26.2.16

Η ΕΡΤ προβάλλει εκβιαστές;



Με τους εκβιαστές δεν βγάζεις εύκολα άκρη. Οι τύποι αυτοί δεν έχουν πολιτική ταυτότητα. Μπορεί να είναι τα πάντα και τίποτα, ανάλογα με το πώς εξελίσσονται οι εκβιασμοί τους.




Ετσι, μπορεί ο, συλληφθείς τις προάλλες για εκβιασμούς, εκδότης περιθωριακών εντύπων και ιστοσελίδων να ήταν παλιότερα «δεξιός» και εσχάτως να έγλειφε τους «αριστερούς», αλλά αυτά είναι συνήθη στον κόσμο των εκβιαστών. Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι η φιλοξενία που βρήκε ο τύπος αυτός στην κρατική τηλεόραση. Ενα βίντεο που κάνει σήμερα τον γύρο του  Διαδικτύου είναι αποκαλυπτικό.



Η ΕΡΤ τον φιλοξένησε σε εκπομπή της, για να προβάλει τις «αποκαλύψεις» της περιθωριακής φυλλάδας του. Ολως τυχαίως αυτό έγινε την ημέρα του ντιμπέιτ των εκλογών του Σεπτεμβρίου και η «αποκάλυψη» ήταν για μια «βίλα του Μεϊμαράκη».
Είχαμε να το δούμε πολλά χρόνια αυτό. Η κρατική τηλεόραση να καταφέρνει ένα χτύπημα κάτω από τη μέση εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προβάλλοντας τους ισχυρισμούς του εκδότη ενός περιθωριακού εντύπου, που ειδικεύεται σε τέτοια χτυπήματα.
Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, είχαν προηγηθεί «διαμαρτυρίες» του εν λόγω, επειδή η ΕΡΤ δεν πρόβαλε μέχρι τότε το έντυπό του. Μάλιστα, καλούσε τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά να «συνετίσει» τη διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Δεν ξέρουμε αν παρενέβη ο υπουργός ή αν η διοίκηση της ΕΡΤ υποχώρησε, για να ξεφορτωθεί τον εκδότη-εκβιαστή. Αλλά το γεγονός είναι γεγονός.
Ο τύπος αυτός εμφανίστηκε την ημέρα του ντιμπέιτ, για να πλήξει τον τότε αρχηγό της αντιπολίτευσης. Προκαλεί, μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση ο συγκαταβατικός  τρόπος, με τον οποίο τον αντιμετώπισαν οι παρουσιαστές της εκπομπής. Οι οποίοι, εκτός από την «αποκάλυψη» για τη «βίλα του Μεϊμαράκη», άκουγαν με ευχαρίστηση αυτόν τον τύπο να καταφέρεται εναντίον του «παλιού πολιτικού προσωπικού» και να «προβλέπει» ότι, μετά τις εκλογές, θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση «σαν του ΠΑΣΟΚ το 1981» και ο Τσίπρας θα είναι «ο νέος Ανδρέας»!
Δεν ξέρω αν όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα κάποιων υποδείξεων ή αν επικράτησε απλώς η βλακώδης σκέψη «να τον βγάλουμε, για να ξεμπερδέψουμε με δαύτον». Ο,τι και να συμβαίνει, το γεγονός αποτελεί στίγμα για την κρατική τηλεόραση. Και δικαιολογίες δεν χωρούν.
Οι τύποι αυτοί μπορεί τη μια να εμφανίζονται ότι εξυπηρετούν τον ένα πολιτικό χώρο και την άλλη τον αντίθετο, αλλά επί της ουσίας δουλεύουν μόνο για την τσέπη τους. Μια ματιά στην «ποιότητα» -και στον τρόπο- όσων έλεγαν και έγραφαν αρκούσε, για να μη βγουν ποτέ στην οθόνη της ΕΡΤ.
Τουλάχιστον το ατόπημα αυτό να τους γίνει μάθημα για τη συνέχεια.

Γιώργος Καρελιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου