28.12.15

Σιγά μην αφήσει ο Καραμανλής…



Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, στη χώρα που οι φελλοί όχι μόνο επιπλέουν, αλλά αναδεικνύονται και σε ηγετικές μορφές, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, θεωρείται από κάποιους «πολιτικό κεφάλαιο» για τη χώρα -έτσι τον χαρακτήρισε, άλλωστε, πολύ πρόσφατα, ο εκ των υποψηφίων για την ηγεσία της παράταξης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.




Ένα απλό, λαϊκό παιδί, που έγινε πρωθυπουργός λόγω ονόματος και πλασαρίστηκε από τα media ως ο... αγαθός γίγαντας, που του αρέσει να τρώει σουβλάκια στον «Μπαϊρακτάρη» και να παίζει μπάλα (έστω και αν καταλήγει με πατερίτσες μετά...), ένας κυβερνήτης που, κατά τη διάρκεια της θητείας του, διόγκωσε το δημόσιο χρέος, ένας άνθρωπος, ο οποίος, από τότε που αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική σκηνή, αντιμετωπίζεται περίπου σαν «ιερό τοτέμ» της πολιτικής σκηνής -έστω και αν, όταν σπανίως αποφασίζει να ανοίξει το στόμα του, δεν έχει τίποτα να πει- φέρεται σήμερα να κινεί τα νήματα παρασκηνιακά στη ΝΔ και να έχει ακόμα τόση δύναμη εντός της παράταξης, που να μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις και να καθορίζει ποιος θα ανέρχεται στην αρχηγία του κόμματος, ανάλογα με τη βούληση και το προσωπικό του συμφέρον…


Σε πολύ αδρές γραμμές, καθώς νομίζω ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις για πράγματα που γνωρίζουμε όλοι μας, αυτός είναι ο συμπαθής -κατά τα άλλα- Κώστας Καραμανλής.
Όσο για το «πολιτικό του κεφάλαιο»; Αρκεί να θυμηθεί κανείς το περασμένο καλοκαίρι, όταν, μαζί με άλλους πρώην πρωθυπουργούς, ο κ. Καραμανλής βγήκε δημοσίως και τοποθετήθηκε υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε όλοι: το «όχι» πήρε 62% -ασχέτως αν, στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας το πήρε και το μετέτρεψε σε «ναι».
Αυτόν λοιπόν τον Κώστα τον Καραμανλή στη ΝΔ τον θεωρούν «πολιτικό κεφάλαιο». Και αφού έχει τόση δύναμη στους κόλπους του κόμματος, μπορεί να ανεβάζει και να κατεβάζει αρχηγούς.
Δεν ήθελε τον Τζιτζικώστα και τον Άδωνι υποψήφιους στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών; «Καταποντίστηκαν» και οι δύο -ειδικά ο πρώτος, που εμφανιζόταν ακόμα και ως φαβορί. Αντίθετα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που ανήκει στη σφαίρα επιρροής του πρώην πρωθυπουργού και απολαμβάνει της στήριξής του, έστω με τεχνητές «διαρροές», απέσπασε μια άνετη πρωτιά και φιλοδοξεί βάσιμα να επαναλάβει την επιτυχία του και να είναι εκ νέου πρόεδρος της ΝΔ, στις 10 Ιανουαρίου.
Αυτός λοιπόν ο Κώστας ο Καραμανλής, που κάθεται στη Ραφήνα και κάνει βόλτες με τη γυναίκα του και τα παιδιά του στην παραλία, έχοντας αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική σκηνή, είναι ο «Βούδας» της γαλάζιας παράταξης, που αποτελεί το τελευταίο «φέουδό» του. Έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι θα την αφήσει να πέσει εκ νέου στα χέρια ενός... Μητσοτάκη;
Διότι, αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών της ΝΔ. Όλα τ' άλλα, τα ακούω βερεσέ -στοιχηματίζω ότι αυτό θα έλεγε και ο κ. Μεϊμαράκης...

Βασίλης Αναστασόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου