1.3.16

Καλή αντάμωση στην κόλαση σύντροφοι…



Προχθές γράφαμε γιατί η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχε εξαντλήσει το βίο της πριν καλά-καλά αρχίσει να κυβερνά.  Οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν το Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσαν την τάση αλλαγής του σκηνικού. Πλέον όμως δεν χρειάζονται δημοσκοπήσεις, ο καθένας μπορεί να το διαπιστώσει στο περιβάλλον του από τον εκθετικό ρυθμό αύξησης των "κοψοχέρηδων"...




Κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποια κυβέρνηση θα υπάρχει το Πάσχα ή το πολύ στις αρχές του καλοκαιριού και ποιες συνθήκες θα επικρατούν στη χώρα σε σχέση με το προσφυγικό, την οικονομία κλπ. Οι εξελίξεις πλέον φαίνεται πως είναι ραγδαίες και απρόβλεπτες...



Η στήλη επιμένει στην αρχική της εκτίμηση για την κατάληξη της κυβέρνησης της παλαβής αριστεράς: Η χώρα όταν θα φύγει θα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον πόλεμο και θα χρειάζεται βοήθεια από το εξωτερικό για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση ή οποία δεν θα αφορά μόνο τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και λαθρομετανάστες.
Επιπλέον, η Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί σαν παράδειγμα προς αποφυγή για να αναχαιτισθεί το κύμα ευρωσκεπτικισμού στην ΕΕ και τη ζώνη του Ευρώ.
Στην κυβέρνηση δείχνουν πως δεν αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται ήδη σε φάση αποδρομής. Τόσο, αν πράγματι δεν το έχουν αντιληφθεί όσο και αν το έχουν αντιληφθεί και για λόγους σκοπιμότητας δείχνουν το αντίθετο, τα πράγματα λίγο αλλάζουν ως προς το αποτέλεσμα.
Η κατάσταση ήδη κρίνεται ως μη διαχειρίσιμη στη χώρα τόσο στην οικονομία όσο και στα περισσότερα άλλα επίπεδα.
Στην κυβέρνηση κυρίως δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα αυτήν την περίοδο στην οικονομία, διεργασίες αποσύνθεσης και διάλυσης.
Καθώς στη χώρα  δεν γίνονται  επενδύσεις ούτε για δείγμα, το μοναδικό μέτρο εκτίμησης του κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία είναι οι καταθέσεις στις τράπεζες. Εκεί λοιπόν οι συνθήκες μοιάζουν με αυτές που παρατηρούνται μόνο σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο.
Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Ιανουάριο που μας πέρασε, ένα χρόνο μετά την πρώτη εκλογική νίκη και τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη, μειώθηκαν κατά 1,15 δισ. Ευρώ σε μηνιαία βάση, στα 122,23 δισ. ευρώ, στο χαμηλότερο σημείο από το Νοέμβριο του 2003.
Από το Δεκέμβριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015 οι εκροές καταθέσεων, άγγιξαν τα 42 δισ. ευρώ λόγω της αβεβαιότητας. Είναι η μεγαλύτερη εκροή μετά τη χρεοκοπία του 2010.
Τον Ιανουάριο απεδείχθη πως ούτε τα capital control μπορούν να ανακόψουν τη βαθμιαία απώλεια της εμπιστοσύνης.
Οι συνέπειες της οικονομικής δυσπραγίας δεν έγιναν σε όλο τους το εύρος αισθητές στο μέσο νοικοκυριό το 2015 γιατί η ώθηση που είχε δημιουργήσει στην οικονομία η διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν ισχυρότερη απ’ ότι αρχικά φαινόταν και είχε μεγαλύτερη διάρκεια.  Επιπλέον η δραματική πτώση της τιμής του πετρελαίου σε συνδυασμό με την αύξηση της τουριστικής κίνησης είχαν ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην οικονομία.
Παρ’ όλα αυτά το τελευταίο τρίμηνο του 2015 η μείωση του ΑΕΠ ήταν ίδια με τη μείωση του τρίτου τριμήνου που ήταν και αυτό που είχε δεχτεί το αρχικό σοκ του κλεισίματος των τραπεζών.
Τα κρατικά έσοδα τόσο το 2015 όσο και κατά τον πρώτο μήνα του 2016 παρά την αύξηση των φόρων δεν αυξήθηκαν. Ακόμη και τις μισές αυξήσεις φόρων και εισφορών, απ’ όσες έχουν προαναγγείλει να εφαρμόσουν το 2016 ένα είναι βέβαιο: η μείωση των εσόδων.
Ακόμη και αν ανακοινώσουν σήμερα πως η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έχει κλείσει χθες, το κλίμα στην οικονομία δύσκολα μπορεί να αντιστρέψει την καθοδική του πορεία. Όπως έχουμε επισημάνει εδώ και μήνες η Ελλάδα έχει περάσει το σημείο αναστροφής και αποφυγής της τελικής κατάρρευσης.
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει χάσει την εμπιστοσύνη εκτός των άλλων κυρίως στην οικονομία. Ακόμη και αν εγκαταλείψει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ κανένας δεν πρόκειται να εμπιστευτεί  την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες όσο το συνονθύλευμα θα παίζει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις είτε ως κόμμα που στηρίζει μια οικουμενική, είτε σαν κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης που ανά πάσα στιγμή μπορεί να έρθει στην εξουσία ξανά.
Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο η κυβέρνηση με πρόφαση το προσφυγικό να έρθει σε ρήξη με την Ευρώπη προκειμένου να πολώσει την κατάσταση και να διατηρήσει ενωμένο το εθνικολαϊκιστικό συνονθύλευμα. Η αδυναμία της οικονομίας να συντηρήσεις συντάξεις και μισθούς πέραν μερικών μηνών δεν καθιστά ούτε αυτήν τη διέξοδο βιώσιμη.
Προς το παρόν οι κοψοχέρηδες του ΣΥΡΙΖΑ όπως παλιότερα και αρκετοί από τους κοψοχέρηδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γεμίζουν τις δεξαμενές της αποχής και του κανένα, διογκώνοντας το άθροισμα όσων νιώθουν αηδιασμένοι από την πολιτική κατάσταση.
Το ερώτημα που αφορά το μέλλον της χώρας εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει αυτή η δεξαμενή μετά το σοκ που θα υποστεί η χώρα τους επόμενους μήνες.
Η πτώση του Γενικού Δείκτη του χρηματιστηρίου Αθηνών στις αρχές του 2016 κάτω από τις 500 μονάδες σε ιστορικά χαμηλά προεξοφλεί το χάος.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το χάος που έχει δημιουργήσει με επικοινωνιακά τρικ, όπως το μητρώο των ιστοσελίδων ενημέρωσης του ίντερνετ και τον ασφυκτικό έλεγχο των τηλεοπτικών καναλιών. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει το μέγεθος της άγνοιας κινδύνου που έχουν…
Έχουν τραβήξει την περόνη της χειροβομβίδας και νομίζουν πως θα ελέγξουν την έκρηξη αν την κρύψουν με τις χούφτες τους.
Καλή αντάμωση στην κόλαση σύντροφοι της ανοησίας και της καταστροφής…

Κώστας Στούπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου