8.3.16

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο διάβολος και η μοναξιά…



 «Αυτός δεν ήτανε ούτε με το Θεό, ούτε με το διάβολο. Ήτανε μόνος του και η μοναξιά είναι χειρότερη από την κόλαση..»
Όσοι αγαπούν την πολιτική θα έχουν ακούσει την περίφημη ιστορία των τριών επιστολών: το δώρο του απερχόμενου ηγέτη στον διάδοχό του.




Κάθε νέος φέρελπις ηγέτης έχοντας πετύχει μία μεγάλη εκλογική νίκη, καθώς κάθεται στο πρωθυπουργικό του γραφείο, βρίσκει τρεις επιστολές.
« Άνοιξε τες όταν βρεθείς μπροστά σε προβλήματα που δεν μπορείς να λύσεις..», γράφει επάνω στον πρώτο φάκελο…




Η διακυβέρνησή του ξεκινάει πάντα ως μήνας του μέλιτος με τους πολίτες. Ό,τι ζήσαμε πέρυσι τέτοια εποχή με τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έφυγαν τα κάγκελα από τη Βουλή, ενώ οι νέοι υπουργοί  περπατούσαν στο δρόμο χωρίς φρουρά, δεχόμενοι καθημερινά διθυραμβικά σχόλια για την υπερήφανη διαπραγμάτευσή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο εσχάτως χαρακτηριζόμενος από τον Πρωθυπουργό ως ανόητος, Βαρουφάκης. Οι Έλληνες μαζεύονταν στις πλατείες ανασαίνοντας επιτέλους με αξιοπρέπεια μετά από μία πενταετία ατιμασμών και υποτέλειας.
Κοντά στο καλοκαίρι τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν. Ο Πρωθυπουργός άνοιξε την πρώτη επιστολή. «Ρίξτα όλα στους προηγούμενους. Πες τους ότι παρέλαβες χάος και καμένη γη..». Έτσι κι έγινε. Τόσοι οι Σαμαροβενιζέλοι, όσοι και οι δανειστές δημιουργούσαν ρίγη απέχθειας στην ελληνική κοινωνία. Η έντιμη συμφωνία που θα πετύχαινε η νέα κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με το κατάπτυστο mail Χαρδούβελη, ούτε με το καταστροφικό για τα αποθεματικά των ταμείων PSI, στην σκέψη του οποίου ακόμη και σήμερα εξοργίζεται ο Πρωθυπουργός.
Η συμφωνία που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας, το τρίτο Μνημόνιο, ήταν το αποτέλεσμα των 17ωρων εκβιασμών που δέχτηκε στην οριακή για τη χώρα Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου. Πώς μία αριστερή κυβέρνηση μπορούσε να υπερασπιστεί πολιτικά ένα τέτοιο Μνημόνιο, το τρίτο και χειρότερο; Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να ανοίξει τη δεύτερη επιστολή που είχε στο γραφείο του. «Για όλη την κατάσταση φταίνε τα συμφέροντα, η διαπλοκή και οι εσωτερικοί εχθροί που σε πολεμούν γιατί δεν τους είσαι αρεστός». Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτα νέα λαϊκή εντολή. Πρέπει να ξεμπερδέψουμε με το παλιό, είπε στους Έλληνες. Αυτοί μας έφεραν εδώ, στην ανέχεια και στην κρίση, το παλιό πολιτικό σύστημα και οι εκπρόσωποι της εγχώριας διαπλοκής τους οποίους αυτό υπηρετούσε. «Ή εμείς ή αυτοί», τους είπε. Και κέρδισε ξανά.
Η προσγείωση στην πραγματικότητα όμως ήταν και παραμένει μία καθόλα δύσκολη υπόθεση. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας προέβλεπε τέλος Φλεβάρη το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. Σήμερα είμαστε μακριά ακόμη κι από το κλείσιμο της πρώτης. Κι όμως η κυβέρνηση φαίνεται σχεδόν να αδιαφορεί. Έχει νομοθετική διάθεση μόνο σε δύο περιπτώσεις: όταν διορίζει φίλους, συγγενείς, fans της Ελένης Μενεγάκη, και όταν θέλει να βάλει σε τάξη τα ΜΜΕ, από τις τηλεοπτικές άδειες ως τα ραδιόφωνα και το διαδίκτυο.
Σε μία στιγμή που η χώρα ζει τη μεγαλύτερη εθνική κρίση μετά τον πόλεμο, βιώνοντας την οικονομική κατάρρευση, με κίνδυνο να γίνει το μεγαλύτερο hot spot της Ευρώπης με κλειστά –επ’ αόριστον- σύνορα, η κυβέρνηση νοιώθει να ασφυκτιά. Οι αντιδράσεις που δημιουργεί το κλείσιμο της αξιολόγησης με την εξαέρωση της μεσαίας τάξης  και η εμπέδωση από τους πολίτες της μεγάλης πενταετούς αντιμνημονιακής απάτης, οδηγούν σε τρομακτικά ευρήματα για την κυβερνητική πλειοψηφία σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ο ηγέτης πια νοιώθει μόνος. Ο κόσμος που τον αποθέωνε, πλέον του γυρνά την πλάτη. Οι έμπλεοι αλαζονεία σύμβουλοί του μετατράπηκαν σε τρομαγμένα Gollum μιας εξουσίας που φαίνεται ότι θα χαθεί τόσο γρήγορα, όσο κερδήθηκε. Ο Πρωθυπουργός ανοίγει την Τρίτη επιστολή του προκατόχου του. «Ετοίμασε τρεις φακέλους..»
Τότε, η περίφημη γάτα Ιμαλάϊων θα υπενθύμιζε στον Αλέξη Τσίπρα ότι πια  το εάν υπήρξε με το Θεό ή με το διάβολο είναι αδιάφορο. Ήξερε ότι ήτανε πλέον μόνος του και ότι αυτή η μοναξιά είναι ,όπως είπαμε, χειρότερη και από κόλαση…

Πέννυ Δαλαμπούρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου