9.1.16

Πάλι στην «ατζέντα» το σενάριο του Grexit…



Με εντυπωσιάζει αυτόν τον καιρό η επιμονή γερμανικών - αμερικανικών κύκλων να επαναφέρουν το σενάριο του Grexit στη δημόσια ατζέντα. Εκατομμυριούχοι όπως ο Σόρος, περιοδικά φήμης όπως το «Forbes», πολιτικοί όπως ο Βέμπερ μάς υπενθυμίζουν τον κίνδυνο.



Προσπερνώ ότι η ανάλυσή τους αγνοεί το προφανές, τη νέα κατάσταση που επικρατεί στον ευρωπαϊκό Νότο, την ιβηρική αστάθεια και την ιταλική επανάσταση κατά της λιτότητας. Αφαιρώ, επίσης, από τη συζήτηση το σενάριο εξόδου της Βρετανίας από την Ενωση…


Ολα τα παραπάνω διαπλέκονται με την ελληνική κρίση, αλλά είναι ζητήματα οικονομίας. Η Ελλάδα, όμως, έμεινε στο ευρώ το καλοκαίρι για λόγους γεωπολιτικούς, όχι οικονομικούς. Και στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε έως σήμερα οι λόγοι αυτοί ενισχύθηκαν, δεν αποδυναμώθηκαν.
Θα αναφέρω έναν νέο, πέραν των γνωστών, που δείχνει γιατί η Ελλάδα έχει μεγάλη γεωπολιτική αξία για τη Δύση: Μέσα στις εορτές ο Πούτιν έδωσε στη δημοσιότητα το νέο δόγμα ασφαλείας της Ρωσίας.
Σε αυτό περιέχεται ένα νέο δεδομένο: Ανάγει τις ΗΠΑ σε «απειλή» για την εδαφική ακεραιότητά της. Στην πραγματικότητα, ο Ρώσος ηγέτης εξωτερικεύει μύχιες σκέψεις. Από τον καιρό που η Δύση παλεύει να εγκατασταθεί στην Ουκρανία, που είναι η αυλή της Ρωσίας, για να σημαδεύει τη Μόσχα από απόσταση αναπνοής (Ουκρανία σημαίνει «στην άκρη»), ο Πούτιν ξέρει ότι κάποτε θα έρθει η μέρα που ο τρίτος παγκόσμιος θα ξεσπάσει στην Ευρασία.
Η μακροχρόνια προετοιμασία που κάνουν οι ΗΠΑ, λύνοντας τα θέματά τους (απεμπλοκή από Μέση Ανατολή, πίεση για ένταξη Σκοπίων - Κοσσόβου στο ΝΑΤΟ, κλείσιμο Κυπριακού, ενεργειακή αυτονομία με σχιστολιθικό αέριο), πείθει ότι η Δύση κοιτά προς το μέλλον.
Τα Βαλκάνια είναι η πρώτη ζώνη πυρός, στην οποία θα επιχειρήσει ο Πούτιν να μεταφέρει την αντιπαράθεση, για να καθυστερήσει το ξέσπασμα του πολέμου στην αυλή του. Είναι πρωτεύον μέτωπο για την ασφάλεια της Ενωσης.
Αν, λοιπόν, κοιτάζω σωστά τον χάρτη και δεν μου διαφεύγει κάποιο δεδομένο, υπάρχει λογικός άνθρωπος που μπορεί να σκεφτεί την Ελλάδα εκτός ευρώ; Που μπορεί να θεωρήσει ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα σταματούν στην Ιταλία; Οποία πλάνη!
Για την ιστορία, αναφέρω ότι στις ασκήσεις επί χάρτου που γίνονται εδώ και έναν χρόνο στα νατοϊκά στρατηγεία, το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι η ελληνική συνδρομή σε περίπτωση ενεργοποίησης του άρθρου 5 που αφορά την αντίδραση της συμμαχίας σε περίπτωση που κράτος-μέλος (βαλτικές χώρες) δεχθεί «επίθεση» από τρίτο κράτος μη μέλος (Ρωσία).
Αυτά…

Μανώλης Κοττάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου