1.3.16

Λασπομαχία κι όποιος αντέξει…



Αν αφήσουμε προς στιγμήν στην άκρη τις λεπτομέρειες και δούμε από ψηλά την αντιπαράθεση στις κορυφές του αστικού πολιτικού συστήματος, θα διαπιστώσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Τσίπρα, δεν προσπαθεί να επιδείξει το έργο που κάνει («προς όφελος του λαού και της χώρας»!), αλλά να αποδείξει ότι η ΝΔ (που δεν κυβερνά) είναι χειρότερη απ' αυτόν, διότι είναι βουτηγμένη στη διαπλοκή και στα σκάνδαλα.



Δεν έχει σημασία πόσο αληθινά είναι αυτά που αποδίδει στη ΝΔ και τον Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ. Οταν μια κυβέρνηση ασχολείται με τη σπίλωση του βασικού πολιτικού της αντίπαλου, με όπλο τη σκανδαλολογία, σημαίνει ότι αισθάνεται το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια της. Οτι η ανασφάλειά της έχει φτάσει στο σημείο που ανησυχεί πως οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να επέλθει η πτώση της...



Δυο φορές πήγε στη Βουλή για να μιλήσει την τελευταία εβδομάδα ο Τσίπρας. Δυο φορές μετέτρεψε τη συζήτηση επί συγκεκριμένων νομοσχεδίων σε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Και τις δύο φορές χρησιμοποίησε πρώτα το περιβόητο «παράλληλο πρόγραμμα» και μετά το Προσφυγικό σαν πρόσχημα για να εξαπολύσει επίθεση ενάντια στη ΝΔ, κατηγορώντας την για διαπλοκή και προστασία των μεγαλοφοροφυγάδων. Τι σημαίνει αυτό σε ελεύθερη απόδοση; «Προσέξτε μη ρίξετε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα έρθει η ΝΔ, που και το Μνημόνιο θα εφαρμόσει -όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ- και λαμογιές θα κάνει».
Μια κυβέρνηση που ασχολείται κυρίως για να κάνει… αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, είναι μια κυβέρνηση ανασφαλής και πανικόβλητη. Αλλιώς θα έδειχνε το έργο της.
Για να μη μας μείνει καμιά αμφιβολία ότι βρίσκεται σε πανικό, το Μαξίμου έβαλε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να εκδώσει μια ανακοίνωση που έθετε ζήτημα πλαστής δήλωσης «πόθεν έσχες» του Μητσοτάκη, διότι δεν ανέφερε τα εισοδήματα της συζύγου του. Στην ίδια ανακοίνωση υπήρχαν ερωτήματα όπως: «Υπήρξαν συνεταίροι η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Παπασταύρου; Σχετίζεται η εταιρεία τους με την οικονομική δραστηριότητα του κ. Παπασταύρου εξαιτίας της οποίας καταδικάστηκε σε πρόστιμο 3.3 εκ ευρώ; Εχει αναλάβει αυτή η εταιρεία δουλειές από το Δημόσιο και με ποιες διαδικασίες ανάθεσης; Εμφανίζεται η συγκεκριμένη εταιρεία στη δήλωση οικονομικών συμφερόντων και πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη;». Κι όλα αυτά, αντλημένα από ένα δημοσίευμα του περιοδικού του Βαξεβάνη.
Η ΝΔ στην αρχή απάντησε αμήχανα, με ευφυολογήματα όπως: «Η χώρα σέρνεται στην καταστροφή και αυτοί διαβάζουν... Hot Doc». Στη συνέχεια, όμως, κατάλαβε ότι αυτή η πρώτη αντίδραση ερμηνεύτηκε ως ομολογία έμμεσης ενοχής (ο ΣΥΡΙΖΑ την κατηγόρησε ότι δε λέει κουβέντα για την ταμπακιέρα, ενώ ανάλογου περιεχομένου δήλωση έκανε και η Γεροβασίλη) και επανήλθε με νέα ανακοίνωση, στην οποία έδινε εξηγήσεις για το «πόθεν έσχες» του Μητσοτάκη. Υποστήριξε ότι εκείνη την περίοδο ο Μητσοτάκης ήταν σε επίσημη διάσταση με τη σύζυγό του και έκαναν χωριστές φορολογικές δηλώσεις, οπότε δεν ήταν υποχρεωμένος να περιλαμβάνει τα εισοδήματα της συζύγου του στη δική του δήλωση. Πράγματι, αυτό ισχύει νομικά, γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επανήλθε. Τη ζημιά, άλλωστε, την είχε κάνει.
Αφού τελείωσε ο λασποπόλεμος με τη σύζυγο του Μητσοτάκη και τον Παπασταύρου, ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο αγαπημένο του θέμα της «λίστας Μπόργιανς», κατηγορώντας τη ΝΔ ότι αρνήθηκε να παραλάβει τη λίστα, με σχετική εντολή του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Σαμαρά, Κ. Μπούρα. Η ΝΔ απάντησε με οργισμένες ανακοινώσεις και δηλώσεις Μπούρα, σύμφωνα με τις οποίες τότε δεν υπήρχε καμιά λίστα ελλήνων μεγαλοκαταθετών και επομένως φοροφυγάδων, αλλά μόνο πρόταση συνεργασίας με τα σεμινάρια που «πουλούσε» το υπουργείο Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου. Ο Μπόργιανς έκανε μια αποκλειστική δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην οποία επαναλάμβανε τα περί άρνησης συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης επί Σαμαρά (εν αντιθέσει με την κυβέρνηση Τσίπρα που έδειξε πως «εννοεί σοβαρά ότι θέλει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή»), δήλωνε όμως και κάτι που προοριζόταν να λειτουργήσει σαν στοιχείο απαλλαγής της ΝΔ από την κατηγορία ότι αρνήθηκε να παραλάβει λίστα με φοροφυγάδες: «Ηδη το 2012 προσέφερα επανειλημμένα συνεργασία σε εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. Επρόκειτο συγκεκριμένα για ανταλλαγή know how της φορολογικής διοίκησης όπως επίσης και των φορολογικών ελέγχων, τίποτα περισσότερο αλλά επίσης και τίποτα λιγότερο».
Αυτό δεν άρεσε καθόλου στους Τσιπραίους, που σαν καλοί πελάτες (και καλοπληρωτές να υποθέσουμε) ζήτησαν από τον Μπόργιανς διορθωτική δήλωση. Ετσι, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ο Τσίπρας εμφανίστηκε στη Βουλή κραδαίνοντας μια επίσημη επιστολή του Μπόργιανς, την οποία είχε λάβει στις 5 το απόγευμα, όπως είπε. Σύμφωνα με τον Τσίπρα, ο Μπόργιανς λέει στην επιστολή του «ότι όχι μόνο συνάντησε και μίλησε με τον τότε Πρόξενο, κ. Πλεξίδα, αρκετές φορές, αλλά και πολύ ρητά, με σαφήνεια ότι δεν του πρόσφερε μόνο τεχνική συνεργασία, αλλά και βοήθεια για την επεξεργασία στοιχείων που βρίσκονταν τότε αποθηκευμένα σε cd». Και στη συνέχεια πέρασε στις κορόνες: «δεσμευόμαστε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτήν την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά! Ολα στο φως! Τα ψέματα τελείωσαν!».
Ο Μητσοτάκης απουσίαζε από τη Βουλή, ο Δένδιας ζήτησε το λόγο, ο Βούτσης του είπε ότι προηγούνται οι αρχηγοί κι έτσι, όταν μετά από πολλή ώρα μίλησε ο Δένδιας και μετέφρασε τμήματα της επιστολής Μπόργιανς, από τα οποία έβγαινε διαφορετικό συμπέρασμα, οι εντυπώσεις είχαν ήδη κερδηθεί από τον Τσίπρα.
Ο πονηρός γερμανός σοσιαλδημοκράτης έγραψε μια επιστολή που θυμίζει χρησμό της Πυθίας. Σ' ένα σημείο λέει ότι προσέφερε στην τότε κυβέρνηση «βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD». Ο Τσίπρας αναφέρθηκε μόνο σ' αυτό. Ο Μπόργιανς όμως συνεχίζει: «Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για έλληνες φοροφυγάδες». Αρα, και ήθελε να τους μάθει να βγάζουν στοιχεία από CD (το οποίο δεν απαντά αν υπήρχε ή όχι) και δεν υπήρχε λίστα το 2012! Πρόσφερε και στους δύο κάτι για να πιαστούν και να συνεχίσουν τη δικομματική κοκορομαχία.
Δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα συνεχιστεί η λασπομαχία. Η ΝΔ έχει σκελετούς στις ντουλάπες της και ο Τσίπρας θέλει να τους εκμεταλλευτεί. Ετσι, όμως, και βρεθούν οι πρώτοι σκελετοί και στις ντουλάπες του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει μεγάλο πανηγύρι. Εννοείται πως όλ' αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με την ασκούμενη αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική. Αντίθετα χρησιμοποιούνται και σαν εργαλείο αποπροσανατολισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου