4.2.16

Το κλίμα στην Ευρώπη (για τους μετανάστες) αλλάζει…



Στη Στοκχόλμη συμμορίες αποτελούμενες από αγριεμένους χούλιγκαν μπήκαν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και επιτέθηκαν σε αλλοδαπούς. Σύμφωνα με τον σουηδικό τύπο περίπου εκατό μαυροντυμένοι μασκοφόροι νεαροί χτύπησαν διερχόμενους μετανάστες και μοίρασαν φυλλάδια στα οποία διατυπώνονταν απειλές περαιτέρω βίαιων επιθέσεων εναντίον των προσφύγων.




Η εφημερίδα Aftonbladet γράφει πως μοιράστηκαν φυλλάδια με το σύνθημα «Αρκετά ως εδώ», και με απειλές βίαιης τιμωρίας για τα παιδιά από την Βόρεια Αφρική που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης…



Η διάθεση σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι πλέον όλο και πιο αντιμεταναστευτική με κάθε μέρα που περνάει. Μέχρι στιγμής όμως, ευτυχώς, οι οργανωμένες επιθέσεις είναι σπάνιες. Όμως ακόμη και μετριοπαθείς πολιτικοί άρχισαν να διευκρινίζουν πως οι μετανάστες δεν είναι πια καλοδεχούμενοι.
Η Σουηδία, η Γερμανία, και η Φιλανδία πήραν μέτρα τις τελευταίες μέρες έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απέλασης, και να αποτραπεί η περαιτέρω άφιξη νέων μεταναστών. Το ίδιο θα κάνει και η Αυστρία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα θέσει μέγιστο όριο αιτούντων ασύλου στις 127.500 μόνο πρόσφυγες, δηλαδή στο 1.5% του πληθυσμού της χώρας. Αποφάσισε επίσης να προχωρήσει σε 50.000 απελάσεις μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν ένδειξη το πώς οι ευρωπαϊκές πολιτικές ελίτ έχουν χάσει την μπάλα τα τελευταία χρόνια. Οι μεγαλεπήβολες δηλώσεις για το δικαίωμα στο άσυλο, τα μαθήματα στους πολίτες ενάντια στις διακρίσεις και την στενομυαλιά, το άνοιγμα των συνόρων παρά τις δημογραφικές πιέσεις… όλα αυτά δεν είχαν διάρκεια. Και τώρα βλέπουμε να ισχύει ο νόμος του Stein, σύμφωνα με τον οποίο τάσεις που δεν μπορούν να συνεχίσουν, απλά δεν συνεχίζουν…
Τα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων είναι πραγματικά, και η απόγνωση όλων αυτών που θέλουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο αγγίζει τον κάθε έναν από εμάς. Όμως παράλληλα, το μόνο πράγμα που κάνει τα νομικά δικαιώματα εφικτά είναι μια ανθρώπινη κοινωνία συντεταγμένη και αλληλέγγυα. Στην σημερινή Ευρώπη αυτό εκφράζεται από το Έθνος-Κράτος.
Η Ευρώπη πέρασε τους τελευταίους αιώνες οργανώνοντας κράτη που ήταν σχετικά ομογενοποιημένα εθνικά, σε μια διαδικασία που οδήγησε σε σταθερές κοινότητες με την προστασία του νόμου, με τεράστιο όμως κόστος σε αίμα. Και όλες αυτές οι κοινότητες, όπως άλλωστε κάθε ανθρώπινη κοινότητα, παίρνουν δύναμη αλλά και περιορίζονται από τις ιδέες, τους συνδέσμους, τις κουλτούρες, και την ιστορία όσων ανήκουν σε αυτές.
Όσο και να το επιθυμούν κάποιοι ουτοπικοί κοσμοπολίτες, δεν είναι δυνατό για τις κοινότητες αυτές να δεχθούν επίπεδα μεταναστών πέρα από κάποιο όριο. Το όριο αυτό είναι μεταβλητό, και όπου υπάρχουν μεγάλες θρησκευτικές και πολιτισμικές διαφορές στον γηγενή πληθυσμό, τότε πέφτει πιο χαμηλά.
Οι ευρωπαϊκές ελίτ αγνόησαν επιδεικτικά τα πραγματικά όρια της πολιτικής και ψυχολογικής δυνατότητας της ηπείρου να δεχθεί μετανάστες, και οι κοντόφθαλμοι αλαζονικοί πολιτικοί της ηγέτες προχώρησαν άτσαλα, χωρίς να λάβουν υπόψη, ή να κατανοήσουν, το συναίσθημα των πολιτών, κάτι που θα κοστίσει ακριβά τόσο στους μετανάστες όσο και στην ίδια την Ευρώπη.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις ΗΠΑ, όπου η μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική έχουν αποκοπεί από το κοινό συναίσθημα, και τώρα βλέπουμε τις συνέπειες. Τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, υπάρχει μια αναδυόμενη κυρίαρχη άποψη από πλευράς πολιτών, ότι οι ελίτ προσπαθούν συνειδητά να αλλάξουν τις δημογραφικές και πολιτιστικές ισορροπίες στα κράτη που διαφεντεύουν. Σε τέτοιο χώμα ευδοκιμούν τα δηλητηριώδη φυτά, και αυτό βλέπουμε σήμερα να συμβαίνει και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να συζητήσουν εξ αρχής το ζήτημα της μετανάστευσης, και οι ελίτ θα πρέπει να περιορίσουν τον αρχικό ενθουσιασμό τους για πολιτικές που όμως δεν τυγχάνουν της στήριξης των πληθυσμών που ελέγχουν.
Το να πετάει κανείς δεξιά και αριστερά εύκολα σλόγκαν, τσιτάτα,  και κλισέ για τον ρατσισμό, δεν βοηθά. Αντ’ αυτού, καλά θα κάνουν οι ελίτ να ακούσουν επιτέλους προσεκτικά το μήνυμα που οι λαοί της Ευρώπης και της Αμερικής τους μεταφέρουν…


Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου