3.5.16

Το βαρύ τίμημα της αναξιοπιστίας…



Ο Βαρουφάκης μπορεί να μας τελείωσε, αλλά το πνεύμα του εγκαταβιοί, όπως φαίνεται, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το σκηνικό με τη διαπραγμάτευση, τα επικοινωνιακά παιχνιδάκια και οι ψευδαισθήσεις ότι μπορούμε ακόμη να ψιλοεκβιάζουμε αποδεικνύουν, παρά τις επιτόπιες κυβιστήσεις, ότι ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του δεν έχουν καταλάβει ακόμη ούτε τα όριά τους ούτε πώς παίζεται το παιχνίδι στην Ευρώπη.



Η στοχοποίηση του κακού ΔΝΤ και προσκαίρως του Σόιμπλε, γιατί μετά αντιλήφθηκαν ότι δεν τους παίρνει, δείχνει ότι δεν έχουν αντιληφθεί τι συνέβη στα πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων αλλά και με το φιάσκο του περυσινού καλοκαιριού. Το ΔΝΤ είναι εδώ όχι για τη χρηματοδοτική συμβολή του, περιορισμένη ούτως ή άλλως, αλλά γιατί η ευρωπαϊκή ηγεσία θεωρεί ότι με την παρουσία του διασφαλίζεται η αξιόπιστη εφαρμογή των μνημονίων. Είναι εδώ για να πιέζει συνεχώς επειδή όλες οι πλευρές θεωρούν ότι η πολιτική μας ηγεσία δεν είναι αξιόπιστη. Αυτό πλήρωσε το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, παρά τα βήματα που είχε κάνει, αυτό πληρώνει τώρα και ο κ. Τσίπρας…



Είναι προφανές ότι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διατηρήσει την εξουσία, αλλά παράλληλα είναι δέσμια των αντιμνημονιακών ψευδαισθήσεων που καλλιέργησε. Από τη μια υιοθετεί ένα ιδιαίτερο σκληρό πακέτο μέτρων και από την άλλη δημιουργεί συνεχώς πολιτικές κρίσεις γιατί δεν αντέχουν να παραδεχθούν ότι «πούλησαν την ψυχή τους», όπως έλεγαν το 2011 και οι πασόκοι, προκειμένου να διατηρηθούν στην εξουσία. Τις συνέπειες τις πληρώνουμε όλοι, με την κατάρρευση της οικονομίας και την επιχείρηση γενικής φτωχοποίησης εν ονόματι της... αριστερής κοινωνικής ευαισθησίας.
Τα προληπτικά μέτρα που απαιτεί η τρόικα για να κλείσει η αξιολόγηση είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας Τσίπρα. Που τρομάζει να τα αποδεχθεί γιατί, αν εφαρμοστούν, θα χτυπήσουν ό,τι έχει απομείνει από την κομματική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ασφυκτικά περιθώρια όπου κινείται ο προϋπολογισμός δεν αφήνουν άλλα περιθώρια για περικοπές πέρα από συντάξεις και μισθούς του Δημοσίου. Τον πυρήνα δηλαδή της εκλογικής βάσης του. Μένει να δούμε αν ο Πρωθυπουργός θα προτιμήσει την εξουσία αποδεχόμενος το νέο πακέτο ή θα επιλέξει μια ηρωική έξοδο για να διασώσει ό,τι μπορεί από την εκλογική του πελατεία.

Σήφης Πολυμίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου