6.2.15

American Sniper….



Τη ταινία American Sniper σίγουρα θα την έχετε ακουστά, ή μπορεί και να την έχετε ήδη δει.
Πάει για πολλά Όσκαρ, και βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του πρώην Αμερικανού κομάντο και ελεύθερου σκοπευτή (των SEALs) Chris Kyle.
Που θεωρείται (λένε) ο πιο θανατηφόρος ελεύθερος σκοπευτής όλων των εποχών, έχοντας υπηρετήσει χρόνια ολάκερα στο πολεμικό πεδίο του Ιράκ.




Προσωπικά, επειδή μου αρέσουν τα περί ελεύθερων σκοπευτών, κομάντο, κλπ (μόνο εξ αποστάσεως βέβαια), έχω ήδη διαβάσει το βιβλίο, και δει τη ταινία.
Η οποία, αν και έχει σκηνοθέτη τον Clint Eastwood, που σαν ηθοποιός δεν έλεγε πολλά, αλλά σαν σκηνοθέτης σκίζει, εν τούτοις δεν μου πολυάρεσε.
Τέλος πάντων, περί γούστου…


Εφιάλτη ζω... Ξυπνείστε με! Ή αλλιώς: Φάτε περηφάνια…



Πέρασαν ήδη πάνω από δέκα ημέρες από τότε που μίλησε επιτέλους ο λαός, και αντί για νταούλια, ζουρνάδες, και πεντοζάλη, το μόνο που βλέπω εγώ είναι πομφόλυγες και τρακατρούκες εναλλασσόμενες με αναδιπλώσεις.
Και τα μόνα όργανα που ακούω είναι κλαρίνα (και μάλιστα μαλακά).
Αντί για οργανωμένο σχέδιο επίθεσης…  γιούρια, τουφεκιές στον αέρα, και μετά άτακτη οπισθοχώρηση.




Κατσαπλιάδικα πράγματα δηλαδή από το «σοφό» οικονομικό επιτελείο του Σύριζα… του σχεδίου 67% (είναι το σχέδιο ολίγον έγκυος, που λέμε).
Αυτό το κυβερνητικό σχήμα περισσότερο δευτεροκλασάτους ακροβάτες και οδηγούς ενός επαρχιακού «γύρου του θανάτου» θυμίζει παρά σοβαρό επιτελείο με προγράμματα, προτάσεις, σχέδια, εναλλακτικές λύσεις, κλπ.



Ολόκληρη η Μεσόγειος κόντρα στην Ελλάδα!



Ο Νότος της Ευρώπης καλεί τον Τσίπρα να ακολουθήσει τους κανόνες της ΕΕ.
Οι συμμαχίες που έψαχνε ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της διαπραγμάτευσης εξαφανίστηκαν πριν καν δημιουργηθούν.
Ο Νότος της Ευρώπης γύρισε την πλάτη στην Ελλάδα, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από τις δηλώσεις Ιταλών, Πορτογάλων και Ισπανών υπουργών.




Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντον, ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά την ύπαρξη της Τρόικα.
«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι έτοιμοι να παίξουν τον ρόλο τους, αλλά με σεβασμό στους κανόνες. Η Τρόικα έχει ακόμη λόγο ύπαρξης, αλλά πρέπει να επανακαθοριστούν τα προγράμματά της» ανέφερε σε συνέντευξή του στον ιταλικό Τύπο…

Πόσο μεγάλος υπήρξες τελικά, Θεοδόσιε Πελεγρίνη!



Συνήθως, το αποκεφαλισμένο κοτόπουλο τινάζεται σπασμωδικά από δω κι από κει ώσπου μετά από λίγο πέφτει ξερό στο έδαφος.
Χθες στο Βερολίνο, ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν, κατά την αντίληψή μου, φανερά σοκαρισμένος όταν βγήκε από τη συνάντηση με τον Σόιμπλε για τις καθιερωμένες δηλώσεις.



Ομως ποτέ δεν θα τον παρομοίαζα με το αποκεφαλισμένο κοτόπουλο της εικόνας από την οποία ξεκίνησα.
Hταν μεν κοτόπουλο και μάλιστα αποκεφαλισμένο, αλλά χάρη στην αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτησή του παρουσίασε το θέαμα ενός -τρόπος του λέγειν- αξιοπρεπούς αποκεφαλισμένου κοτόπουλου: δεν σφάδαζε, έκανε μερικά σταθερά βήματα χωρίς κεφάλι και πρόλαβε να πέσει πάνω σε μια καρέκλα, όχι στο πάτωμα.
Σχετικά νέος στην ηλικία, αλλά σε αρίστη φυσική κατάσταση, ο Βαρουφάκης απέφυγε τουλάχιστον τα χειρότερα.*


Το δράμα της Ελλάδας…



Γράφει μεταξύ άλλων ο Kenneth Rogoff στο Project Syndicate:

Σε οποιοδήποτε σενάριο, το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής θα πέσει στους ώμους της Ελλάδας.
Οποιοδήποτε σπάταλο κράτος που ξαφνικά καλείται να ζήσει στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, θα πρέπει να κάνει μεγάλη προσαρμογή, ακόμη κι αν του χαριστούν όλα τα παλιά του χρέη. Και οι σπατάλες της Ελλάδας ήταν επικών διαστάσεων.



Λίγο πριν την κρίση του 2010, το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας ήταν ίσο με το 10% του ΑΕΠ της.
Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, και όταν η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές, η τρόικα της παρείχε τεράστια μακροπρόθεσμη επιδοτούμενη χρηματοδότηση…

Η επανάσταση αναβάλλεται…



Η ευφορία που επικρατεί στον κόσμο μετά τις εκλογές, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας και τις περιποιήσεις των Ευρωπαίων, δημιουργεί ένα κλίμα το οποίο εύκολα μπορεί να σε παρασύρει να σκεφθείς: «Μα ήταν τόσο εύκολο τελικά;».




Γιατί, ας μην κοροϊδευόμαστε, όλα όσα συμβαίνουν μέχρι τώρα συμβαίνουν με χαρακτηριστική ευκολία.
Ηταν εύκολο να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ (Τ-Λ), εύκολο να σχηματίσει κυβέρνηση, εύκολο να θέσει το ζήτημα του χρέους και της ανάπτυξης στους εταίρους, εύκολο και για εκείνους να τον ακούσουν με κατανόηση...


20άρι να 'ναι… κι ό,τι να 'ναι!



Σε μια εκδήλωση απονομής επαίνων στους αριστούχους μαθητές σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έγινε προ ημερών σε κάποιο δήμο της Θεσσαλονίκης, η παρουσιάστρια «κουράστηκε» να προφέρει δίπλα στο όνομα, την τάξη και το σχολείο των βραβευθέντων τη λέξη «είκοσι».



Οπως αποδείχθηκε, τα 20άρια στη βαθμολογία ήταν περισσότερα από τα 19άρια, πολύ περισσότερα από τα 18άρια και πολύ πολύ περισσότερα από τα 17άρια.
Η τελειότητα σε όλο της το μεγαλείο.
Διότι όταν έναν μαθητής «βγάζει» 20, πολύ απλά δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο να πετύχει…

Αλλάζεις; Παραδέξου το, μην κοροϊδεύεις!




Άκουγα χτες το πρωί τον ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο».
«Δεν άλλαξε τίποτα», έλεγαν οι εκπομπές και οι ειδήσεις του, μετά τη γνωστή πλέον δήλωση-κωλοτούμπα Βαρουφάκη, η οποία βάζει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τα περί «κουρέματος» ή «διαγραφής» του χρέους.
Λίγο αργότερα, άκουσα και τη διαβεβαίωση του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «δεν υπάρχει καμιά κωλοτούμπα» (εδώ).




 Η κυβερνητική και κομματική προπαγάνδα είναι διαχρονικά ίδια.
Άρα, καμία έκπληξη και με τη σημερινή.
Επειδή, όμως, οι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ νέοι στη διαχείριση της εξουσίας, καλό είναι να μη γίνονται τόσο κυνικοί αμέσως.
Δεν θα τους κάνει καλό. Αντίθετα, είναι καλό να προετοιμάσουν τους ψηφοφόρους και οπαδούς τους και για άλλες «προσαρμογές», που θα ακολουθήσουν.
Δεν θα μπορούν να τους παραμυθιάζουν  διαρκώς...