17.6.16

Ο Σαμαράς δεν μίλησε στο βρόντο…



«Δεν μας αφορούν και δεν συζητάμε μεταγραφές βουλευτών από άλλα κόμματα» ήταν η δήλωση του Κούλη, μετά το ντόρο που προκάλεσε η αναφορά Σαμαρά στους «πραγματικούς μεταρρυθμιστές από τη Δεξιά ως την Κεντροαριστερά», μεταξύ των οποίων είναι η Διαμαντοπούλου, ο Βενιζέλος, ο Λοβέρδος και ο Μανιάτης, με τους τρεις τελευταίους να είναι στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.



Τι άλλο θα μπορούσε να πει ο Κούλης; Οτι καλεί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ενταχθούν στη ΝΔ; Η ουσία δε βρίσκεται, λοιπόν, σ' αυτή την τυπική δήλωση, αλλά στο ότι δεν αποδοκίμασε -έστω και χαλαρά, έμμεσα- τον Σαμαρά, που εμφανίστηκε να του υπαγορεύει πολιτική τακτική.  «Εγώ δεν βάζω φίμωτρο σε κανέναν» δήλωσε αυτοπροσώπως ο Κούλης, σημειώνοντας ότι ο Σαμαράς, ως πρώην πρωθυπουργός, «έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του» και να επιδιώκει δικαίωση της πρωθυπουργικής του θητείας…


Και γιατί να αποδοκιμάσει τον Σαμαρά ο Κούλης, όταν αυτός (ο Σαμαράς) ούτε στον Μπαλτάκο και τον Καρατζαφέρη αναφέρθηκε, ούτε στον Φαήλο, αλλά μόνο σε μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας αναταραχή στη Φώφη και στο περιβάλλον της; Γιατί πιο σημαντική από την αναφορά του Σαμαρά στην τριπλέτα Βενιζέλου-Λοβέρδου-Μανιάτη είναι η σιωπή αυτών των τριών. Θα περιμέναμε να υπάρξει μια στοιχειώδης αντίδραση εκ μέρους των τριών βουλευτών, διέρρευσαν από τη Χαριλάου Τρικούπη, εννοώντας ότι θα περίμεναν τουλάχιστον να δηλώσουν ότι είναι στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Οι τρεις, όμως, μουγκάθηκαν. «Scouter στη ΝΔ ανέλαβε ο Σαμαράς. Ομως δεν ξέρει ότι όταν οι παίκτες δεν είναι ελεύθεροι συμβολαίου μιλάνε πρώτα με την ομάδα τους», έγραψε στο twitter ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης, Μανόλης Οθωνας. Πάλι μούγκα οι τρεις. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ο Σαμαράς τους ρώτησε πριν αναφέρει τα ονόματά τους και δεν είχαν καμιά αντίρρηση. Αλλιώς θα ήταν πολύ χοντρό, να βγαίνει ένας πρώην πρωθυπουργός και να καλεί το διάδοχό του στην ηγεσία του κόμματός του να κάνει διεύρυνση με συγκεκριμένους  βουλευτές ενός άλλου κόμματος.
Οταν ο Κούλης εκλέχτηκε αρχηγός της ΝΔ, οι παλαιο-πασόκοι έβαλαν τη Φώφη να δηλώσει ότι άβυσσος χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ. Ο Βενιζέλος εξέφρασε… κομψά τη διαφωνία του. Τώρα, μαζί με τον Λοβέρδο και τον Μανιάτη, δηλώνουν μέσω Σαμαρά έτοιμοι για μια νέα συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, λέγοντας στη Φώφη και τους παλαιο-πασόκους ότι δε θα διστάσουν ακόμα και να συνεργαστούν εκλογικά με τη ΝΔ, φιλοξενούμενοι στα ψηφοδέλτιά της.
Ετσι, προσπαθούν να φράξουν το δρόμο σε μια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της σημερινής Βουλής. Συνεργασία που μέχρι πρότινος η Φώφη τη ζητούσε (ανεξάρτητα αν περιτύλιγε το αίτημα με την απαίτηση να συμμετέχει και η ΝΔ). Το μήνυμα είναι πως αν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κινηθεί σε μια κατεύθυνση κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, δε θα πρέπει να υπολογίζει στην τριπλέτα (προφανώς και στις ορντινάντσες του Βενιζέλου).
Και γιατί επιλέγουν ΝΔ οι τρεις πασόκοι; Γιατί εκτιμούν πως συνεργαζόμενοι με τη ΝΔ ως άτομα μπορεί να επανέλθουν σε κυβερνητικούς θώκους. Ενώ με το δίδυμο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ τι προοπτική μπορούν να έχουν; Ακόμα κι αν γινόταν μια τέτοια κυβερνητική συνεργασία, δύσκολα θα έβλεπαν όλοι τους υπουργεία, είτε επειδή οι συριζαίοι θα έβαζαν βέτο είτε επειδή η ομάδα της Γεννηματά θα ήθελε να προωθήσει τους δικούς της. Ας μην αποκλείσουμε, λοιπόν, όταν θα «μυρίσει» πραγματικά εκλογές, να δούμε την τριπλέτα των πρώην υπουργών να συνεργάζεται με τη ΝΔ, συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτιά της.


ΥΓ. Το Μαξίμου απάντησε στη συνέντευξη Σαμαρά μ' ένα non paper-ποταμό, που επαναλάμβανε χιλιοειοπωμένα πράγματα (5η αξιολόγηση, «αριστερή παρένθεση», mail Χαρδούβελη κτλ.). Ενδειξη φόβου, χωρίς αμφιβολία, μπροστά στις εφεδρείες που εμφανίζει ο Κούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου