4.3.16

Ποια είναι τα ισχυρότερα διαβατήρια του πλανήτη;



Αν θέλει κανείς να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο, καλά θα ήταν να είναι Γερμανός. Κι αυτό το συμπέρασμα πηγάζει από μια πρόσφατη έρευνα η οποία κατατάσσει τα κράτη ανάλογα με την «ταξιδιωτική ελευθερία» (travel freedom) που έχουν οι πολίτες τους.




Η ελευθερία αυτή καθορίζεται από τον αριθμό των χωρών στις οποίες μπορούν να ταξιδέψουν οι πολίτες μιας χώρας χωρίς να χρειάζονται βίζα, ή στις οποίες θα εξασφαλίσουν βίζα με το που θα φτάσουν εκεί…



Οι Γερμανοί λοιπόν διαθέτουν τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο, αφού μπορούν να ταξιδέψουν σε 177 χώρες και περιοχές (από σύνολο 218) χωρίς να χρειάζονται βίζα, σύμφωνα με τον δείκτη Visa Restrictions Index του 2016, που συνέταξε η λονδρέζικη εταιρία Henley & Partners.
Οι Γερμανοί κατατάσσονται πρώτοι στον δείκτη αυτόν από το 2014. Ακολουθούν οι Σουηδοί, με ελεύθερη (χωρίς βίζα) πρόσβαση σε 176 κράτη.
Στη τρίτη θέση ισοβαθμούν η Γαλλία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με ελεύθερη πρόσβαση σε 175 ταξιδιωτικούς προορισμούς. Στην τέταρτη θέση είναι οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, το Βέλγιο, και η Δανία, οι πολίτες των οποίων μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα σε 174 χώρες.
Στον «πάτο» της εν λόγω λίστας, οι χώρες με τα χειρότερα διαβατήρια του κόσμου είναι η Σομαλία, το Ιράκ, το Πακιστάν, και το Αφγανιστάν.



Η δυνατότητα μιας χώρας να εξασφαλίσει το λεγόμενο visa waiver είναι παράγωγο των διπλωματικών της σχέσεων με τα υπόλοιπα κράτη. Παράλληλα ισχύουν και τα διάφορα ρίσκα ασφάλειας, οι αμοιβαίες απαιτήσεις, αλλά και τα ρίσκα παραβίασης των όρων χορήγησης της βίζας και των μεταναστευτικών κανόνων.
Η νέα λίστα δημοσιεύτηκε την 24/2/16, και συνοδεύεται από διάγραμμα-γράφημα (φωτό) στο οποίο φαίνονται κάποιες ανακατατάξεις. Πιο συγκεκριμένα, τέσσερα κράτη βελτίωσαν την θέση τους κάνοντας σημαντικές προόδους: Η Τόνγκα, το Παλάου, η Κολομβία, και η Τίμορ Λέστε της Ν.Α. Ασίας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η κατάταξη της Πορτογαλίας στην έκτη θέση, μετά την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής ονόματι «χρυσή βίζα» από το 2012, βάσει της οποίας επενδυτές από χώρες μη μέλη της ΕΕ μπορούν να «αγοράσουν» την μόνιμη παραμονή τους στη χώρα.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου