7.11.15

Η ISIS απειλεί την Αίγυπτο, και άρα ολόκληρο τον πλανήτη…



Το περασμένο Αύγουστο, δημοσιεύτηκε στο Twitter μια σκληρή φωτογραφία του πτώματος του Tomislav Salopek, ενός Κροάτη που εργάζονταν σε μια γαλλική εταιρία στην Αίγυπτο. Είχε απαχθεί μέρα μεσημέρι σε προάστιο του Καίρου, από μια παραστρατιωτική ομάδα στενά συνδεδεμένη με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).




Μπορεί ο κόσμος να έχει δει πολλούς αποκεφαλισμούς Αμερικανών και Ευρωπαίων από την ISIS στο Ιράκ και στη Συρία, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο έγινε στην Αίγυπτο.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει πλέον απλωθεί σε μια χώρα όπου εκατοντάδες χιλιάδες Δυτικοί ζουν, εργάζονται, και κάνουν διακοπές κάθε χρόνο.
Πρόκειται για μια μόνο από τις πολλές απειλές που εμφανίζονται τελευταία στην Αίγυπτο...


Η ISIS ανέλαβε την ευθύνη για μια έκρηξη βόμβας στο κέντρο του Καίρου τον περασμένο Αύγουστο, έχοντας ξεκινήσει εκστρατεία εναντίον των υποδομών, και των αρχών ασφαλείας της χώρας.
Από τον Ιούνιο και μετά, οι τρομοκράτες έχουν δραστηριοποιηθεί σε πολλά επίπεδα. Δολοφόνησαν τον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας, προσπάθησαν να καταλάβουν μια πόλη στο Σινά, και εκτόξευσαν πύραυλο εναντίον  σκάφους του αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού.
Τώρα ισχυρίζονται ότι αυτοί κατέρριψαν το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος, λίγο μετά την απογείωσή του από το Sharm el-Sheikh του Σινά. Αν και τα πραγματικά αίτια της πτώσης είναι ακόμη άγνωστα, οι βρετανικές και αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι βάσει των πληροφοριών που έχουν, υπήρχε βόμβα στο αεροπλάνο, ενώ οι αεροπορικές εταιρίες της Δύσης έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς το τουριστικό αυτό θέρετρο, φοβούμενες κενά στα συστήματα ελέγχων ασφαλείας του αεροδρομίου.
Ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί που η Αίγυπτος μετατρέπεται σε μέτωπο στον πόλεμο εναντίον της ISIS. Μετά το πραξικόπημα του 2013, δια του οποίου ο Abdel Fatah al-Sissi ανέτρεψε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου  Mohamed Morsi, η Δύση στήριξε το νέο καθεστώς.
Το σκεπτικό ήταν ότι οι δημοκρατικές προσδοκίες της Αιγύπτου μπορούν προσωρινά να αναβληθούν, αφού χωρίς μια σταθερή Αίγυπτο, με ηγέτη κάποιον κοσμικό ισχυρό άνδρα, ο εξτρεμισμός της Συρίας και του Ιράκ θα μπορούσαν να βρουν πρόσφορο έδαφος. Το τελευταίο όμως διάστημα, αυτή η θεωρία κατέρρευσε.
Τι πήγε στραβά; Παρά την διπλωματική στήριξη και τις συμφωνίες εξοπλισμού αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από πλευράς των δυτικών του εταίρων, ο Sissi βλέπει μια δραματική υποβάθμιση στον τομέα της ασφάλειας. Αυτή συνοδεύεται από σκληρά αντίποινα και θανατικές καταδίκες εναντίον όχι μόνο ανταρτών, αλλά οποιουδήποτε αντιτίθεται στο καθεστώς του, συμπεριλαμβανομένων ειρηνικών διαδηλωτών, και δημοσιογράφων.
Η περσινή επέτειος της σφαγής στη πλατεία Ράμπα του Καίρου, είναι ενδεικτική. Περισσότεροι από χίλιοι άοπλοι διαδηλωτές δολοφονήθηκαν, με την οργάνωση Human Rights Watch να μιλάει για προμελετημένο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας!
Επί πλέον έχουμε την ισοπέδωση ολόκληρων κοινοτήτων στο Σινά, άλλο ένα έγκλημα, αλλά και περίπου 40.000 πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές της χώρας, τόσο Ισλαμιστές όσο και φιλελεύθερους, αριστερούς, κ.ά. Αυτό δείχνει ότι το καθεστώς Sissi γίνεται όλο και πιο απολυταρχικό.
Η νέα νομοθεσία απειλεί τους δημοσιογράφους με ποινές αν δημοσιεύουν το οτιδήποτε για την τρομοκρατία, ή ακόμη και για κρατικές κατασταλτικές επιχειρήσεις όπως αυτή που έγινε στην πλατεία Ράμπα.
Όλα αυτά είναι που οδήγησαν στο μεγάλο ποσοστό αποχής στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ειδικά μεταξύ των νέων. Η έλλειψη ελπίδας σε μια δημοκρατική και ειρηνική μεταρρύθμιση, δυστυχώς οδηγεί τους νέους σε πιο βίαιες προσεγγίσεις προκειμένου να επέλθει η αλλαγή που προσδοκούν.
Μια γρήγορη ματιά στην ιστορία της περιοχής μας δείχνει το γιατί ο Sissi και οι φίλοι του στη Δύση παίζουν κυριολεκτικά με την φωτιά.
Στο Ιράκ, ο τότε πρωθυπουργός Nouri al-Maliki έστρεψε τους αντιτρομοκρατικούς νόμους εναντίον των Σουνιτών αντιπάλων του, φυλακίζοντας ειρηνικούς διαδηλωτές την ώρα που οι αστυνομικές αρχές, μαζί με άτακτες παραστρατιωτικές ομάδες τρομοκρατούσαν τον πληθυσμό (Σουνίτες). Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αυτή η καταπίεση είναι που έστρεψε μεγάλη μερίδα Σουνιτών εναντίον του νέου Ιράκ και υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Shadi Hamid του Brookings Institution συμπυκνώνει πολύ σωστά την αντιπαραγωγική αποστολή του Sissi λέγοντας: «Η αιγυπτιακή κυβέρνηση απέτυχε στην πρώτη δοκιμασία της αντιτρομοκρατίας, που απαιτεί την ορθή ταυτοποίηση του ποιος είναι ο πραγματικός τρομοκράτης».




Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα με τη σκέψη και μόνο ότι η ISIS μπορεί να κυριαρχήσει στο πιο πολυάριθμο αραβικό κράτος του πλανήτη.
Αν η Αίγυπτος θέλει να γλιτώσει από τον γκρεμό, θα πρέπει κατ αρχήν να επιτρέψει τα εκατομμύρια των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης να βγουν απ τις σκιές. Δεν μπορεί να σβηστεί με μια μονοκονδυλιά η ιστορική σχέση του Ισλαμισμού με την αιγυπτιακή κοινωνία.
Στην Τυνησία το ισλαμικό κόμμα Ennahda έχασε τις πρόσφατες εκλογές και αποσύρθηκε ειρηνικά. Παρά τις επανειλημμένες τρομοκρατικές θηριωδίες που έλαβαν χώρα στην Τυνησία, η Δύση συνεχίζει να στηρίζει το ατελές δημοκρατικό της πείραμα. Γιατί να είναι διαφορετικά τα πράγματα στην Αίγυπτο;
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναθεωρήσουν την διαρκώς κοντόφθαλμη πολιτική τους απέναντι στο Κάιρο. Από την εποχή της 9/11, οι ηγέτες της Δύσης επαναλαμβάνουν συνεχώς  κάτι που πηγάζει από τον πυρήνα της φιλελεύθερης δημοκρατίας, και για το οποίο επέμεναν στη διάρκεια της αραβικής άνοιξης, ότι δηλαδή ο δρόμος της αντίστασης στην τρομοκρατία και στον εξτρεμισμό  δεν είναι αυτός της καταστολής, αλλά η στήριξη της δικαιοσύνης, της ισότητας, και της δημοκρατίας.
Στην περίπτωση όμως της Αιγύπτου τα παραπάνω έχουν εγκαταλειφθεί. Πρόκειται για μια τραγική παραπλάνηση. Τώρα, η διαρκώς αυξανόμενη διάβρωση της ασφάλειας στην Αίγυπτο έχει τεράστιες διεθνείς συνέπειες. Το κόστος όμως για τον απλό λαό της χώρας θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου