28.4.16

Το οικονομικό «θαύμα» της Βενεζουέλας…





Σε ένα άρθρο του, που γράφτηκε σε συνεργασία με το CityLab και το  Climate Desk,  το Wired ισχυρίζεται με κάθε σοβαρότητα, ότι η Βενεζουέλα, εκεί δηλαδή που η χρήση σεσουάρ έγινε επείγον εθνικό ζήτημα, βρέθηκε σε μπελάδες επειδή ακριβώς οι οικονομικές πολιτικές του Hugo Chávez ήταν απίστευτα πετυχημένες!




Ο τσαβισμός, μας λέει, που είναι η ίδια περίπου οικονομική φιλοσοφία των Bernie Sanders και Donald Trump, έβγαλε τους Βενεζουελάνους από την φτώχεια σε σημείο που η αύξηση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας να μην μπορεί να καλυφτεί. Αυτό όμως το επιχείρημα, είναι μια σαχλαμάρα, για τους οικονομολόγους...



Αν λάβουμε υπ όψιν το πιο ουσιαστικό μέτρο υπολογισμού της οικονομικής απόδοσης ενός κράτους (το ΑΕΠ διαχρονικά), τότε βλέπουμε ότι τα καλά χρόνια του Τσάβεζ, απλά δεν υπήρξαν ποτέ. Μάλιστα, αν δούμε (προσαρμόζοντας τον πληθωρισμό) το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας στη διάρκεια των ετών, τότε η Βενεζουέλα σήμερα είναι πολύ πιο φτωχή απ ότι ήταν τη δεκαετία του 1960, του 1970, αλλά και του 1980. Στην πραγματικότητα, το ΑΕΠ της έπιασε ιστορικό χαμηλό το 2003, με κυβέρνηση Τσάβεζ.
Αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Το να καθιστούν τις πλούσιες χώρες φτωχές, και να φέρνουν τις ήδη  φτωχές στα όρια λιμού, είναι αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά οι σοσιαλιστές.
Σίγουρα οι προκάτοχοι του Τσάβεζ δεν θα κέρδιζαν βραβεία για ανάπτυξη ή σταθερότητα στα χρόνια που οδήγησαν στην καταστροφή που εκπροσωπούσε ο ίδιος, αλλά η άποψη ότι το καθεστώς Τσάβεζ ανένηψε οικονομικά την χώρα δεν στηρίζεται από τα διαθέσιμα στοιχεία.




Αυτό που βλέπουμε είναι μια οικονομία που ξόδευε πολλά χρήματα όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν ψηλές (στο πετρέλαιο στηρίζεται η χώρα) και ο Τσάβεζ άρπαζε ότι μπορούσε για να πλουτίσει ο ίδιος και τα τσιράκια του, για να αγοράζει πολιτική στήριξη τόσο μέσα όσο και έξω από τα σύνορα. Ακόμη θυμόμαστε την απαράδεκτη δουλοπρέπεια κάποιων γερουσιαστών, όπως του Chaka Fattah της Φιλαδέλφειας, προς τον αιμοσταγή δικτάτορα, με αντάλλαγμα μερικά βαρέλια επιδοτούμενου πετρελαίου θέρμανσης.
Στη συνέχεια η τιμή του πετρελαίου έπεσε, και μαζί έπεσε και η Βενεζουέλα.
Στη διάρκεια αυτής της τρελής πορείας, η κόρη του Τσάβεζ κατάφερε να αποκτήσει προσωπική περιουσία ύψους $4.2 δις.
Επί Τσάβεζ, αλλά και επί του διαδόχου του Μαδούρο, η χώρα «επένδυσε» πολλά δισεκατομμύρια στον ηλεκτρισμό, και στις υποδομές του, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, ένα από τα πρότζεκτς, αξίας $40 δις, δημιούργησε την δυνατότητα  για παραγωγή 5.000 MW ηλεκτρικής ενέργειας, πλην όμως μόνο 3.300 MW έγιναν τελικά διαθέσιμα στους καταναλωτές. Πως έγινε αυτό; Η απάντηση στο αίνιγμα δεν είναι Το Κεφάλαιο του Μαρξ αλλά το κύριο εγχειρίδιο των σοσιαλιστών: Ανικανότητα, διαφθορά, και κακή διαχείριση.
Το κόστος αυτών των έργων ήταν κατά μέσο όρο δυόμιση φορές πάνω του υπολογιζόμενου, ενώ παράχθηκε λιγότερη ενέργεια από αυτήν που θα έπρεπε να παραχθεί. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση πρόσφερε συμβόλαια αξίας δισεκατομμυρίων σε εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς καμία εμπειρία. Και βέβαια όλα αυτά τα χρήματα χάθηκαν, καταλήγοντας σε τράπεζες, ακόμη και στον Λίβανο!
Αν λοιπόν πιστεύετε ότι η Βενεζουέλα πάσχει από ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος λόγο της υπερβολικά πετυχημένης οικονομίας της, τότε θα πρέπει να αναρωτηθείτε πως και γιατί πάσχει επίσης από ελλείψεις σε χαρτί υγείας. Και επίσης να θυμόσαστε ότι έχει σοβαρές ελλείψεις σε ρύζι, γάλα, μαγειρικό λάδι, και άλλα βασικά προϊόντα διατροφής… αλλά και σε νερό.
Οι συντάκτες του γελοίου άρθρου του Wired σημειώνουν την μείωση (υποτιθέμενη) του ορίου φτώχειας στην Βενεζουέλα επί Τσάβεζ, ως απόδειξη των λεγομένων τους. Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, που στηρίζονται σε αμφισβητούμενα στοιχεία της Βενεζουέλας, μας λένε ότι η φτώχεια μειώθηκε από το 50% στο 30% μέσα σε 15 χρόνια. Τα ίδια στοιχεία τοποθετούν την κλίμακα φτώχειας της χώρας σήμερα στο 80%.
Αν ακόμη δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εντυπωσιακές διαφορές που παρουσιάζονται αναφορικά με την οικονομία της χώρας αυτής, ίσως το γεγονός ότι η οικονομία της συρρικνώνεται κατά 7% κάθε χρόνο, ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με 720% ετησίως, σας βοηθήσει να βγάλετε ένα ασφαλές συμπέρασμα του τι ακριβώς γίνεται εκεί…

Kevin D. Williamson
Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου