19.6.16

Ανίκανοι...



H χώρα αυτή δεν έχει καμιά σωτηρία. Δεν πρόκειται να σωθεί με καμιά Παναγία, είναι θέμα χρόνου να διαλυθεί η Ψωροκώσταινα επειδή το πολιτικό της προσωπικό είναι ανίκανο. Τα κόμματα δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, δεν είναι σε θέση να βάλουν μια διαχωριστική γραμμή από τις αντιθέσεις τους και να χαράξουν μια εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση.




Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούν σε όλα, δεν είναι απαραίτητο να συγκυβερνήσουν. Είναι όμως επιτακτική ανάγκη να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και το προσωπικό. Όμως και πάλι μ’ αυτά που βλέπουμε δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας μιας χώρας που είναι δομημένη έτσι ώστε να εξυπηρετεί κομματικούς στρατούς, να διογκώνει το δημόσιο και την κομματική πελατεία, να χαϊδεύει τα αυτιά των οπαδών – ψηφοφόρων, να μην είναι ικανή να βρει ανθρώπους που θα μπουν μπροστά αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος...



Και τα λέμε όλα αυτά με αφορμή τη νέα σύγκρουση της κυβέρνησης με όλα τα κόμματα αλλά και τις αιχμές που αφήνει το Μαξίμου για τον Γ. Στουρνάρα. Που να θυμίσουμε ότι αν δεν ήταν αυτός πέρυσι να βρει τα λεφτά για να πληρωθούν οι δόσεις θα είχαμε χρεοκοπήσει. Για να μην πούμε για τη διαχείριση των capital controls ή την ανακεφαλαιοποίηση. Αν δεν ήταν η ΤτΕ και ο Ντράγκι από την άλλη τώρα θα είχαμε ένα διαλυμένο τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις των Ελλήνων χειρότερα κουρεμένες απ’ ότι των Κυπρίων.
Πριν μερικές εβδομάδες ο Στουρνάρας κατέθεσε μια πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα 2% αντί για 3,5% από το 2018 και μετά ώστε να μπορέσει η χώρα να βγει από το τέλμα. Μαζί κατέθεσε προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και οι οποίες δεν θα βασίζονται στους φόρους που έτσι κι αλλιώς δεν εισπράττονται.
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η πρόταση αυτή κατατέθηκε και στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε μάλιστα σε συνεννόηση με τον Τσακαλώτο. Έπρεπε να βγει μπροστά ο κεντρικός τραπεζίτης κι όχι η κυβέρνηση η οποία είχε μόλις υπογράψει μνημόνιο με πλεόνασμα 3,5% το οποίο είναι αδύνατον να επιτευχθεί.
Την πρόταση αυτή, που γνώριζε το επιτελείο του Τσίπρα και ο ίδιος, την υιοθέτησε και ο Κυρ. Μητσοτάκης ο οποίος μάλιστα την ανέφερε με διαρροές στον τύπο. Ήταν μια πρόταση της ΝΔ που βασιζόταν πάνω στην πρόταση του Στουρνάρα ο οποίος λένε οι πληροφορίες έχει κάνει προεργασία με τους δανειστές, κυρίως με την ΕΚΤ. Γιατί είτε μας αρέσει είτε όχι οι δανειστές θα πάρουν την τελική απόφαση, αυτοί είναι που βαράνε τα νταούλια και η Ελλάδα χορεύει, ειδικά μετά από την καταστροφική πρώτη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ με τους ψεκασμένους.
Αίφνης χθες η ΝΔ βγάζει μια ανακοίνωση που λέει ότι χαίρεται γιατί η Φ. Γεννηματά υιοθέτησε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για πλεόνασμα 2%. Δηλαδή στη Συγγρού οικειοποιήθηκαν ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από την ΤτΕ, έστω κι αν ήταν εν γνώσει και του Μαξίμου αλλά και της ΝΔ.
Φάουλ πρώτο που «έβαψαν» ένα σημαντικό σχέδιο, μια σοβαρή πρόταση με… γαλάζια μπογιά. Φάουλ δεύτερο που έσπευσαν να πικάρουν ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι συμφωνεί με την πρόταση Μητοτάκη που δεν ήταν και δικιά του. Βγήκε βεβαίως η Γεννηματά, τα «έχωσε» στη ΝΔ ενώ τη σκυτάλη πήρε το Μαξίμου και η Γεροβασίλη που επιτέθηκαν στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η οποία είχε συμφωνήσει πλεονάσματα 4,5% ενώ ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη σκληρή της διαπραγμάτευση για να πετύχει καλύτερη συμφωνία και τρίχες κατσαρές. Αφήνει αιχμές και κατά του Στουρνάρα βεβαίως λέγοντας ότι τώρα θυμήθηκαν να κάνουν πρόταση για πλεονάσματα 2% και άλλα τέτοια.
Είναι πράγματι γελοίο αυτό που ζούμε. Αντί όλοι μαζί να προωθούν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μια σοβαρή και απόλυτα εφικτή πρόταση τσακώνονται για το ποιος την έκανε. Η ΝΔ λέει ότι είναι του Κυριάκου, η πρόταση όμως κατατέθηκε από τον Στουρνάρα γιατί πολύ αμφιβάλλουμε να μπορούσε η Συγγρού να κάνει τέτοιο σχέδιο. Και μετά έρχεται και η κυβέρνηση και αντί να πει «μπράβο, καλή πρόταση όποιος κι αν την έκανε» τα βάζει με όλους τους άλλους και βγάζει τον εαυτό της λάδι για την κατάσταση που βρισκόμαστε.
Βρε είστε σοβαροί; Έχετε συναίσθηση του τι παίζεται; Μπορείτε να καταλάβετε ότι παίζεται το μέλλον των παιδιών μας, η εικόνα της χώρας μας για τα επόμενα 20-30 χρόνια; Κι εσείς τσακώνεστε σαν γάιδαροι στον ίδιο αχυρώνα;
Αυτά βλέπει ο κόσμος κι απαξιώνει το πολιτικό σύστημα. Αυτά βλέπει ο πολίτης και στρέφεται στην αντισυστημική ψήφο, φτύνει τους πάντες και είναι εντελώς απαισιόδοξος για όσα βλέπει να έρχονται.
Αλλά παίζεται κι άλλο παιχνίδι εδώ πέρα. Όλοι μιλούν για το σχέδιο για 2% πλεόνασμα αλλά κανείς δεν τολμά να μιλήσει για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Τις έχει επισημάνει ο διοικητής της ΤτΕ τόσο στην πρόσφατη έκθεσή του όσο και στην ομιλία του σε εκδήλωση των βιομηχάνων της Βορείου Ελλάδος. Είχε πει ο κ. Στουρνάρας ότι χρειάζονται γενναίες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και περιορισμός των δημοσίων δαπανών καθώς και:
Μία πιο στοχευμένη πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
2. Άνοιγμα όλων εκείνων των αγορών που δεν έχουν απελευθερωθεί πλήρως, ακόμη.
3. Αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Και τι κάνουν όλα τα κόμματα; Αντί να συζητήσουν επί αυτών των προτάσεων και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν… περί άλλων τυρβάζουν. Μάλιστα, επειδή στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η μεγάλη απειλή για όλους αυτούς τους καραγκιόζηδες που έχουν εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σοβαρές προτάσεις όπως αυτές τεχνοκρατών, βάζουν εφημερίδες να χτυπάνε πότε τον Στουρνάρα και πότε όποιον άλλον τολμά να αμφισβητήσει τα εγκληματικά λάθη του Τσίπρα και της παρέας του. Δείτε μόνο το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Παρόν» χθες που είναι ακριβώς το ίδιο με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Δημοκρατία. Και οι δύο επιτέθηκαν στον Στουρνάρα λέγοντας ότι η πρόταση του θα επιβαρύνει την Ελλάδα με περισσότερα χρήματα… κάπου 50-60 δις σύμφωνα με τους… οικονομολόγους των εφημερίδων.
Ανάθεμα κι αν ξέρουν τι πάει να πει πλεόνασμα και τι σημαίνει η πρόταση της ΤτΕ, είναι όμως φανερό ότι κάποιοι τους βάζουν για να στοχοποιούν οποιαδήποτε σοβαρή φωνή έχει σ’ αυτή τη χώρα τη διάθεση και το μυαλό να βρει διέξοδο στο μείζον εθνικό πρόβλημα.
Γι’ αυτό σας λέμε ότι δεν σώζεται η Ελλάδα. Όταν ο καθένας αισθάνεται απειλή τον άλλον, όταν οι Καραμανλικοί είναι εκνευρισμένοι γιατί τους βγάζουν τα λάθη τους στη φόρα, όταν το ΠΑΣΟΚ έχει κόμπλεξ ανωτερότητας, όταν η ΝΔ δεν μπορεί να συντάξει συγκεκριμένη πρόταση και κλέβει άλλων ή όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καυχιέται για τη δική του διαπραγμάτευση που μας φόρτωσε ένα ακόμη μνημόνιο και καμιά 90αριά δις, τότε πράγματι η καταστροφή είναι πιο κοντά απ’ ότι νομίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου