8.3.16

Υπηρέτες του κεφαλαίου…



Ο «αγώνας ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά» βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της κυβερνητικής προπαγάνδας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον διακινεί σε ρόλο πρωταγωνιστή. Απόδειξη του ότι η ομάδα τραβάει μεγάλα ζόρια και ρίχνει στο τερέν τον καλύτερο παίχτη που διαθέτει, αυτόν που κάνει «γκελ» στους πολίτες-ψηφοφόρους.



Βέβαια, όταν αποδεικνύεται ότι αυτό το «δυνατό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ» έψηνε καφέδες σε γνωστό βορβορώδη μιντιάρχη, με τον οποίο συναντήθηκε κατ' επανάληψη σε μυστικά ραντεβού, το όποιο πολιτικό του κεφάλαιο αρχίζει να εξατμίζεται όπως οι σταγόνες του νερού κάτω από τον αυγουστιάτικο ήλιο. Η σκανδαλολογία γίνεται μπούμερανγκ και χτυπά και εκείνους που την ξεκίνησαν, νομίζοντας ότι μ' αυτή μπορούν ν' αποκτήσουν υπεροχή...



Αλλά κι αν θεωρούσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα», κι ότι αντιπαλεύει τη λεγόμενη διαπλοκή, τι θα σήμαινε αυτό; Οτι η «διαπλοκή» αφορά τον Ψυχάρη, τον Μπόμπολα και κάποια φτηνολαμόγια του δημοσιογραφικού εσμού (όχι πάντως τον Κουρή που θεωρείται… πρότυπο εκδότη); Και οι όμιλοι Βαρδινογιάννη, Λάτση, Μυτιληναίου, Στασινόπουλου κτλ. κτλ.; Οι άλλες μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, εγχώριες, αλλοδαπές και μεικτές;
Αυτές δεν στοχοποιούνται από τους… αδιάφθορους του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, επαινούνται για το… εθνικό έργο που επιτελούν, τα στελέχη τους καλούνται στο Μαξίμου και οι υπουργοί της «πρώτη φορά Αριστεράς» σκίζονται για ένα ενσταντανέ με κάποιον απ' αυτούς τους ισχυρούς κεφαλαιοκράτες.
Στο μεταξύ, αναμένεται η τρόικα για να κλείσει με την κυβέρνηση την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημόνιου, που θα συνοδευτεί από ένα μπαράζ αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων. Κορωνίδα θ' αποτελέσει ασφαλώς το έκτρωμα Κατρούγκαλου, που οδηγεί σε συντάξεις-φιλοδωρήματα ενώ δρομολογεί τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Δε θα υστερούν σε καπιταλιστική αγριότητα και τα υπόλοιπα μέτρα, όμως: φορολογικά, προνοιακά κτλ.
Τώρα που οι αγρότες αποσύρθηκαν από τα μπλόκα, όλα είναι έτοιμα για να μπουν οι τελευταίες πινελιές. Κι αν κάπου δεν τα βρίσκουν, θα επιλέξουν τη μέση τιμή, αφήνοντας ανοιχτή τη συνέχεια για την επόμενη αξιολόγηση. Τα προβλέπει αυτά το Μνημόνιο.
Σκληρή λιτότητα και κινεζοποίηση, μαζί με το ξεπούλημα του κρατικού πλούτου είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους κινείται ο ελληνικός καπιταλισμός την τελευταία εξαετία. Πρόκειται για μια βίαιη συντηρητική ανασυγκρότηση του συστήματος, από την οποία βγαίνουν κερδισμένοι οι ιμπεριαλιστές δανειστές και το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει και ολοκληρώνει αυτό που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Χωρίς την παραμικρή αλλαγή. Είναι μια τυπική κυβέρνηση του κεφαλαίου, χωρίς κανένα παλιομοδίτικο σοσιαλδημοκρατικό άρωμα.
Οι αυταπάτες δεν έχουν πια καμιά θέση στην κοινωνική συνείδηση. 'Η βγαίνουμε στο δρόμο και διεκδικούμε ή υποτασσόμαστε στην πολιτική του κεφαλαίου. Και βέβαια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα είναι απέναντί μας, όπως ήταν και οι προηγούμενες.
Ο οικτρός «διάλογος» με τους αγρότες αποτελεί ένα καλό μάθημα. Το Ασφαλιστικό, που οσονούπω θα κατατεθεί, είναι η μεγάλη πρόκληση. Το «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα» δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά την εργατική τάξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου