28.12.15

Ο Μεϊμαράκης και ο καραμανλισμός…



Εκτός δραματικού ­και απευκταίου­ απροόπτου οι μέρες μέχρι τη 10η Ιανουαρίου θα ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. Και το έπαθλο αυτό το κέρδισε ο κόσμος της, που προσήλθε και συμμετείχε μαζικά στην εκλογική διαδικασία, προσδίδοντας σε αυτήν αυξημένο κύρος. Είναι λογικό και οι αναλύσεις να επικεντρώνονται στην τακτική των δύο μονομάχων και στις συνέπειες που θα υπάρξουν με την εκλογή του ενός ή του άλλου.



Έτσι, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην εμφανή στήριξη που παρείχε ο Κώστας Καραμανλής στον Β. Μεϊμαράκη και στην κραυγαλέα και άκομψη επίθεση που εξαπέλυσαν σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη τα γνωστά “εξαπτέρυγα” του καραμανλισμού, που τελικά μόνο ζημία προκαλούν στη μεγάλη αστική παράταξη…


Ήδη, κάποιοι βιάζονται να προεξοφλήσουν πως ο Β. Μεϊμαράκης αποδέχτηκε το ρόλο της εμπροσθοφυλακής του Κώστα Καραμανλή, που ερμηνεύεται πως θα χρεωθεί ακόμα μία ήττα από τον λαβωμένο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για τον υψηλό “προστάτη” του. Δηλαδή ο Β. Μεϊμαράκης,­ σύμφωνα με αυτήν την ερμηνεία που είναι και η κρατούσα­, αποδέχτηκε το ρόλο του αναλώσιμου.
Νομίζω πως αν τελικά επικρατήσει ο Β. Μεϊμαράκης, μάλλον θα βρεθούν οι διακινητές αυτού του σεναρίου προ εκπλήξεως. Ο Β. Μεϊμαράκης ήταν­ ως γνωστόν­“ παιδί” του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κρητικός, που πάντα κρατούσε τις αποστάσεις του από τις ομαδοποιήσεις που υπήρχαν στη Νέα Δημοκρατία, έμπειρος χειριστής και γνώστης των ισορροπιών. Ποτέ δεν αποτέλεσε μέλος κάποιας “ αυλής”, εξαρτημένος από κέντρα εσωκομματικής ισχύος.
Συνεπώς, όσοι τον θεωρούν “μπροστινό” του Κ. Καραμανλή, μάλλον θα πέσουν από τα σύννεφα. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει απλώς σύμπτωση συμφερόντων των δύο ανδρών. Μετά, ο καθένας έχει τους δικούς τους τακτικούς και στρατηγικούς στόχους.
Αν τελικά επικρατήσει ο Β. Μεϊμαράκης, θεωρώ σίγουρη την πλήρη αυτονόμησή του από το καραμανλικό στρατόπεδο, τη συνεργασία του σε όλα τα επίπεδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και λόγω της κοινής πολιτικής καταγωγής, και την άσκηση αντιπολίτευσης απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, που η έντασή της θα είναι ευθέως ανάλογη με τη μη τήρηση των όρων του τρίτου μνημονίου από αυτόν.
Επιπλέον, η ραγδαία φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, που λογικά θα λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας μετά την ψήφιση των μέτρων για το ασφαλιστικό και το αγροτικό, θα φέρει τον Β. Μεϊμαράκη ένα βήμα πριν από την πραγμάτωση του ονείρου κάθε πολιτικού. Την πρωθυπουργοποίηση. Αυτή είναι μία ανθρώπινη φιλοδοξία που δεν υπόκειται σε συμβιβασμούς, συμφωνίες, δεσμεύσεις, κάτι που διαφεύγει από τις αναλύσεις που γίνονται σε κενό αέρος.
Πολύ σύντομα νομίζω πως η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί στο δίλημμα να στηρίξει τα μέτρα του αριστερού μνημονίου ή να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρρεύσει. Η απόφαση βαριά και ακόμα βαρύτερες οι συνέπειές της για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιθανόν, πάνω σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα να χωρίσουν οι δρόμοι Κ. Καραμανλή ­Β. Μεϊμαράκη.
Γιατί, κατά τη λογική φορά των πραγμάτων, η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει και την ώρα του Β. Μεϊμαράκη. Προς το παρόν οι δύο άνδρες έχουν ταυτότητα συμφερόντων. Όμως έχουν διαφορετικό τελικό στόχο, κάτι που κάνει την σημερινή συμπόρευσή τους περιστασιακή και όχι στρατηγική.

Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου