19.1.16

Η πολλή ομοφωνία, είναι λάθος…



Όταν όλοι συμφωνούν σε κάτι, τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα. Αυτό αποκαλύπτει μια νέα επιστημονική μελέτη, που πρόκειται να δημοσιευτεί στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society A.




Οι ερευνητές επιστήμονες του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, χρησιμοποίησαν μαθηματικές πιθανότητες για να δοκιμάσουν τρία σενάρια. Κάθε φορά όμως, όπως ανακάλυψαν, η πολλή συμφωνία μείωνε την εμπιστοσύνη στο εκάστοτε τελικό αποτέλεσμα…



Σε ένα σενάριο, για παράδειγμα, 13 αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαιώνουν την ταυτότητα ενός ύποπτου. Βέβαια, το να επιτευχθεί συμφωνία σε μια τόσο μεγάλη ομάδα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σχεδόν αδύνατο, βάσει των νόμων των πιθανοτήτων. «Μάλλον το όλο σύστημα είναι αναξιόπιστο», λέει ένας από τους επιστήμονες, ο Derek Abbott.
Άλλα σενάρια που δοκιμάστηκαν είχαν να κάνουν με μάρτυρες που επιβεβαιώνουν την ταυτότητα ενός αρχαιολογικού ευρήματος, και την αξιοπιστία ενός συστήματος κρυπτογράφησης.
Σε κάθε περίπτωση που εξετάστηκε, πάντα υπήρχε ένα κρίσιμο κατώφλι, μετά το οποίο η πολλή συμφωνία αποδυνάμωνε την τελική εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα.
«Μοιάζει περίεργο», λέει ο Abbott, «σαν να πηγαίνει κόντρα στην λογική… όμως αυτό που λέμε είναι ότι αν άπαντες συμφωνούν, τότε ή υπάρχει συνεννόηση, ή κάποια μεροληψία».
Υπάρχει και ένα «προηγούμενο» που έρχεται να επιβεβαιώσει το συμπέρασμα της εν λόγω μελέτης. Ένας αρχαίος εβραϊκός νόμος, σύμφωνα με τον οποίο κανένας δεν μπορεί να καταδικαστεί για φόνο αν η ετυμηγορία περί της ενοχής του είναι … ομόφωνη! «Ο νόμος αυτός θεωρούσε το σύστημα προβληματικό όταν υπήρχε γενική ομοφωνία ανάμεσα στους κρίνοντες» σημειώνει ο Abbott, προσθέτοντας πως «στην περίπτωση που αυτόπτες μάρτυρες αναγνωρίζουν κάποιον δράστη, η πιθανότητα λάθους φτάνει και στο 48%, σαν να παίζεις κορώνα γράμματα… όταν δηλαδή όλοι συμφωνούν σε κάτι, αυτό μάλλον είναι λάθος…», καταλήγει.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου