22.10.15

Όχι, κύριε Φίλη!



Η απόφασή σας να επιβάλετε φόρο 13% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων «δεν διορθώνει μια κοινωνική αδικία», όπως ισχυριστήκατε χθες το πρωί στο Σκάι. Το αντίθετο συμβαίνει. Δημιουργεί μια επιπλέον αδικία, διότι οι γονείς των 85.000 παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία όχι μόνον πληρώνουν τους φόρους τους για την Δημόσια παιδεία, αλλά σας απαλλάσσουν και από 216 εκ ευρώ το χρόνο τα οποία θα οφείλατε να καταβάλετε αν είχαν επιλέξει, όπως δικαιούνται, την δημόσια εκπαίδευση.




Παραπλανητικό ήταν κ. Φίλη και το επιχείρημά σας ότι η επιλογή του 13% «μας φέρνει πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα». Διότι γνωρίζετε ασφαλώς ότι σε καμία χώρα της ΕΕ δεν υπάρχει ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Ως εκ τούτου ας είμαστε ειλικρινείς, αγαπητέ υπουργέ Παιδείας...

Δεν μας ψηφίζουν, ας πληρώσουν…



Και όμως ο Νίκος Φίλης ήταν πολύ ειλικρινής. Όχι τόσο με την πιασάρικη-και προκλητική- λέξη «πενταροδεκάρες», που χρησιμοποίησε. Οσο με την ουσία της δήλωσής του: όσοι έκαναν το λάθος να στείλουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία είναι λίγοι-σε σχέση με όσους τα στέλνουν στα δημόσια- «είναι  εύποροι», άρα πρέπει να πληρώσουν παραπάνω για την επιλογή τους αυτή. Διότι έτσι αποφάσισε η κυβέρνηση.




Ακόμη πιο ειλικρινής ήταν ο βουλευτής Σάμου  Δ. Σεβαστάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ -είπε- δεν θα έχει πολιτικό κόστος από την επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία (εννοείται διότι τα θύματα δεν είναι ψηφοφόροι του).
Αρα η κυβέρνηση «δεν έχει λόγο να τον πάρει πίσω».

Μην σκιάζεσαι ωρέ... υπάρχει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ!



Θα βροντήξουν και θα στενάξουν τα βουνά και οι κάμποι. Κατεβαίνουν τα παλικάρια της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το ηρωικό και ατσάλινο εργατικό κίνημα θα απεργήσει 24 ολόκληρες ώρες.
Πότε; Στις 12 Νοέμβρη. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει βουλιάξει την χώρα.




Μπορεί... Αλλά η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ μόλις χθες το μάθανε στο καφενείο...
Σκεφτείτε να μην είχαμε και εργατικό κίνημα. Σκεφτείτε που θα είχε καταντήσει η χώρα χωρίς ΓΣΕΕ. Και κυρίως χωρίς ΑΔΕΔΥ.
Τι θα είχαμε γίνει χωρίς την ΓΣΕΕ στον ρόλο του γίγαντα κοινωνικού εταίρου μαζί με τον ΣΕΒ και το κράτος…

Ισότητα παντού… εδώ και τώρα!



Μέσα στη γενικότερη φαιδρότητα που ζούμε στην μπανανία του Σύριζα, υπήρξαν και δυο τρία περιστατικά που ξεπερνάνε σε βλακεία ακόμη και τις πάλαι ποτέ αΧτιβιστικές καταδρομικές ενέργειες ( κάγκελα, ντουντούκες, κλπ) της Ραχήλ και της ζουρλής.




Αναφέρομαι κατά πρώτον στα καραγκιοζλίκια των περίφημων τραυματιοφορέων στο γήπεδο της Λάρισας, των οποίων ο «επαγγελματισμός» όχι μόνο θα πρέπει να διδάσκεται στις σχολές νοσηλευτών ανά την επικράτεια, αλλά ήδη προκαλεί και άφθονο γέλιο σε τηλεοπτικές εκπομπές σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Αμερική μέχρι την Σομαλία, δίνοντας την ευκαιρία σε ολόκληρο τον πλανήτη να ξεκαρδίζεται με τα χάλια μας...

Ενας φίλος από την Αίγυπτο…



Ο Σέιφ είναι από την Αίγυπτο. Πριν από δύο χρόνια άνοιξε δικό του εκδοτικό οίκο, ενώ εργαζόταν επί σειρά ετών στον χώρο του βιβλίου και είχε επιμεληθεί προσωπικά το ιδιαίτερα δημοφιλές μυθιστόρημα «Το Μέγαρο Γιακουμπιάν» του Αλάα Αλ-Ασουάνι (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις), όπως και τίτλους του φημισμένου Ναγκίμπ Μαχφούζ.
Ο Σέιφ βρέθηκε στην Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης όπου και γνωριστήκαμε, την περασμένη εβδομάδα.



Είναι ένας ευγενικός πατέρας δύο γιων, αγαπάει τα βιβλία, γνωρίζει καλά τη διεθνή λογοτεχνία, μιλά άριστα αγγλικά και γερμανικά, καταλαβαίνει και γαλλικά. Τον διακρίνει ένα πολύ φιλικό χαμόγελο, ακόμα και όταν συζητάμε περί θρησκευτικού φανατισμού, περί Ισλαμικού Κράτους, καθώς και για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια...

Η αριστερή ανακατανομή της φτώχειας…



Ποτέ και πουθενά στη μέχρι σήμερα γνωστή ιστορία της ανθρωπότητας η Αριστερά δεν έκανε ανακατανομή του πλούτου. Το μόνο που έκανε, με ιδιαίτερη επιτυχία μάλιστα, ήταν η ανακατανομή της φτώχειας.




Αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι είναι οι αριστεροί που αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση μιας χώρας είναι άσχετοι, αμόρφωτοι, ανίκανοι ή βλάκες. Απεναντίας, συνήθως (με εξαίρεση του σημερινούς έλληνες βαλκάνιους νεοκομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ), είναι άνθρωποι ευρυμαθείς, κοσμοπολίτες, πολύγλωσσοι με ιδιαίτερες οργανωτικές ικανότητες...