15.6.16

Γιατί θα αποτύχει και η «νέα σελίδα» του κυρίου Τσίπρα;



Η αριστερά, είτε στην κυβέρνηση είτε εκτός, για δυο πράγματα έχει διακριθεί, ειδικά στην Ελλάδα. Για την άψογη επικοινωνιακή της συμπεριφορά και για την πλήρη αποτυχία της σε κάθε προσπάθεια διοίκησης στον τόπο μας, από το Μέγαρο Μαξίμου έως το τελευταίο αυτοδιοικητικό πόστο. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις σε αυτό το τελευταίο, απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα…



Έτσι, μετά τις απανωτές ήττες στη διαπραγμάτευση, όπου από τον Ιανουάριο του 2015 έως και σήμερα δεν κατάφερε να κρατήσει ούτε μία δήθεν «κόκκινη γραμμή» που η ίδια είχε θέσει, τώρα λανσάρει τη νέα επικοινωνιακή της καραμέλα, με τίτλο «αλλάζουμε σελίδα»…


Ο σκοπός της, είναι προφανής: Να ξεχαστούν οι τεράστιες κι αναρίθμητες ήττες, που οδήγησαν σε επιπρόσθετα μέτρα ύψους 12 δις. στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών, κυρίως των ασθενέστρεων, δηλαδή εκείνων που ο ΣΥΡΙΖΑ μας παραμύθιαζε ότι κατά προτεραιότητα θα προστάτευε, και τώρα, σαν άλλοι λωτοφάγοι, να αφοσιωθούμε άπαντες στη «νέα σελίδα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. 
Κι αυτή η προσπάθεια του κυρίου Τσίπρα και των συμμάχων του είναι απολύτως καταδικασμένη σε αποτυχία. Πρώτον και σημαντικότερο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει μυαλά. Με αυτά τα μυαλά που μας έφεραν ως εδώ, επιχειρεί να μας πείσει ότι κάνει «Νέο ξεκίνημα». Και δεύτερον διότι παραμένει ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν που γνωρίσαμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και που η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, πλέον, απορρίπτει. 
Γιατί δεν αλλάζει μυαλά; Διότι, λέει, θα επαναφέρει «το παράλληλο πρόγραμμα», μια σαπουνόφουσκα που μας είχε σερβίρει προ καιρού. Τώρα η κυβέρνηση βλέπει ότι η κατάληξη της «διαπραγμάτευσης» με ολοκληρωτική νίκη των δανειστών, μπορεί να αφήσει χαραμάδα για κάποια –ένα, δυο- μέτρα του παράλληλου προγράμματος. Για παράδειγμα, η κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών των προσφύγων σήμερα είναι δυνατό να προωθηθεί, αφού η κυβέρνηση μετέβαλε πλήρως την αρχική της θέση ότι «δεν θέλει χρήματα» για το προσφυγικό, κι αντελήφθη (τελευταία και καταϊδρωμένη) ότι μόνο έτσι μπορούσε να τελειώσει ο εφιάλτης της Ειδομένης. Οι υπόλοιπες εξαγγελίες του «παράλληλου προγράμματος» αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης κλπ, δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν προωθείται καθ οιονδήποτε τρόπο η ανάπτυξη και δεν προετοιμάζεται η έξοδος της χώρας και των πολιτών της από την κρίση. 
Τι άλλο επιστρατεύει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μας κάνει να ξεχάσουμε την ως τώρα καταστρεπτική του κυβερνητική απόδοση; Την προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες, το σύμφωνο συμβίωσης, τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων, τη Συνταγματική Αναθεώρηση, την αλλαγή του εκλογικού νόμου κλπ. Ο Μένιος ζει, αυτός τους οδηγεί… 
Καλά και άγια όλα αυτά, και πράγματι θα μπορούσαν  να ενισχύσουν την εικόνα μιας κυβέρνησης που προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις. Με μια διαφορά, όμως: Ότι στο βασικό, το κεντρικό, το καθοριστικό τομέα της κυβερνητικής πολιτικής, δηλαδή στην οικονομία, θα είχε σημειώσει κάποιες επιτυχίες. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάποιες, έστω, επιτυχίες στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές μας, τότε θα μπορούσε να «στηρίξει» πάνω σε αυτές  τις επιτυχίες, και τις υπόλοιπες θεσμικές του παρεμβάσεις. Τώρα, που στον κύριο τομέα άσκησης πολιτικής (που οι πολίτες περίμεναν να έχει κάνει κάτι, αν όχι όλα όσα είχε υποσχεθεί), υπάρχει η πλήρης αποτυχία, κανένα «φτιασίδωμα» δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γενικευμένη αντίληψη ότι «η κυβέρνηση τα θαλάσσωσε». 
Ακόμα κι έτσι, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια επιλογή. Μια και μόνη επιλογή: Θα μπορούσε να ελπίζει σε πολιτική ανάκαμψη, μόνον εάν είχε το πολιτικό θάρρος να βγει δημόσια και να πει «Παραδεχόμαστε ότι κάναμε λάθος στις εκτιμήσεις μας για  τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους. Ζητάμε συγνώμη από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Και σήμερα, έχοντας διδαχθεί από την εμπειρία του ενάμιση αυτού χρόνου που κυβερνάμε, παρουσιάζουμε ένα ΕΝΤΕΛΩΣ ΝΕΟ σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, με κοστολογημένα μέτρα, σε συμφωνία με τους δανειστές, και με την αριστερή πινελιά εκεί όπου μπορεί να μπει αυτή». Και το πλάνο να ήταν όντως «εντελώς νέο». Όχι πάλι κοροϊδίες με το δήθεν ‘παράλληλο πρόγραμμα’ και τις ανεδαφικές υποσχέσεις περί δημοψηφίσματος για αλλαγή του Συντάγματος. Κι όχι θρασείς ισχυρισμοί ότι «αν δεν ήμασταν εμείς τα πράγματα θα ήταν χειρότερα», έλεος με την προσβολή στη νοημοσύνη των πολιτών. Με ασόβαρες κινήσεις, μια ασόβαρη κυβέρνηση δεν μπορεί να διεκδικήσει την εικόνα της σοβαρής στα μάτια της κοινής γνώμης. 
Με δυο λέξεις: Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται αλλαγή σελίδας, είναι ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίσαμε, η παρακμιακή του πορεία θα παραμένει μη αναστρέψιμη.

Διαμαντής Σεϊτανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου