11.3.15

Call to Arms...

The Black Angels



O ΣΥΡΙΖΑ κορόιδεψε τους ψηφοφόρους του.



Γράφει μεταξύ άλλων ο Robert Stevens στο World Socialist Web Site,
ότι…  συμφωνώντας τον περασμένο μήνα σε μια επέκταση της συμφωνίας για λιτότητα που είχε υπογραφεί από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας, ανακοίνωσαν ψευδώς ότι δεν θα λογοδοτούν πλέον στην ευρέως θεωρούμενη ως απεχθή τρόικα, η οποία, είπαν, δεν πρόκειται να επιστρέψει ξανά στην Αθήνα για να εποπτεύσει την λιτότητα.




Στην πραγματικότητα, συμφώνησαν στη συνέχιση της ελληνικής υποτέλειας στα μέλη της τρόικας, απλά (με ιδιαίτερη κυνικότητα) μετονομάζοντάς την σε «θεσμούς»…


Οι Έλληνες στον ψυχίατρο!



Χαμηλώνουν για άλλη μια φορά οι προσδοκίες των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές και πλέον η κατάσταση τις επόμενες ημέρες θα γίνεται οριακή. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση πείστηκε να επιτρέψει την… είσοδο στη χώρα χαμηλόβαθμων μελών των τεχνικών κλιμακίων που θα έρθουν για να ενημερωθούν για την οικονομία.




Όχι, όμως, οργανωμένα για να μη θιγεί η βασική προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «τέλος η τρόικα».
Στην Αθήνα θα παίζουν… μπιρίμπα ή θα πίνουν καφέ στους Ζόναρς οι χαμηλόβαθμοι ενώ στις Βρυξέλλες άλλοι χαμηλόβαθμοι, τουλάχιστον από την πλευρά της Ελλάδας, θα διαπραγματεύονται το μέλλον της χώρας…


Από τον σουρεαλισμό στην τραγωδία…



 Ο σουρεαλισμός ως λογοτεχνικό είδος αλλά και ως ανατρεπτική και αντισυμβατική συμπεριφορά ανήκει πλέον στην Ιστορία του πολιτισμού.
Στην Ελλάδα όμως είναι ακόμα έντονα παρόν ένα είδος πολιτικού και κοινωνικού σουρεαλισμού.




Βέβαια δεν εκπορεύεται από αμφισβητίες διανοούμενους ή από ακραίους εκφραστές της κοινωνικής διαμαρτυρίας , αλλά από την ποικιλόμορφη εξουσία.
Για παράδειγμα, ενώ κυριαρχεί παντού μια υπερχειλίζουσα ρητορική περί ανθρωπιστικής κρίσης, η ΔΕΗ αποφασίζει να παράσχει στους εργαζομένους της ένα επίδομα έξι ευρώ την ημέρα, για καφέ και σάντουιτς, όπως λένε κουτοπόνηρα διοίκηση και συνδικαλιστές.
Συνολικά, όμως, είναι ένας ακόμα μισθός τον χρόνο που καταβάλλεται σε ανθρώπους με εξασφαλισμένες θέσεις...


Ισλαμιστές δολοφόνησαν τον Nemtsov;



Δέκα μέρες μετά τη δολοφονία του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Boris Nemtsov, υπάρχουν κάποιοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου που κατηγορούν για το έγκλημα αυτό τους Ισλαμιστές.



Από τους πέντε υπόπτους που έχουν συλληφθεί, ο ένας που είναι πρώην αστυνομικός διοικητής, ο Τσετσένος Zaur Dadayev, φέρεται να έχει ομολογήσει την εμπλοκή του. Κάποιες πηγές τον θεωρούν ως τον οργανωτή της δολοφονίας. Ένας έκτος συλληφθείς, λέγεται ότι αυτοκτόνησε…


Φέρτε έναν ψυχίατρο…



Ο συντάκτης του Spiegel Jan Fleischhauer γράφει άρθρο το οποίο τιτλοφορεί «Έναν ψυχίατρο στην ευρωδιαπραγμάτευση».




Στο άρθρο αυτό αναφέρεται σε μια συνέντευξη που έδωσε Γερμανός ψυχίατρος στο BBC για τις ψυχωτικές εμπειρίες που έχουν άτομα τα οποία πάσχουν από παραληρηματικές ιδέες, σημειώνοντας ότι οι συντάκτες έχουν κάνει ένα λάθος:
«Δεν θα έπρεπε να κινηθούν στο χώρο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων όπως έκαναν, αλλά προς το χώρο των οικονομικών συντακτών που προσπαθούν να καταλάβουν και τα ερμηνεύσουν τα σχετικά με την Ελλάδα, γεγονότα».
Καλεί δε ο συντάκτης τον Διευθυντή του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Charité του Βερολίνου να δεί την δράση της κυβέρνησης Τσίπρα…

Σπέρνουν. Τι θα θερίσουν;



Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
Όπως ακριβώς τα λέγαμε (εδώ). Η «κατάρρευση», που κάποιοι περίμεναν και κάποιοι άλλοι εύχονταν, δεν ήρθε.
Στοιχειώδης επεξεργασία των δεδομένων οδηγούσε στο απλό συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσε να έρθει.
Ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε, πολύ περισσότερο, η κυβέρνηση Τσίπρα είχαν κανένα λόγο να οδηγήσουν τα πράγματα ως εκεί.




Ήρθε το Eurogroup και τα επιβεβαίωσε.
Ο Βαρουφάκης, μαζεμένος και μετρημένος αυτή τη φορά, έκανε μερικές ακόμα «προσαρμογές» (νέες μεταρρυθμίσεις, αξιολόγηση κ.ά) και οι Ευρωπαίοι θα χαλαρώσουν (λίγο, για να μην παίρνουμε και πολύ αέρα) τη θηλιά της ρευστότητας.
Βλέπω τον Βαρουφάκη έτοιμο και για άλλες «προσαρμογές», αλλά ακόμα δεν είναι εύκολο να πούμε από τώρα πότε έρχεται και το νέο Μνημόνιο, γι’ αυτό λέμε ότι όλα θα κριθούν τον Ιούνιο…

Μονόδρομος για την Ελλάδα η ρήξη!



Όπως αποδείχθηκε και στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι δανειστές της χώρας όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά αντίθετα εντείνουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, προκειμένου να υποκύψει η κυβέρνηση και να εφαρμόσει μέχρι κεραίας το νεο-μνημονιακό πακέτο απορρυθμίσεων.




Παράλληλα, απαιτούν σε κάθε περίπτωση να μην ακυρωθούν οι «μεταρρυθμίσεις» - απορρυθμίσεις που προώθησαν και εφάρμοσαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβέρνησης των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και λοιπών προθύμων...