3.1.15

Κι εγώ σαν πόλη...

Χάρις Αλεξίου



Οι πρώτες αθόρυβες εκλογές...



Φαίνεται πως για πρώτη φορά η Ελλάδα θα κάνει αθόρυβες εκλογές χωρίς να το θέλει, το επιβάλλουν οι έκτακτες συνθήκες που διαμορφώθηκαν ευθύς αμέσως με την προκήρυξή τους.



Δυστυχώς το γεγονός που έφερε δεύτερο και με διαφορά το τηλεοπτικό ενδιαφέρον για τις πρόωρες εκλογές ήταν το τραγικό ναυάγιο στην Αδριατική. Χόρτασε ο κόσμος σε απευθείας μετάδοση το δράμα εκατοντάδων ανθρώπων που τους έτυχε ό,τι χειρότερο και πάλεψαν να το αποτρέψουν στην ακρότατη συνέπειά του που είναι η απώλεια της ζωής, όμως δεν τα κατάφεραν όλοι…

Πολιτική δρόμου, πολιτική θεσμών…



Η ύπαρξη και η λειτουργία των θεσμών δεν προηγείται της κοινωνίας των πολιτών, όπως τείνουμε να πιστεύουμε.
Αντιθέτως, οι θεσμοί γίνονται θεμέλιο της δημοκρατίας μόνον αν τους αναγνωρίζουμε ως θεμέλιο της δημοκρατίας.
Βρισκόμαστε σήμερα ανάμεσα σε δυο κατεστημένα: από τη μία πλευρά το διαβρωμένο, αποτυχημένο κράτος με τους ατελείς θεσμούς του, κι από την άλλη πλευρά την πολιτική και τους πολιτικούς του δρόμου.




Χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στις λειτουργίες των αντιπροσωπευτικών οργάνων και στην καθημερινή συνεισφορά των πολιτών στη διαμόρφωση της πολιτικής. Αυτή η ισορροπία, στην περίπτωσή μας, είναι ασταθής.
Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο ρόλος του «δρόμου» και πώς επηρεάζει τη ζωή της κοινότητας.
Και δεν έχουμε αναρωτηθεί τι πιστεύουν και τι επιθυμούν οι άνθρωποι – η πλειοψηφία δηλαδή – που δεν συμμετέχουν στην πολιτική του δρόμου.
Στην Ελλάδα, οι ενεργές μειοψηφίες καταδυναστεύουν τους πολίτες…

Ο μεσαιωνικός Πούτιν…



Τα καλά νέα για τον Ρώσο ακτιβιστή Alexei Navalny είναι ότι αν και καταδικάστηκε (με μαϊμού κατηγορίες λένε οι φίλοι του) για απάτη, εν τούτοις ο πολύς Πούτιν τον άφησε εκτός φυλακής, με μια ποινή 3.5 ετών με αναστολή.



Τα άσχημα νέα είναι ότι φυλακίστηκε ο αδελφός του, υπάλληλος του ταχυδρομείου, χωρίς καμιά σχέση ή εμπλοκή με την πολιτική, για … 3.5 χρόνια!
Σύμπτωση;

Ο ταλαντούχος κύριος Τσίπρας.



Η Goldman-Sachs, αυτός ο ποταπός διεθνής παίκτης που δυστυχώς όπως και οι άλλοι άθλιοι οίκοι κινούν τα νήματα στις αγορές γράφει σε ανάλυσή του: «Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήσει την απειλή του και σταματήσει να εξυπηρετεί το χρέος και επιλέξει την μετωπική σύγκρουση με τους διεθνείς πιστωτές, ενδέχεται η ΕΚΤ να αναγκαστεί να κρατήσει κλειστές τις ελληνικές τράπεζες για αρκετές μέρες».




Εκπρόσωπος της Αγκ. Μέρκελ λέει ορθά κοφτά ότι δεν έχουν καμιά υποχρέωση να σώσουν την Ελλάδα και αυτή πλέον δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη…

Μ' αεροπλάνα και βαπόρια…



Την ώρα που το πανελλήνιο κρατά την ανάσα σου αναφορικά με το πώς θα λέγεται το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου κι αν θα τον ακολουθήσει ο Χρυσοχοϊδης κι ο Σαχινίδης, οι θαλασσοδαρμένοι συμπατριώτες μας από το ναυάγιο του Norman Atlantic επιστρέφουν πραγματικά ράκη στα σπίτια τους.




Απίστευτα κι όμως ελληνικά.
Την ίδια ώρα δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσοι αγνοούμενοι υπάρχουν, ούτε πόσους επιβάτες μετέφερε το μοιραίο σκάφος, ούτε καν πόσα αυτοκίνητα.
Τι αποδεικνύουν όλα αυτά;
Τρία βασικά πράγματα…


Τα θαύματα της … κτηνιατρικής!



Συμβαίνουν κι αυτά.
Ένας Βρετανός που παρατήρησε ότι το χρυσόψαρό του δεν κάνει κακά, ανησύχησε και έσπευσε να το πάει στον κτηνίατρο.




Εκεί, μετά από την ενδελεχή εξέταση, πληροφορήθηκε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με χειρουργική επέμβαση, με κόστος 500 ευρώ…


Εγινε παρεξήγηση.



Στην πρώτη προεκλογική ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα «συμφέροντα» που είναι συνυφασμένα με τη Δεξιά (όπως ονομάζει την Ευρώπη…) και τα οποία η δική του κυβέρνηση θα τα πατάξει.



Ανάμεσα σε αυτά, λοιπόν, περιέλαβε και τον «νεοποτισμό».
Οι γνωστοί καλοπροαίρετοι έσπευσαν να λοιδορήσουν τον πρόεδρο για την αγραμματοσύνη του, ισχυριζόμενοι ότι ήθελε να πει «νεποτισμός» αλλά του βγήκε ως «νεοποτισμός», επειδή δήθεν δεν ξέρει τι σημαίνει η λέξη…