11.5.15

Red Army Blues...

The Waterboys



Για ποια Αριστερά μιλάμε;



Όταν λέω εγώ ότι ζούμε σε καθεστώς υπαρκτού σουρεαλισμού, κάποιοι με θεωρούν υπερβολικό.
Και όμως!
Πως αλλιώς να ερμηνεύσεις όλο αυτό το τσίρκο… το freak show, που ζούμε, την ώρα που η χώρα οδεύει ολοταχώς προς τα βράχια της πτώχευσης;



Ίσως μια καλή παρομοίωση θα ήταν αυτή με τον Τιτανικό, όπου όπως λέγεται, οι ανυποψίαστοι επιβάτες έτρωγαν και χόρευαν ταγκό ντυμένοι με τα καλά τους, και με την ορχήστρα του πλοίου να παίζει βάλς, μέχρι και λίγα λεπτά πριν ο καπετάνιος οδηγήσει το πλοίο επάνω στο μοιραίο παγόβουνο, και ακολουθήσει η καταστροφή…


Τα αρχίδια* της Ε.Ε.



Οι πρώτες εκατό μέρες της νέας κυβέρνησης πέρασαν, αλλά κάποια ουσιαστική αλλαγή δεν είδαμε.
Να αρχίσουμε από το χρέος και την κατάργηση των Μνημονίων.
Δεν έγινε τίποτα.
Το χρέος εξυπηρετείται κανονικά και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή Γ. Μαργαρίτη («Εφ.Συν.» 6.4.15), μέχρι τον Αύγουστο θα έχουμε πληρώσει 15 δισ. ευρώ.




Πού είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους αφού πληρώνουμε τοκοχρεολύσια που ουσιαστικά επικυρώνουν το χρέος;
Οι εφαρμοστικοί νόμοι έχουν την ίδια ισχύ όπως και με την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. «Η δημόσια κοινή περιουσία αυτού του λαού δεν ξεπουλιέται» μας είχαν υποσχεθεί.
Αλλά το ΤΑΙΠΕΔ δεν καταργήθηκε και δουλεύει κανονικά. Αν το βαφτίσουμε σε αριστερά νερά, πάλι την ίδια δουλειά δεν θα κάνει;


Περίεργα «παιχνίδια» στα Σκόπια…



Απορροφημένοι από τα δικά μας οικονομικά, και όχι μόνο, προβλήματα, με αυτούς που μπλέξαμε και που μας κατσικώθηκαν στο Μαξίμου, ασχολούμαστε με φεστιβάλ κάνναβης και υποδοχές ιερών λειψάνων, αδιαφορώντας για το τι γίνεται στη γειτονιά μας.




Και ίσως σε μια άλλη εποχή, πιο ανώδυνη, αυτά που συμβαίνουν γύρω μας να μην μας επηρέαζαν ιδιαίτερα. Στη σημερινή όμως συγκυρία, όπου η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί απομονωμένη από τους πάντες, χρεοκοπημένη, και στο έλεος του κάθε γείτονα,  το παραμικρό τσακ ίσως είναι αρκετό για να μας κάψει.
Οπότε χρειάζεται εγρήγορση…


Το τελευταίο σάλπισμα…



Πριν από πολύ καιρό σε ετούτη τη στήλη είχα γράψει το παρακάτω περιστατικό που είναι αληθινό αλλά έχω λησμονήσει την πηγή, πάντως η ουσία είναι αναλλοίωτη και το δίδαγμα διαχρονικό.
Το θυμίζω.



Στον Μεσαίωνα χρειάστηκε να μεταφερθεί μια ίλη ιππικού με καράβι.
Το ταξίδι ήταν μακρινό και έγινε ακόμα πιο μεγάλο εξαιτίας κάποιας τρικυμίας που επέμενε επί μέρες.
Ηταν επόμενο να τελειώσει η ζωοτροφή των αλόγων και τα ζώα άρχισαν να γίνονται νευρικά και ανήσυχα λόγω της πείνας…

Ποιοι δεν γιορτάζουν…



Συνηθίζουν τον τελευταίο καιρό τα στελέχη της Χρυσής Αυγής να εμφανίζονται ως «πατριώτες».
Στην πραγματικότητα είναι εκείνοι που επί δεκαετίες υμνούσαν τα εγκλήματα του ναζισμού, ταυτίζονταν με τα δολοφονικά οράματα του Χίτλερ και φρόντιζαν κάθε χρόνο στις 8 (ή στις 9 Μαΐου) να καταγγέλουν τις συμμαχικές δυνάμεις που επικράτησαν το 1945 στην αναμέτρηση με τον Αξονα φασισμού-ναζισμού.




Τα σχετικά δημοσιεύματα στα επίσημα έντυπα της ναζιστικής οργάνωσης είναι πάμπολλα.
Σύμφωνα με τη Χρυσή Αυγή, ακόμα και η σημερινή κρίση είναι αποτέλεσμα της ήττας του... ναζισμού: «Η “ελληνική” κρίση είναι ευρωπαϊκή κρίση. Είναι κρίση του τρόπου σκέψης και ζωής που σχεδίασαν, ενθάρρυναν και εκτέλεσαν οι νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι καπιταλιστές και οι κομμουνιστές» (21/12/2011).


Ένα άλλο Grexit

Κι όμως, υπάρχει ένα είδους Grexit το οποίο ονειρευόμαστε. Και δεν αφορά την αποπομπή της χώρας μας από συμμαχίες δεκαετιών και από τα οράματα στα οποία χτίστηκε η σύγχρονη Ελλάδα.

Τον ΕΝΦΙΑ τον γράφω, κάνω ένα μπάφο!



Αφού δεν πρόκειται να γλιτώσουμε από τα Μνημόνια, ας αποποινικοποιήσομε την κάνναβη, να ωφεληθεί και η ελληνική οικονομία!
Οι υπέρμαχοι της κίνησης για την αποποινικοποίηση μιλούν για την προοπτική μιας εθνικής βιομηχανίας παραγωγής κάνναβης, με εκτιμώμενο ετήσιο τζίρο της τάξης των 2,5 δις ευρώ ετησίως και σαράντα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.




Η 1η γιορτή της Κάνναβης στην Ελλάδα είναι γεγονός και πραγματοποιείται σήμερα 9 Μαΐου στην Πλατεία Συντάγματος απέναντι από τη Βουλή.
Θα συμμετάσχουν δεκάδες φορείς, ανάμεσα τους η Νεολαία και ο Τομέας Δικαιωμάτων το ΣΥΡΙΖΑ…


Πες μου γιατί προβλέπουμε τον καιρό!



Από αρχαιοτάτων χρόνων, ο άνθρωπος είχε έμφυτη την περιέργεια, την επιθυμία να μαθαίνει τα πάντα και να βρίσκει τον λόγο που συμβαίνει το καθετί.
Έτσι, οι πρώτες προσπάθειες να εξηγηθούν οι αλλαγές του καιρού είχαν να κάνουν με τη δημιουργία μυθοπλασιών, μέσω των οποίων διάφοροι θεοί είχαν τον καιρό σαν ένα μέσο έκφρασης της διάθεσής τους απέναντι στους ανθρώπους.




Και από εκείνη την εποχή φτάσαμε στο σήμερα, όπου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορούμε να ενημερωθούμε για την πορεία του καιρού τις επόμενες ώρες ή/και ημέρες για όποιο μέρος μας ενδιαφέρει…!