16.2.16

Οι εξαφανισμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ…



Δεν υπάρχει ούτε μια κοινωνική συναναστροφή στην οποία οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να μην αποτελούν «αντικείμενα» πειραγμάτων ή και οργής.
Όχι μόνο ως εξαπατημένοι ή αφελείς, αλλά κι ως πρόσωπα που τους διακατέχει επικίνδυνη άγνοια για το μέλλον των ίδιων και των υπολοίπων.




Όλοι αυτοί που πριν από ένα χρόνο επιχειρούσαν να πείσουν την κοινωνία για τη «φυγή των δεινών» που θα δημιουργούσε η άνοδος του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, έχουν κρυφτεί στα λαγούμια και της δικής τους απελπισίας.
Η αλήθεια είναι ότι οι έρευνες της κοινής γνώμης και δη τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, κατατάσσουν σε τρείς κατηγορίες τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ…


Εκείνους που επιμένουν να στηρίζουν την επιλογή τους εκφράζοντας –κυρίως- την άποψη ότι είναι νωρίς ακόμη για να κρίνουν. Κατά κύριο λόγο αυτοί είναι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, από την εποχή που το κόμμα αγκομαχούσε, ακόμη και για να εισέλθει στη Βουλή.
Εκείνους που αφελώς ή τυχοδιωκτικά προσήλθαν στις κάλπες να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε επειδή προσδοκούσαν την κατάργηση των μνημονίων, είτε επειδή δελεάστηκαν από τις προεκλογικές υποσχέσεις του για 13ο μισθό, για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και πολλά άλλα. Οι περισσότεροι διακρίνονται από εθνικολαϊκιστικά χαρακτηριστικά και σήμερα αισθάνονται εξαπατημένοι.
Εκείνους –μάλλον οι περισσότεροι- που αναζήτησαν αλλαγή από τις «κακές» πολιτικές των άλλων κυβερνήσεων, αλλά σήμερα νιώθουν ακόμη και τύψεις για την αφροσύνη τους και παραμένουν σιωπηλοί, ανέκφραστοι κι εντόνως προβληματισμένοι από τις εξελίξεις ή και την περιπέτεια που έβαλαν την χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (twitter – fb) όλοι αυτοί είναι πλέον χαρακτηριστικά απόντες ή εν πάση περιπτώσει «σιωπηλοί» ή εξόχως «ντροπαλοί».
Οι περισσότεροι, από εκεί που λάβροι και «πολιτικοποιημένοι» ξιφουλκούσαν καθημερινά με πλήθος αναρτήσεων και σχολίων εναντίον της κακής κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας -ΠαΣοΚ, σήμερα ασχολούνται με την ανάρτηση ασμάτων ή με συνταγές μαγειρικής!
Όμως και πάλι μέσω των ποιοτικών χαρακτηριστικών διαφόρων ερευνών, καταδεικνύεται ότι οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι δεν θα πρέπει να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Και σ’ αυτό το χαρακτηριστικό στοχεύει η κυβέρνηση για να τους επανασυσπειρώσει.
Είτε πολώνοντας την πολιτική ζωή είτε αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Όπως έκανε προσφάτως με την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες. Γεγονός που δεν είναι καθόλου εύκολο δεδομένου ότι το κλίμα απογοήτευσης από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης γιγαντώνεται και διαχέεται σε όλη την κοινωνία.
Όπως και νάναι όμως, η αλήθεια είναι ότι η πάλαι ποτέ βροντόφωνη αντίδραση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που για χάρη του αντιμνημονιακού αγώνα «ταρακουνούσε» την κοινωνία και δημιουργούσε ρεύμα ήδη από τις εκλογές του 2012, σήμερα έχει μετατραπεί σε σιωπηλή ανοχή, αγανάκτηση ή και ντροπή.
Εξ ου και η απουσία τους από τα κοινωνικά δρώμενα, από τα διαδικτυακά μέσα, ακόμη και από το πεζοδρόμιο στο οποίο συχνά πυκνά επιδίδονταν… 

Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου