20.1.16

Οι τρικλοποδιές από τους εκλεκτούς και πώς να τις αποφύγετε…



Πριν από λίγους μήνες, στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν άφηνε περιθώρια παρεξηγήσεων όταν έλεγε: «Αποσυμφορούμε το δημόσιο τομέα από τις στρατιές των συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων. Προωθούμε τη στελέχωση των γραφείων υπουργών, γενικών γραμματέων και διοικητών από τις τάξεις των δημόσιων υπαλλήλων, της δημόσιας διοίκησης. Ερχόμαστε να εμπιστευτούμε τη δημόσια διοίκηση, ανεξάρτητα από το σε ποιο κόμμα ανήκει».



Δυο φορές αριστερά μετά, ο γραμματέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονας Σχινάς, ανατρέπει πραξικοπηματικά τις διακηρύξεις του κ. Τσίπρα, που ακόμα ηχούν γοητευτικά στα αυτιά μας...


Στη διευκρινιστική του δήλωση μετά το σάλο που προκάλεσαν οι ΕΑΜΙκές εξηγήσεις του για το διορισμό συγγενικών του προσώπων, κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Μας λέει ο κ. Ιάσονας ότι η «συγκρότηση αμιγώς κυβερνητικού μηχανισμού» είναι μια άλλη ιστορία, που δεν υπόκειται στις εξαγγελίες Τσίπρα στο Διαρκές Συνέδριο.
Ιδού η εξήγηση: «Θεωρώ προφανή και απολύτως θεμιτή την τοποθέτηση σε αυτόν, ανθρώπων που πιστεύουν στο πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, το έχουν επεξεργαστεί, παλεύουν για αυτό και έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να το φέρουν εις πέρας. Τα ΦΕΚ τοποθέτησης προσώπων λοιπόν που οι δημοσιογράφοι της διαπλοκής έφεραν στο προσκήνιο και μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ονόματα μελών της οικογενείας μου δεν είναι τίποτα περισσότερο από τοποθετήσεις ορισμένου χρόνου και έχουν ημερομηνία λήξης την εκάστοτε εκλογική διαδικασία γιατί πολύ απλά πρόκειται για πολιτικές-μετακλητές θέσεις (οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 25% από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) και όχι για μόνιμους διορισμούς σε κάποια υπηρεσία ή οργανισμό. Κανένας διορισμός λοιπόν, κανένα ρουσφέτι».
Ο κ. Σχινάς ωστόσο δεν διευκρινίζει πότε θα υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού, πλέον, κ. Τσίπρα από βήμα του Διαρκούς Συνεδρίου λίγους μόλις μήνες πριν. Αντίθετα με την τοποθέτησή του ξεκαθαρίζει ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει εις τον αιώνα τον άπαντα.
Ιδού γιατί: «Είναι σαφές πως τον στενό κυβερνητικό σχεδιασμό καλούνται να υλοποιήσουν και να στηρίξουν άνθρωποι που χαίρουν της πολιτικής και προσωπικής εμπιστοσύνης του εκάστοτε υπουργού και του πρωθυπουργού. Εκτός εάν όσοι σήμερα καταγγέλλουν έχουν την απαίτηση να παραμείνουν οι δικοί τους ΕΚΛΕΚΤΟΙ στα κυβερνητικά επιτελεία τη στιγμή που βάζουν τρικλοποδιές σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης».
Οι δικοί μας και οι δικοί τους... Ή εμείς ή αυτοί. Ή πρόσωπα εμπιστοσύνης του εκάστοτε υπουργού ή πρωθυπουργού ή τίποτα.
Αλήθεια σε τι διαφέρει αυτή η διαχωριστική λογική από αυτήν που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Όσο πιστεύουμε ότι η χώρα αυτή μπορεί να ορθοποδήσει μόνο με «δικούς μας» είναι βαθιά νυχτωμένοι, αθεράπευτα διχαστικοί και ανατριχιαστικά οπισθοδρομικοί.
Στην περίπτωση αυτή, το αν κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη από δεξιά ή αριστερή γωνία, ελάχιστη σημασία έχει.

Ευτύχης Παλληκάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου