3.4.16

Η μεγάλη φυγή των Ευρωπαίων εκατομμυριούχων…



Οι αυξανόμενες εντάσεις στη Γαλλία, ειδικά στο Παρίσι όπου σημειώθηκαν ουκ ολίγες τρομοκρατικές επιθέσεις, έχουν προκαλέσει μια «έξοδο» των ζάπλουτων Γάλλων, όπως αναφέρει μια νέα εργασία με θέμα τις τάσεις των διάφορων πολυεκατομμυριούχων στον κόσμο.



Σύμφωνα με την Έκθεση αυτή, ότι συμβαίνει στη Γαλλία αναμένεται να συμβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά σε όσες έχουν αρχίσει να αναδύονται θρησκευτικές εντάσεις. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός Brexit, η εν λόγω αναφορά σημειώνει ότι οι πλούσιοι της Γαλλίας θα θελήσουν να μείνουν στη χώρα, άσχετα η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.



Η μελέτη έγινε από την New World Wealth, μια υπηρεσία που επεξεργάζεται και δίνει πληροφορίες αναφορικά με τον παγκόσμιο πλούτο. Βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχτηκαν από τα στατιστικά προγράμματα παροχής βίζας σε επενδυτές των διαφόρων κρατών, ετήσιες συνεντεύξεις με 800 πολυεκατομμυριούχους, συναντήσεις με ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης, χρηματιστές, οικονομικούς συμβούλους, και μεσίτες. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν και στοιχεία από τα επίσημα αρχεία μεταβιβάσεων και πωλήσεων ακινήτων διαφόρων χωρών, ενώ τέλος παρακολουθήθηκαν οι μετακινήσεις των εκατομμυριούχων μέσω των ρεπορτάζ και των ΜΜΕ.
Σύμφωνα λοιπόν με την αναφορά που δημοσίευσε η New World Wealth, η Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη θέση αφού έχουν φύγει από αυτήν 10.000 εκατομμυριούχοι, ή αλλιώς το 3% του συνολικού πληθυσμού των Γάλλων εκατομμυριούχων. Ανάμεσα στις πόλεις που έχουν τις μεγαλύτερες «απώλειες» εκατομμυριούχων, το Παρίσι κατέχει την πρώτη θέση, έχοντας ήδη χάσει το 6% των εκατομμυριούχων του, ή αλλιώς 7.000 από αυτούς, που μετακόμισαν στην Βρετανία, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία, και στο Ισραήλ.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, «η μεγάλη φυγή των εκατομμυριούχων της Γαλλίας είναι αξιοσημείωτη. Η χώρα ταλανίζεται από αυξανόμενες θρησκευτικές εντάσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, ειδικά στα αστικά κέντρα. Η εν λόγω φυγή θα ενταθεί στην επόμενη δεκαετία, αφού όπως όλα δείχνουν θα ενταθούν και οι θρησκευτικές διαμάχες».
Εκτός από τη Γαλλία, ο κατάλογος των χωρών όπου σημειώνεται μαζική φυγή των εκατομμυριούχων συμπεριλαμβάνει την Κίνα, την Ιταλία, την Ινδία, την Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ισπανία, και τέλος την Βραζιλία, με αυτή την (καθοδική) σειρά.
Που πάνε όμως όλοι αυτοί οι πάμπλουτοι μετανάστες; Στην Αυστραλία, η οποία το 2015 δέχτηκε συνολικά 8.000 εκατομμυριούχους! Στη δεύτερη θέση είναι οι ΗΠΑ με 7.000 αφίξεις, και ακολουθούν οι Καναδάς,  Ισραήλ, ΗΑΕ, και τέλος η Νέα Ζηλανδία.
Οι πόλεις Sydney, Melbourne, και  Perth της Αυστραλίας ήταν αυτές με τις περισσότερες προτιμήσεις από πλευράς των νεοαφιχθέντων εκατομμυριούχων, με προέλευση την Κίνα, την Ευρώπη, την Αμερική, και την Νότιο Αφρική, με το Sydney να είναι πρώτο στην κατάταξη, έχοντας δεχτεί 4.000 νέους εκατομμυριούχους, ή ένα επιπλέον 4% που έρχεται να προστεθεί στον ήδη υπάρχοντα αριθμό εκατομμυριούχων της πόλης. Τα  νούμερα αφίξεων για την Μελβούρνη και το Πέρθ είναι 3.000 και 1.000 αντίστοιχα. Στον κατάλογο των πόλεων που δέχονται τέτοιου είδους νέους κατοίκους βρίσκονται και οι πόλεις Tel Aviv, Dubai, San Francisco, Vancouver και  Seattle.
Η έκθεση σημειώνει πάντως ότι αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, αυτό δεν θα οδηγήσει σε μαζική φυγή των εκατομμυριούχων της. Αντίθετα, θα παραμείνουν στο ΗΒ αφού ένα Brexit μάλλον θα έχει ως αποτέλεσμα την επαναφορά της βίζας και της διετούς διάρκειας άδειας εργασίας για τους πολίτες που προέρχονται από τον Καναδά, την Αυστραλία, και την Νέα Ζηλανδία, ενώ μάλλον θα μπουν στην λίστα αυτή και οι πολίτες των ΗΠΑ. Παράλληλα θα σημαίνει ισχυρότερες σχέσεις με κράτη όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ινδία, η Κίνα,  και η Νέα Ζηλανδία, και ασθενέστερες πλέον σχέσεις με τα κράτη της ΕΕ, με την Μέση Ανατολή, και με την Τουρκία.
Η έκθεση επίσης τονίζει μια τάση που υπάρχει και η οποία θέλει τους πλούσιους Άγγλους να μετακινούν τις έδρες τους σε αγγλόφωνα κράτη, και αυτό μάλλον θα συνεχιστεί καθώς όπως αναφέρεται πολλοί ιδιαίτερα εύποροι Άγγλοι ανησυχούν για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο Λονδίνο αλλά και στην Βρετανία γενικότερα τα τελευταία δέκα χρόνια. Πάντως οι περισσότεροι προτιμούν την Αυστραλία για μετανάστευση.
Τέλος, όσον αφορά στο Λονδίνο, το 2015 ήρθαν σε αυτό 3.000 νέοι εκατομμυριούχοι, και έφυγαν 2.500, οι οποίοι μετακινήθηκαν κυρίως προς μικρότερες πόλεις της Αγγλίας, ή προς  άλλα αγγλόφωνα κράτη.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου