20.2.16

Όπισθεν ολοταχώς…



Η πρόθεση είναι σαφής. Στόχος της κυβέρνησης που κυβερνλα στο όνομα της Αριστεράς με ολίγη ακροδεξιά (ΑΝΕΛ), είναι ο πλήρης έλεγχος της ενημέρωσης στα πρότυπα των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Από την τηλεόραση έως το διαδίκτυο.




Αποκαλύπτεται καθημερινά, τόσο από τις δηλώσεις υπουργών και άλλων στελεχών, όσο και από συγκεκριμένες πράξεις της κυβέρνησης.
Οι φιλοδοξίες του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Ν. Παππά, δεν περιορίζονται μόνο στον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου. Έχει ήδη προαναγγελθεί η επιχείρηση ελέγχου της διαδικτυακής ενημέρωσης με διάφορα προσχήματα και εκβιασμούς. Μένουν τα ραδιόφωνα, τα οποία ως φαίνεται και όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, θα μπουν σύντομα στο στόχαστρο…



Η κυβέρνηση αυτή δεν αντέχει την κριτική των Μέσων ενημέρωσης, ούτε φυσικά θεωρεί ότι είναι όχι μόνον δικαίωμα, αλλά και καθήκον των δημοσιογράφων να ελέγχουν την εξουσία. Μια αρχή που είναι σεβαστή, όσο και εάν ενοχλεί τις εξουσίες, σε όλα τα δημοκρατικά καθεστώτα.
Είναι άπειρα τα παραδείγματα υπουργών που ενοχλούνται από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφωνν και τους μαλώνουν, υποδεικνύοντάς τους πως και τι πρέπει να ρωτούν. Κατηγορώντας τους, ακόμη, ότι είναι όργανα των εχθρών της κυβέρνησης, αλλά και της πατρίδας.
Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες την συστηματική προπαγάνδα της κυβέρνησης μέσω των στελεχών της και μέσω των non papers, να διαστρεβλώνονται συστηματικά τα γεγονότα με στόχο να πειστούν οι πολίτες για τη δική της «ψεύτικη» αλήθεια.
Κατά την κυβέρνηση και τα στελέχη της, «Αλήθεια είναι ό,τι συμφέρει το λαό» και κριτής του «συμφέροντος του λαού», είναι φυσικά η ίδια και τα στελέχη της.
Η συστηματική αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ και ουσιαστικά η κατάργησή του, ο προαναγγελθείς έλεγχος του διαδικτύου, η μεταφορά αρμοδιοτήτων που μέχρι τώρα είχαν οι διοικήσεις της ΕΡΤ και του ΑΠΕ, σχετικά με την δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης των δημοσιογράφων, έχουν σαφή στόχο τον εκβιασμό των εργαζομένων στην ενημέρωση και την εξάρτησή τους από την κυβέρνηση και το κόμμα.
Με την μείωση των αδειών των καναλιών, η κυβέρνηση απειλεί τους δημοσιογράφους και τους άλλους εργαζόμενους στον χώρο της ενημέρωσης με έξοδο στην ανεργία, καθώς είναι σαφές πως χιλιάδες θα μείνουν χωρίς δουλειά. Όσο και εάν η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να ρίξει «στάχτη στα μάτια» για τον ακριβή αριθμό αυτών που θα χάσουν τη δουλειά τους, οι απολύσεις θα είναι μαζικές. Και προκαλεί εντύπωση πως μια «αριστερή» κατά τους ισχυρισμούς της κυβέρνηση, η οποία θα έπρεπε, σύμφωνα με τις αρχές της, να αγωνίζεται να μην χάσει ούτε ένας εργαζόμενος τη δουλειά του, παίζει με τους αριθμούς, υποστηρίζοντας πως αυτοί που θα χάσουν τη δουλειά τους δεν είναι 15.000, όπως λένε οι ιδιοκτήτες καναλιών, αλλά λιγότεροι…
Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Την ενδιαφέρει μόνο να το ελέγξει. Διότι όπως δήλωσε και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής: «τα κανάλια δε μπορούν να είναι απέναντι στην κυβέρνηση».
Αν η κυβέρνηση πίστευε πραγματικά στην ελευθερία της έκφρασης και σε ένα «καθαρό» τοπίο στον χώρο των ΜΜΕ, θα έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνει τώρα. Θα ενίσχυε τις αρμοδιότητες και την υποδομή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αλλά και άλλων ελεγκτικών αρχών, όπως το ΣΔΟΕ.
Είναι τέλος λυπηρό, αυτή η αριστερά που πλήρωσε ακριβά πριν μερικές δεκαετίες το δικαίωμά της να εκφράζεται ελεύθερα, να χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους των διωκτών της για την φίμωση της ελευθερίας του Τύπου.

Μιχάλης Κυριακίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου