26.12.15

Το shopping therapy κάνει δουλειά…



Τελικά έχουν δίκιο οι γυναίκες που επιμένουν ότι με τα ψώνια χαλαρώνουν. Διότι αν πιστέψουμε μια πρόσφατη επιστημονική εργασία, τα ψώνια όχι μόνο σε χαλαρώνουν, αλλά σε κάνουν και πιο ευτυχισμένο!



Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Social Psychological and Personality Science, καταλήγει πως ο υλικός καταναλωτισμός επιφέρει πιο μακροχρόνια ευτυχία στους ανθρώπους απ ότι οι άλλου είδους καταναλωτικές εμπειρίες, όπως είναι οι συναυλίες, ή οι επισκέψεις σε ζωολογικούς κήπους, κλπ.
Με άλλα λόγια, αυτοί που λένε ότι τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία, μάλλον ψεύδονται…


Οι επιστήμονες ερευνητές του πανεπιστημίου της British Columbia στον Καναδά, αποφάσισαν να μάθουν το πόση ικανοποίηση προσφέρει και για πόσο χρονικό διάστημα σε έναν άνθρωπο η αγορά ενός υλικού αγαθού (μια μπλούζα, μια καφετιέρα, κλπ). Ζήτησαν λοιπόν από καταναλωτές να τους περιγράψουν τα συναισθήματά τους για την απόκτηση ενός αγαθού, έως και πέντε φορές την ημέρα, για μερικές εβδομάδες. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι άνθρωποι αυτοί ανέφεραν συνεχή ευχάριστα συναισθήματα, σε αντίθεση με αντίστοιχες εμπειρικές απολαύσεις (συναυλίες, κλπ) η ευχαρίστηση των οποίων ήταν προσωρινή.
Βέβαια, η απόλαυση που προκύπτει από μια επίσκεψη σε ένα σπα, ή σε μια αθλητική εκδήλωση, είναι πιο έντονη, και μάλιστα οι άνθρωποι την θυμούνται ευχάριστα ακόμη και μετά από περίοδο έξι εβδομάδων.
Όπως λένε οι ερευνητές, η απόφαση για το αν κάποιος θα αγοράσει κάτι υλικό ή θα επιλέξει να  πάει σε κάποια εκδήλωση, εξαρτάται από το πώς ορίζει την ευτυχία. «Είναι σαν κάποιος να πρέπει να επιλέξει μεταξύ του να πάει σε μια συναυλία ή να αγοράσει έναν καναπέ. Η συναυλία θα του προσφέρει έντονη χαρά και συγκίνηση για μια μόνο φορά, αλλά εκεί θα τελειώσει. Αντιθέτως, ο νέος καναπές  δεν πρόκειται να του προσφέρει έντονη συγκίνηση, αλλά θα τον κρατάει στη ζεστή  αγκαλιά του ολόκληρο τον χειμώνα…».

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου