9.6.16

Έχουν μπερδέψει τα κοράκια με τους επενδυτές!



Να το πούμε όπως ακριβώς είναι: Τα παιδιά δεν μπορούν! Δεν θέλουν! Δεν το αντέχουν! Είναι ιδεοληπτικοί, ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν. Στην προσπάθειά τους να καλύψουν την ανικανότητά τους λένε παλαβομάρες: Ότι η ανάπτυξη θα έρθει με τους υψηλούς φόρους! Ονειρεύονται επενδυτές, αλλά μάλλον εννοούν τα κοράκια των πλειστηριασμών.




Η μοναδική «αξιόλογη επενδυτική δραστηριότητα» για το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι η αγορά κόκκινων δανείων από τα εξειδικευμένα funds. Όπως συμβαίνει και στην φύση, κάποιος πρέπει να κάνει την βρώμικη δουλειά, να εξαφανίσει τα πτώματα. Αυτό θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα. Κι είναι ο μόνος τρόπος για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην αγορά. Αν δεν τελειώνουμε με τα κόκκινα δάνεια δεν υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει ανάκαμψη στην Οικονομία. Είναι σαν να προσπαθεί κανείς να σπείρει σιτάρι σε ένα χωράφι γεμάτο κοτρώνες…



Το πρόβλημα είναι ότι είχαν πείσει τον κόσμο ότι αυτό ήταν κακό πράγμα. Ένας από τους λόγους που πολλαπλασιάστηκαν τα κόκκινα δάνεια ήταν η αίσθηση που καλλιεργήθηκε στην κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε την… σεισάχθεια! Κι ένας δεύτερος λόγος το γεγονός ότι πολλοί προτίμησαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, να «κοκκινίσουν» τα δάνειά τους και να ποντάρουν στο σενάριο της δραχμής. Τα κόκκινα δάνεια είναι παιδιά της κρίσης. Αλλά δεν θα είχαν φτάσει σε τόσο υψηλό αριθμό αν δεν είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για μία πραγματικά… κόκκινη διακυβέρνηση!
Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι τα παλικάρια που μας κυβερνούν βλέπουν τον έναν μετά από τον άλλον τους εκπροσώπους των «funds» και νομίζουν ότι βλέπουν τους… επενδυτές. Τα έχουν μπερδέψει. Επενδύσεις δεν είναι το πούλημα των κόκκινων δανείων. Επενδύσεις είναι τα εργοστάσια, τα projects στον αγροτικό τομέα, οι νέες καινοτόμες επιχειρήσεις. Επενδύσεις σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, σημαίνει δημιουργία.
Όλα αυτά απέχουν πολύ από τις ιδέες Σταθάκη. Με την υψηλή φορολογία δεν θα προσελκύσετε επενδύσεις κύριε Υπουργέ. Το πολύ-πολύ να κλείσετε ραντεβού με τα κοράκια για την επόμενη φουρνιά των κόκκινων δανείων. Με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να έρθει η ανάπτυξη.
Αν θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα θα πρέπει να κατέβουν από το τραίνο της αριστερής παραφροσύνης και να προσπαθήσουν να λειτουργήσουν με τους όρους της αγοράς. Να μειώσουν τους φόρους, να μειώσουν το κράτος και να δώσουν ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα.
Το κακό είναι ότι δεν μπορούν. Όταν οι «δεξιοί» της κυβέρνησης, όπως ο κ. Σταθάκης, μας λένε ότι η ανάπτυξη θα έρθει με την υψηλή φορολογία, τότε δεν υπάρχει σωτηρία…

Θανάσης Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου