22.4.16

Καθαρίστριες στα κάγκελα!



Ή αλλιώς: Ας πρόσεχαν…

Περίπου 9.000 καθαρίστριες παραμένουν απλήρωτες για πάνω από 4 μήνες - Διαμαρτυρίες και καταλήψεις υπουργείων από αδιόριστους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία - Πληθαίνουν τα κοινωνικά μέτωπα ενάντια στην κυβέρνηση!




Μετά από ένα χρόνο στην διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ συναντιέται ξανά στους δρόμους με τις καθαρίστριες. Μόνο που αυτή την φορά βρίσκεται απέναντί τους. Και όχι μόνο στις καθαρίστριες αλλά και σε πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες που θίγονται από τα μέτρα-φωτιά που υιοθετούνται στα υπό ψήφιση νομοσχέδια, τα οποία έρχονται να ανατρέψουν δικαιώματα και στοιχειώδης ζωτικές ανάγκες χιλιάδων χαμηλόμισθων εργαζομένων…



Τα μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση είναι πολλά και ταυτόχρονα. Σήμερα μόνο έγιναν τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Στην μεγαλύτερη και πιο εμβληματική (λόγω και της προϊστορίας του ΣΥΡΙΖΑ με την συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων), εκατοντάδες απλήρωτες καθαρίστριες δημόσιων σχολείων συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών απαιτώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα αλλά και να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν οι ανανεώσεις των συμβάσεών τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν αυτή την στιγμή περίπου 9.000 καθαρίστριες δημόσιων σχολείων, οι οποίες έχουν να πληρωθούν πάνω από 4 μήνες. Παράλληλα δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, καθώς το υπουργείο θέλει να δώσει τον καθαρισμό των σχολείων σε ιδιώτες.
Στην ίδια ή και χειρότερη κατάσταση βρίσκεται και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου "Δρομοκαΐτειο" με τις συνθήκες διαβίωσής τους να είναι άθλιες και τους ίδιους να παλεύουν να επιβιώσουν ζητώντας δανεικά και τρόφιμα από φίλους και συγγενείς.
Όπως επισήμαναν στο protothema.gr, γι' αυτούς ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δε φρόντισε να προσληφθούν ως γραμματείς στα Δικαστήρια, όπως έκανε με τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, ούτε τους ζήτησε να σηκώσουν τα γάντια και να τα κρατήσουν ψηλά, όπως παρότρυνε τις ανωτέρω, εκμεταλλευόμενος τις κινητοποιήσεις τους για να ανέβει στην εξουσία.
Σε δική τους κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στην δημοσιότητα, υπάρχουν αυτή την στιγμή πάνω από 16.000 αδιόριστοι δάσκαλοι και καθηγητές, οι οποίοι εργάζονται από 10 έως και 15 χρόνια ως αναπληρωτές και σε ιδιωτικά σχολεία, και με βάση το νέο νομοσχέδιο δεν προσμετράται η προϋπηρεσία, και θα χάσουν όλα τους τα δικαιώματα.
Οι εκπαιδευτικοί που παραβρέθηκαν στην πορεία υποστήριξαν ότι το νέο νομοσχέδιο οδηγεί στην απόλυση των αναπληρωτών, στην κατάργηση σχολικών μονάδων αλλά και στην εξάλειψη πολλών εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των παιδιών.
Η τρίτη σημερινή συγκέντρωση ήταν αυτή των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Η διαμαρτυρία τους συνδυάστηκε με συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας, από τα παράθυρα του οποίου ανάρτησαν πανό με συνθήματα κατά του νόμου Κατρούγκαλου.
Όπως υποστήριξαν εκπρόσωποί τους, το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση οδηγεί στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και της εξαφάνισης όλων των δικαιωμάτων που είχαν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι.
Όπως και να έχει η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία καθημερινά διογκούμενη δυσφορία και πολλά ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα. Η αυξανόμενη κοινωνική ένταση -η οποία θα κορυφωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες- είναι σίγουρο ότι δεν θα περάσει χωρίς επιπτώσεις για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Πολύ δε περισσότερο αν αναλογιστούμε ότι απέναντί της δεν βρίσκονται κάποιες τάξεις προνομιούχων αλλά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με τις οποίες τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονταν από την ίδια πλευρά. Και αυτή η αυτοπαγίδευση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην δική του συνθηματολογία είναι χωρίς αμφιβολία το πιο δύσκολο εμπόδιο που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου