10.4.16

Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει αριστερά…



Οι πιθανότητες η χώρα να βγει από τη χρεοκοπία της μεταπολίτευσης χωρίς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση πληρωμών που αυτή επωάζει ήταν μηδαμινές. Αυτό καταδεικνύει η εμπειρία των τελευταίων ετών.




Η ελληνική κοινωνία φαίνεται πως δεν είναι από τις κοινωνίες που μαθαίνουν από τα λάθη των άλλων. Αλλιώς θα είχαν πάρει το μάθημα του τι σημαίνει αριστερά, από τα καραβάνια των εξαθλιωμένων ανατολικοευρωπαίων μεταναστών μετά την κατάρρευση της σοβιετίας…



Η ελληνική κοινωνία με τρεις - τέσσερις εμφυλίους και πέντε χρεοκοπίες, στα 200 χρόνια ύπαρξης του νεοελληνικού κράτους, είναι μια κοινωνία που δείχνει αδυναμία να διδαχτεί από τα λάθη της.
Η ελληνική κοινωνία φαίνεται πως θα ολοκληρώσει τη διαδικασία αργής κατάρρευσης που ξεκίνησε το 2010 αλλά και πάλι είναι αμφίβολο αν θα έχει διδαχτεί αυτά που χρειάζεται ώστε να βγει από την κατάσταση χρεοκοπίας και να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη στο εγγύς μέλλον.
Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν την επιτομή των παθογενειών της ελληνικής μεταπολιτευτικής κοινωνίας που χρεοκόπησε και στην οποία ως αντίδραση στην 7ετή δεξιά δικτατορία κυριάρχησε ιδεολογικά η αριστερά. Αντιπροσωπεύουν τις σκοτεινές πλευρές του πελατειακού κράτους που οικοδόμησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Κατά συνέπεια, η αριστερή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι συνέπειές της  αποτελούν τη θεραπεία "αντιβίωσης" που πρέπει να λάβει η ελληνική κοινωνία σε σχέση με την κυρίαρχη αριστερή κρατικοδίαιτη παρασιτική ιδεολογία στη μεταπολίτευση.
Μια "θεραπεία" αντιβίωσης για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να ολοκληρώσει τον κύκλο της.
Οι κρατικοδίαιτοι στην Ελλάδα, όσοι δηλαδή ζουν από τις κρατικές δαπάνες, συνθέτουν μια αποφασιστική μειοψηφία, η οποία αναδεικνύει τις κυβερνήσεις με τη δέσμευση να φορολογήσουν τους υπόλοιπους και να τους αναδιανείμουν τα έσοδα. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για τις υπηρεσίες που ανταποδίδει το κράτος στους φορολογούμενους παρά μόνο όλοι ενδιαφέρονται για το εισόδημα των πελατών που έχουν διορίσει στο κράτος.
Αυτό έκαναν και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που προηγήθηκαν, τα ίδια ενδεχομένως θα κάνουν αν επανέλθουν. Απλά, όσοι προηγήθηκαν προσπαθούσαν, περιστασιακά, να κρατούν τα προσχήματα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κρατά κανένα πρόσχημα. Με μαθηματική ακρίβεια μέσω της αύξησης των ήδη υψηλών φόρων και εισφορών οδηγεί τον ιδιωτικό τομέα σε εξόντωση και την οικονομία σε πλήρη κατάρρευση.
Οι δείκτες και οι επιχειρηματικές ειδήσεις του πρώτου τριμήνου επιβεβαιώνουν αυτήν την εκτίμηση.
Τα πιθανά σενάρια που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση προσεχώς είναι δυο αλλά οδηγούν στο ίδιο πάνω-κάτω αποτέλεσμα.
Α) Αν η κυβέρνηση κλείσει τις επόμενες εβδομάδες  μια μεσοβέζικη αξιολόγηση, επειδή οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν επιπλοκές πριν το δημοψήφισμα για Brexit, η αύξηση των φόρων και των εισφορών σε λίγους μήνες αντί για αύξηση των εσόδων θα οδηγήσει σε μείωση και αύξηση της ανεργίας.
Τότε θα χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα, εν μέσω πολλαπλάσιας κοινωνικής δυσαρέσκειας. Επειδή η οικονομία είναι ήδη πολύ αδύναμη για να παράγει τα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές που απαιτούνται, η αδυναμία καταβολής και συντάξεων θα είναι το πιθανότερο σενάριο.
Η κυβέρνηση τότε θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές όπου δύσκολα θα αποφύγει το μονοψήφιο ποσοστό.
Β) Αν η κυβέρνηση δεν κλείσει την αξιολόγηση και επιλέξει να δραπετεύσει μέσω της πόλωσης και των πρόωρων εκλογών, προκειμένου να περισώσει την παρουσία της σαν αξιωματική αντιπολίτευση, πάλι οι συνέπειες στην οικονομία θα είναι καταλυτικές.
Όποιο από τα δυο σενάρια τελικά κι αν επικρατήσει, η ελληνική κοινωνία τους προσεχείς μήνες θα έχει την ευκαιρία να νιώσει στο πετσί της τι ακριβώς σημαίνει αριστερή κυβέρνηση και ποιες επιπτώσεις έχει η διακυβέρνησή της στο βιοτικό επίπεδο.
Φαίνεται πως μόνο αν μηδενίσει το κοντέρ η ελληνική κοινωνία θα κάνει όσα πρέπει να κάνει για να σταθεί όρθια.
Με λίγα λόγια, αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να τον εφεύρουμε. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως θα είναι το "αντιβιοτικό" που θα απαλλάξει την ελληνική κοινωνία από την κυριαρχία της αριστερής ιδεολογίας στη μεταπολίτευση.
Αναφέραμε μόνο το σενάριο με βάση τις οικονομικές εξελίξεις. Τα πράγματα είναι χειρότερα για τη φήμη που θα αφήσει η αριστερά στην διακυβέρνηση σε σχέση με το προσφυγικό που εξελίσσεται σε βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, τις απροκάλυπτες επεμβάσεις στον τύπο κλπ.
Δεν αποκλείεται μάλιστα τα επόμενα πενήντα χρόνια το σύνθημα που θα κυριαρχεί στην Ελλάδα να είναι ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει αριστερά...
Όλο και περισσότεροι πλέον πιστεύουμε ότι αν δεν υπήρχε ο κ. Τσίπρας η ελληνική κοινωνία θα έπρεπε να τον εφεύρει...

Κώστας Στούπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου