3.12.15

Κοτζιάς-Τζάκρη: Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι!



Σε «ύφαλο» 800 εκατομμυρίων δολαρίων προσέκρουσε η προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να εξασφαλίσει την δέσμευση της Τεχεράνης για επενδύσεις στην Ελλάδα μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Τα 800 εκατομμύρια ευρώ τα οποία αποτελούν παλιά οφειλή των Ελληνικών Πετρελαίων για προμήθεια αργού από το Ιράν, αποτελούν ένα μόνιμο σημείο τριβής στις διμερείς σχέσεις.




Ο κ. Κοτζιάς παρά την επιτυχημένη επίσκεψη του στην Τεχεράνη σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των παραδοσιακών σχέσεων των δυο χωρών που ουσιαστικά είναι παγωμένες τα τελευταία χρόνια βρήκε μπροστά του αυτή την οφειλή των ΕΛΠΕ, καθώς οι Ιρανοί έθεσαν ως προϋπόθεση για οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο ,την εξόφληση της...



Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τα Ιρανικά ΜΜΕ ο κ. Κοτζιάς στην συνάντηση που είχε με τον πανίσχυρο Υπουργό Πετρελαίου του Ιράν Μπιζάν Ζανγενέχ δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει εξόφληση της οφειλής στους επόμενους μήνες. Ο Ιρανός υπουργός μάλιστα έσπευσε να δηλώσει ότι η Αθήνα δεσμεύθηκε ότι θα εξοφλήσει πλήρως την οφειλή πριν από την επίσκεψη του Αλέξη Τσιπρα στην Τεχεράνη, συνδέοντας έτσι έστω και εμμέσως την επίσκεψη με την προϋπόθεση καταβολής των 800 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Ιρανός υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η ιδιωτική ιρανική εταιρία πετρελαίου Tadbir ενδιαφέρεται για να επενδύσει σε ελληνικό διυλιστήριο, προειδοποίησε όμως ότι η συνεργασία με την Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα συνδέεται με την εξόφληση του υπάρχοντος χρέους.
Ο κ. Κοτζιας που έφτασε στην Τεχεράνη συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς Δημ. Μάρδα και Θεοδώρα Τζάκρη και επιχειρηματική αποστολή είχε σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο της χώρας Χασαν Ρουχάνι, τον ΥΠΕΞ Μοχαμαντ Ζαρίφ, τον πρόεδρο της Βουλής Αλι Λαριτζανί και συμμετείχε σε ελληνοιρανικο επιχειρηματικό συνέδριο.
Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών πριν το εμπάργκο έφθιναν το 1,8 δις δολάρια ενώ τώρα έχουν συρρικνωθεί στα 24 εκατομμύρια δολάρια.
Η Ιρανική ηγεσία επεφύλαξε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στον κ. Κοτζιά και την ελληνική αποστολή με τον Ιρανό πρόεδρο να επισημαίνει ότι οι βαθιές ρίζες των ιστορικών και πολιτιστικών σχέσεων των δυο χωρών μπορούν να ενισχύσουν την βελτίωση των σχέσεων σε όλους τους τομείς μόλις αρθούν οι κυρώσεις.
Ο κ. Κοτζιας που με την αναφορά του ότι «ο Αλλάχ χάρισε στο Ιράν πετρέλαιο και οι Θεοί στην Ελλάδα την …ναυτιλία» έδωσε το στίγμα των επιδιώξεων της ελληνικής πλευράς για την συνεργασία μόλις αρθεί το εμπάργκο στο Ιράν και καταστούν δυνατές οι εξαγωγές φυσικού αερίου σε μορφή LNG (όταν αποκτήσει τέτοιες υποδομές το Ιράν), συζήτησε και ένα ευρύ πλέγμα συνεργασίας στον κατασκευαστικό και φαρμακευτικό τομέα και στις πολιτιστικές και τουριστικές ανταλλαγές.
Στις επαφές του συζήτησε και τα περιφερειακά ζητήματα με έμφαση βεβαίως στην κρίση στην Συρία αλλά και στην «πληγή» του ISIS, το οποίο μάχονται και ιρανικές ειδικές δυνάμεις στο πλευρό των δυνάμεων του προέδρου Ασαντ.

Γιώργος Πετράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου