19.1.16

Ιστορικό χαμηλό στην τιμή του πετρελαίου…



Για πρώτη φορά από το 2003 η τιμή του βαρελιού πετρελαίου έχει πέσει τόσο χαμηλά. Από τότε δηλαδή που δεν υπήρχε καν … Facebook !




Το ιστορικό αυτό χαμηλό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Δύση απέσυρε προχθές τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Ιράν, προκαλώντας μια τεράστια εισροή πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, η οποία ήδη χαρακτηρίζονταν από την ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του μαύρου χρυσού εξαιτίας του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, αλλά και της οικονομικής ύφεσης στην Κίνα και στην Ιαπωνία…



Όπως λένε οι ειδικοί αναλυτές, το Ιράν διαθέτει τεράστιες αποθηκευμένες ποσότητες αργού πετρελαίου, και μπορεί  πλέον να τις διαθέσει στην διεθνή αγορά όποτε θελήσει, και άρα να αυξηθούν τα παγκόσμια διαθέσιμα αποθέματα, και άρα να μειωθεί περαιτέρω η τιμή του βαρελιού.
Ο OPEC δεν έχει παρέμβει μέχρι στιγμής για να στηρίξει τις τιμές, και μάλλον ο κατήφορός τους θα συνεχιστεί, αφού σήμερα βρίσκεται στα $29 ανά βαρέλι. Όλα δείχνουν πως το πετρέλαιο θα παραμείνει φθηνό για τα επόμενα χρόνια.
Αυτή η κατάσταση όμως δημιουργεί προβλήματα σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως είναι η Σαουδική Αραβία, όπου το εκεί χρηματιστήριο έπεσε κατά  5% μέσα στο σαββατοκύριακο.
Βέβαια, σύμφωνα με άλλους αναλυτές, οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου μπορεί να υπερβάλλουν, και να ανησυχούν άδικα. Όπως λένε, θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος προκειμένου το Ιράν να προσαρμόσει τις υποδομές του έτσι ώστε να μπορεί να εξάγει και πάλι μεγάλες ποσότητες, αν και ήδη διαθέτει έτοιμα καμιά δεκαριά τεράστια  δεξαμενόπλοια γεμάτα με αργό πετρέλαιο που θέλει να πουλήσει στους ενδιαφερόμενους…

S.A.
BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου