8.3.16

Κερδισμένη η Τουρκία από την χθεσινή «συμφωνία».



Η Τουρκία και η ΕΕ πέτυχαν μια αρχική συμφωνία όσον αφορά στον περιορισμό των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες πληροφορίες. Το επόμενο βήμα θα αφορά στην παρουσίαση της πρότασης στους ηγέτες της ΕΕ σε νέα σύνοδο που θα γίνει στις 17 και 18 Μαρτίου.




Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk ανακοίνωσε την «επιτυχία», και δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον. Όπως είπε, η συμφωνία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους, ότι «οι μέρες της άτακτης μετανάστευσης στην Ευρώπη έχουν τελειώσει»…



Αυτή η ανακοίνωση έγινε μετά από μια πολύωρη συνάντηση στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας η Τουρκία λέγεται πως ζήτησε επιπλέον 3 δις, ως αντάλλαγμα για τον έλεγχο από μέρους της των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Η Τουρκία είναι να πάρει 3 δις μέχρι τα τέλη του 2018, για να καλύψει τα κόστη της διαχείρισης των προσφύγων, όμως ζήτησε άλλα τόσα. Ο Martin Schulz επιβεβαίωσε το τουρκικό αίτημα, που τέθηκε από τον πρωθυπουργό Ahmet Davutoglu.
Στο τουίτερ, ο εκπρόσωπος του Jean-Claude Juncker έγραψε ότι «επιτεύχθηκε συμφωνία», ενώ ο Xavier Bettel έγραψε πως οι λεπτομέρειες της αρχικής συμφωνίας θα συζητηθούν με την τουρκική πλευρά πριν την επόμενη σύνοδο.
Η νέα αυτή συμφωνία θα αφορά στη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας προκειμένου να μπει τέλος στην ατέλειωτη ροή παράτυπων μεταναστών στα ελληνικά νησιά, ενώ θα ξεκινήσει η μεταφορά των Σύρων προσφύγων πολέμου απ ευθείας από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Ως αντάλλαγμα για αυτό, η ΕΕ αναμένεται να επιτρέψει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στις χώρες της Σένγκεν χωρίς βίζα, από τον Ιούνιο του 2016.
Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με την ΕΕ προς αυτό τον σκοπό. Προς το παρόν, η Τουρκία φιλοξενεί προσωρινά 2.7 εκατομμύρια πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων από την Συρία. Παράλληλα αποτελεί ενδιάμεσο πέρασμα προς την Ευρώπη, για τεράστια κύματα ατόμων που προέρχονται από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, και το Πακιστάν.
Όπως λέει ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan: «Δεν τους στέλνουμε εμείς στην Ελλάδα… μόνοι τους πάνε μέσω θαλάσσης, και πολλοί από αυτούς πνίγονται», ενώ άσκησε κριτική στην ΕΕ για την απροθυμία της να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες, την ίδια ώρα που απαιτεί από την χώρα του να ελέγξει τις ροές.
Την περασμένη Κυριακή άλλοι 25 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό, προσπαθώντας να περάσουν με φουσκωτό προς την Ελλάδα. Η ελληνική ακτοφυλακή (λιμενικό) έσωσε 15 άτομα, ενώ ψάχνει και για αγνοούμενους.
Στα σύνορα της Ελλάδας με την Μακεδονία (sic), τουλάχιστον 13.000 άτομα ζουν σε άθλιες συνθήκες, αναμένοντας από τις αρχές των Σκοπίων να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Δυτική Ευρώπη.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αρμόδια για το προσφυγικό (UNHCR) λέει ότι ξεδιπλώνεται μια ανθρωπιστική κρίση στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, με τους Σκοπιανούς να επιτρέπουν την διέλευση σε μόλις 250 άτομα την ημέρα.
Από την αρχή του 2015 ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν καταφτάσει στην Ευρώπη ζητώντας άσυλο. Η πλειονότητα είναι Σύριοι. 4.000 όμως έχουν χάσει τη ζωή τους, στην Μεσόγειο…

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου