13.2.15

Ο Λαφαζάνης απασφαλίζει…



Άμεση ήταν η... αντίδραση στον χώρο της Αριστεράς μόλις διέρρευσαν πληροφορίες ότι επίκειται συμφωνία-συμβιβασμός.



Η ιστοσελίδα iskra, που απηχεί απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε κείμενο στις 8.30 το βράδυ το οποίο ουσιαστικά επικρίνει τις επαφές που γίνονται στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι δεν πρέπει να γίνει καμιά υποχώρηση και κανένας συμβιβασμός.
Συγκεκριμένα αναφέρεται:
«Η ελληνική κυβέρνηση αυτήν την ώρα δεν είναι απομονωμένη. Αντίθετα δίνει μια ιστορική μάχη και έχει πρωτίστως μαζί της , πέρα από τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της Ευρώπης…


Common People...

Pulp (γραμμένο για τη Δανάη Μπαρουφάκη;)


Οι ιστορικές στιγμές της Χαλιμάς…



Μεγάλη κουβέντα ξεστόμισε δις, κλείνοντας την συνεδρίαση για τις προγραμματικές δηλώσεις, η λαλίστατη νέα Πρόεδρος της Βουλής, που έχει πάρει θάρρητα και προσβάλλει υπόρρητα όποιον αντιπαθεί. Μίλησε για ιστορικές στιγμές και για ιστορική συνεδρίαση.
Όμως, ιστορική θα είναι εκείνη η στιγμή, κατά την οποία θα ορκιστεί μια νέα κυβέρνηση, που θα διαλύσει την αιτία των διαρκών χρεoκοπιών του τόπου, το πελατειακό παρακράτος.
Και όλα δείχνουν ότι η μέρα εκείνη μάλλον θ’ αργήσει.




Αυτή η αίσθηση ιστορικού βάρους και ευθύνης, αυτό το Σύνδρομο του Άτλαντα, το όλος ο κόσμος στηρίζεται στις πλάτες μου, είναι πάντως και λίγο παιδί αλαζονείας. Ενίοτε, κάποιοι ξεφεύγουν και θεωρούν ότι επειδή προΐστανται αυτοί και όχι άλλοι μιας διαδικασίας, αυτό την καθιστά ιστορική.
Εν τάξει, εννοείται ότι το υπονοούμενο είχε να κάνει και με το γεγονός τύπου «πρώτη φορά Αριστερά».
Αλλά αυτά είναι παλαιόθεν ξεκαθαρισμένα.
Εδώ δεν πρόκειται για Αριστερά...


Προς μετωπική με την πραγματικότητα…



Πώς φτάσαμε ως εδώ... 
Στην Ελλάδα συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως για τη βίαιη φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος της κοινωνίας μετά το 2010 φταίει το μνημόνιο και όχι η χρεοκοπία του κρατικοδίαιτου μοντέλου της μεταπολίτευσης.
Η μεταπολίτευση ξεκίνησε με κρατικό χρέος ελάχιστο.
Το ’81 που ήρθε ο Ανδρέας Παπανδρέου στην εξουσία το χρέος ήταν στο 25% -30% του ΑΕΠ περίπου και δέκα χρόνια αργότερα είχε φτάσει στο 100%.


 
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της χρεοκοπίας ήταν η διακυβέρνηση Καραμανλή 2004-2009 που έκλεισε με εκτίναξη του ελλείμματος στο 15% του ΑΕΠ και έκανε το χρέος μη βιώσιμο.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν η χώρα να βρεθεί εκτός αγορών...
 

Πάει και η «διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους…



Μπορεί ο Λαφαζάνης να δήλωνε, με το γνωστό ύφος του, σε σαββατιάτικη εφημερίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, μπορεί η Χρυσοβελώνη των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ να δήλωνε ότι το κόμμα του Καμμένου επιμένει στη διαγραφή του επονείδιστου χρέους (αυτή έχει μείνει στην εποχή της «πλατείας»), όμως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ανακοινώνεται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. 




Και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, ο Μπαρουφάκης, σε συνεννόηση με Τσίπρα και Δραγασάκη, επέλεξε τους Financial Times για να διακηρύξει πως θα βάλει πιπέρι στο στόμα όποιου ξαναμιλήσει για «κούρεμα» του χρέους, διότι η λέξη «κούρεμα» ενοχλεί τους εταίρους-δανειστές και εμποδίζει τη διαπραγμάτευση…

Γιατί με προδώσατε ρε Νενέκοι;



 Λάβαμε (λέμε τώρα) στο ινμποξ και δημοσιεύουμε αυτούσια μια δραματική επιστολή έκκληση, ένα άνοιγμα ψυχής από έναν πικραμένο αναγνώστη μας, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, τον Καπετάν Τζαβέλα.




Και τη δημοσιεύουμε (με κάποιες μόνο διορθώσεις στην ορθογραφία) μετά χαράς, αφού από σήμερα κιόλας η συντακτική ομάδα του Ορθογράφου είδε το φως και ξεκινάει τον ανηλεή πόλεμο εναντίον των νέων μνημονιακών γερμανοτσολιάδων, που μας κυβερνάνε αφού…

Τσίπρας: Ο Δούρειος Ίππος ενός νομισματικού πολέμου;



Ποιο μήνυμα στέλνει άραγε μια χώρα που την ίδια στιγμή που συμβαίνει το πιο κρίσιμο Eurogroup για το μέλλον της, εκείνη βρίσκεται δια του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά στη Μόσχα και δια του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Λαφαζάνη στο Αζερμπαϊτζάν;



Σίγουρα το μήνυμα είναι διφορούμενο.
Και προς τις αγορές, και προς την Ευρώπη και κυρίως προς το εσωτερικό της.
Και αν οι λεονταρισμοί της πρώτης εβδομάδας οδηγήσουν σε μια επώδυνη κωλοτούμπα, είναι σίγουρο πως το περίεργο παιχνίδι του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου θα συνεχιστεί.
Πεδίο μάχης το νόμισμα και στόχος το ευρώ…

Το διακύβευμα των ημερών


Αυτήν την στιγμή δύο πράγματα έχουν προτεραιότητα στον μικρόκοσμο που λέγεται Ελλάδα. Να σωθεί η χώρα από την λήθη της οικονομικής καταστροφής και της διακρατικής απομόνωσης, και να ξεφορτωθούμε τον θίασο αναρχορατσιστών και ανεγκεφαλοψεκασμένων, που εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία του 26% του εκλογικού σώματος (προσθέστε ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και πολλαπλασιάστε με το πόσοι ψήφισαν, η αποχή ξεπέρασε το 35%) για να σύρουν το σάπιο ιδεολογικό σαρκίο τους στα έδρανα της κυβέρνησης.



Σαφώς και το πρώτο είναι η ύψιστη και άμεση προτεραιότητα.
Πάνω από όλα η πατρίδα.
Και φυσικά και το δεύτερο προς τα εκεί αποσκοπεί: κάθε μέρα που περνάει με τον θίασο αυτό στην κυβέρνηση, στοιχίζει εκατοντάδες θέσεις εργασίας (55.000 μόνο χάθηκαν τον Ιανουάριο, με την προσμονή των αντι-επιχειρηματικών ιδεοληψιών του διαφαινόμενου νικητή ΣΥΡΙΖΑ), θέτει σε κίνδυνο επενδύσεις δισεκατομμυρίων (ΟΛΠ, Ελληνικό, Αεροδρόμια κλπ.), και βυθίζει όλο και περισσότερο την χώρα μας σε πλήρη ανυποληψία...