20.1.16

Το κόκκινο πουλόβερ…



Σε αντίθεση με το «αδειανό πουκάμισο» του Σεφέρη, το κόκκινο πουλόβερ ήταν γεμάτο την ημέρα εκείνη. Για την ακρίβεια, ξέχειλο και ελαφρώς ξεχειλωμένο στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στις διαστάσεις του εύσωμου άνδρα με την αρχοντική στομάχα. Μεγάλο του μέρος, δε, εκαλύπτετο από σακάκι μάλλον πρασινωπού χρώματος, εν γένει απροσδιορίστου, όπως μου είπε ο αυτόπτης μάρτυς της σκηνής. Σακάκι που ανταποκρινόταν στην επισημότητα της περίστασης.




Η παρουσία του ανδρός δεν πέρασε απαρατήρητη. Η επίσημη συνεδρίαση στην αίθουσα τελετών της Ακαδημίας Αθηνών είχε ήδη αρχίσει από τις εφτά, οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν οκτώ παρά είκοσι πέντε, όταν στην κλειστή είσοδο ακούστηκε κάτι σαν χαρχάλεμα, ή γδούπος αρχοντικός. Ο υπεύθυνος του πρωτοκόλλου ήρε τας πύλας και στην αίθουσα εμφανίστηκε το κόκκινο πουλόβερ με τον φορέα του. Ο ομιλητής συνέχισε απτόητος την ομιλία του και το συνολάκι διέσχισε την αίθουσα καθοδηγούμενος από τον πυλωρό για να πάρει θέση στην πρώτη σειρά των καθημένων, καθότι επίσημος...



Ετσι μου περιέγραψαν την εμφάνιση του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη στην αίθουσα τελετών της Ακαδημίας. Για την ακρίβεια, ο συνομιλητής μού είπε: «Δεν φτάνει που καθυστέρησε πάνω από μισή ώρα, φορούσε κι ένα κόκκινο πουλόβερ, χωρίς γραβάτα».
Δεδομένου ότι στη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο προ καιρού φορούσε κάτι σε ζακάρ, προσπάθησα να του εξηγήσω ότι το κόκκινο αποτελεί ενδυματολογική αναβάθμιση, το black tie της κυβέρνησης. Εκείνος όμως ήταν αμετάπειστος. Για την ιστορία να πω πως το θέαμα παρουσιάσθηκε στην ετήσια τελετή για τη διαδοχή του προέδρου της ημετέρας Ακαδημίας. Τους λόγους εξεφώνησαν ο απερχόμενος Δημήτρης Νανόπουλος και ο νυν Θανάσης Βαλτινός. Οι ακαδημαϊκοί σ’ αυτήν την τελετή δεν φορούν την τήβεννο. Φορούν όμως μαύρα σακάκια με ριγέ παντελόνια, την καδένα, διακριτικό της ιδιότητός τους, και εννοείται λαιμοδέτη.


Μην ανησυχείτε. Δεν πρόκειται να καταλήξω στα γνωστά περί στοιχειωδών κανόνων κοινωνικής συμπεριφοράς, σεβασμού προς τον συνομιλητή σου, τους συνεργάτες σου ή τους υπόλοιπους παρισταμένους. Εδώ είδαμε τις εικόνες από την υποδοχή του Ολάντ, η Ακαδημία μας πείραξε; Πες πως έχεις το απροσάρμοστο παιδί της οικογένειας που δεν φοράει γραβάτα ούτε μια φορά τον χρόνο για να μην υπακούσει στον μπαμπά που του λέει ότι ο θείος Κώστας στην ετήσια γιορτή του απαιτεί γραβάτα. Το ενδιαφέρον στο επεισόδιο δεν έγκειται καν στην απρέπεια του υπουργού να εμφανιστεί εν χορδαίς και οργάνω καθυστερημένος. Είχε πολύ πιο σημαντικά πράγματα να κάνει από το να ακούσει τον Νανόπουλο.
Σας καλώ μόνον να αναπαραστήσετε τη σκηνή. Ο ένας με το πουλοβεράκι -κόκκινο δε λέω- και οι υπόλοιποι με τις γραβάτες, τα μαύρα σακάκια, τα ριγέ γκρίζα παντελόνια και την καδένα.
Στη σημερινή Ελλάδα όπου η ενδυμασία του τρωγλοδύτη έχει γίνει πρότυπο της προοδευτικής κομψότητας, τι είναι πιο αντισυμβατικό; Η ενδυμασία των ακαδημαϊκών ή το πουλοβεράκι του κ. Φίλη;
Μάλλον αυτό συνειδητοποίησε ο υπουργός και, όπως μου είπε ο αυτόπτης μάρτυς, παρέμεινε μουτρωμένος σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Κάποιος κακεντρεχής θα έλεγε πως φοβόταν μην του κάνουν καμιά δύσκολη ερώτηση.

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου