23.4.16

Σκυλιά και μωρά: Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή…



Εδώ και πάρα πολλά χρόνια διεξάγεται μια παγκόσμια συζήτηση όσον αφορά στην επικινδυνότητα των σκύλων της φυλής Pit Bull. Αν και πρόκειται για μια αξιαγάπητη ράτσα, ιδιαίτερα φιλική προς τα παιδιά, εν τούτοις υπάρχει ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός επιθέσεων από σκυλιά της κατηγορίας  Pit Bull εναντίον ανθρώπων, ακόμη και θανατηφόρων, που δυστυχώς δικαιολογούν την όλη συζήτηση που λέγαμε, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία.



Ένα χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης φυλής είναι ο ξαφνικός θυμός και η απροειδοποίητη επίθεση. Η αδυναμία πρόβλεψης των πρόδρομων ενδείξεων αυτής της ασυνήθιστης συμπεριφοράς στα Pit Bull, είναι ένας βασικός λόγος για την όποια επικινδυνότητά τους…


Στον κατάλογο με τις πλέον επικίνδυνες, για επιθέσεις σε ανθρώπους, ράτσες σκύλων, που εξέδωσε το Petbreeds.com, η συγκεκριμένη φυλή είναι στο Νο1 (της επικινδυνότητας) δείτε εδώ. Όπως ξεκαθαρίζουν όμως οι ειδικοί, το ότι μια φυλή σκύλων έχει διαπράξει τις περισσότερες επιθέσεις σε ανθρώπους δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη ράτσα είναι επικίνδυνη γενικά, ούτε ότι θα πρέπει να καταδικάζεται εκ των προτέρων. Κάθε σκύλος έχει την δική του ιδιαίτερη προσωπικότητα, η οποία εν πολλοίς διαμορφώνεται από τον ιδιοκτήτη του και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και αναπτύσσεται.
Όλη αυτή η εισαγωγή έγινε με αφορμή μια τραγική περίπτωση που σημειώθηκε χθες στο Σαν Ντιέγκο της Αμερικής, όταν ένα μόλις τριών ημερών νήπιο δολοφονήθηκε από τον οικογενειακό σκύλο μέσα στο σπίτι του.
Οι γονείς ήταν στην κρεβατοκάμαρα παρακολουθώντας τηλεόραση, μαζί με το νεογέννητο και τον σκύλο τους (διασταύρωση pit bull), όταν η μαμά έβηξε, με αποτέλεσμα να τρομάξει το σκυλί που αμέσως αντέδρασε δαγκώνοντας το μωρό. Οι γονείς κατάφεραν να αποσπάσουν το παιδάκι απ τα σαγόνια του σκύλου και να το μεταφέρουν στο νοσοκομείο, όμως ήταν ήδη αργά αφού απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, πρόκειται για ένα τραγικό, τρομακτικό, ατύχημα. Το τελικό όμως πόρισμα για τα αίτια του θανάτου θα βγει μετά την νεκροψία.
Το σκυλί, ένα στειρωμένο αρσενικό ονόματι Πόλο, ηλικίας 2 ετών, διασταύρωση pit bull (American Staffordshire terrier) κρατείται σε δεκαήμερη καραντίνα και εξετάζεται για λύσσα. Στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από τους ιδιοκτήτες του, αν θα το ξαναπάρουν στο σπίτι.
Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί κι άλλες φορές στην Αμερική, συνήθως από σκύλους που δεν θεωρούνταν επιθετικοί ή επικίνδυνοι. Το 2015, 14 θάνατοι από επίθεση σκύλων, ή 41% των συνολικών τραγικών περιπτώσεων, αφορούσαν σε παιδιά κάτω των 9 ετών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη και το πιο ήρεμο οικογενειακό σκυλί μπορεί να αλλάξει συμπεριφορά όταν φέρνουμε στο σπίτι ένα νεογέννητο, για αυτό οι γονείς δεν θα πρέπει ποτέ να αφήνουν τα μωρά τους μόνα με το σκυλί, ειδικά στο πάτωμα, αφού τα σκυλιά αναστατώνονται από τους ήχους και τις κινήσεις των μωρών, ενώ πολλά από αυτά προσπαθούν ενστικτωδώς να τα μεταφέρουν με το στόμα τους (όπως οι θηλυκές σκύλες μεταφέρουν τα κουτάβια τους). Σύμφωνα με την ΜΚΟ Doggone Safe, αρκετά σκυλιά επιτίθενται σε μωρά επειδή οι κινήσεις και οι ήχοι που παράγουν τους θυμίζουν θήραμα…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου