14.10.16

Νέα στοιχεία αλλάζουν τα δεδομένα για το σύμπαν…



Πάνω που νομίζαμε ότι είμαστε μικροί και ασήμαντοι μέσα στο «άπειρο» του σύμπαντος, έρχονται οι αστρονόμοι και μεγεθύνουν την ασημαντότητά μας, ανακοινώνοντας πως σύμφωνα με νέα στοιχεία από το τηλεσκόπιο Hubble, υπάρχουν τουλάχιστον δυο τρισεκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν!



Μιλάμε δηλαδή για δεκαπλάσιο αριθμό από αυτόν που οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι υπάρχει πριν από μερικά μόνο χρόνια…


«Τρελαίνεται το μυαλό» λέει  ο αστρονόμος Christopher Conselice, και συμπληρώνει ότι χρειάστηκαν δεκαπέντε χρόνια αστρονομικών υπολογισμών για να καταλήξουν οι επιστήμονες στο νέο νούμερο. Μάλιστα, το 90% από τους υπολογιζόμενους γαλαξίες δεν μπορούμε να τους δούμε ακόμη και με τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια, αφού είτε είναι πολύ μικροί, είτε το φως τους είναι ασθενές. Πάντως, σε λίγο καιρό αισιοδοξεί ότι ο αριθμός των ορατών γαλαξιών θα αυξηθεί ελαφρώς, με την λειτουργία του νέου τηλεσκοπίου James Webb Space Telescope που θα ξεκινήσει το 2018.
Με τις νέες αυτές εκτιμήσεις αυξήθηκαν και οι πιθανότητες να υπάρχει κάπου αλλού νοήμων ζωή, αφού πλέον είναι αστρονομικά απίθανο να είμαστε μόνοι. Τα νέα στοιχεία επίσης βοήθησαν τους αστρονόμους να «δουν» πίσω στο χρόνο, έως και 13 δισεκατομμύρια χρόνια, ανακαλύπτοντας ότι ο αριθμός των γαλαξιών μειώνεται σταθερά, μιας και με το πέρασμα του χρόνου πολλοί εξ αυτών ενώνονται «ες σάρκα μίαν». Το μεγάλο ερώτημα όμως που τίθεται από το «παράδοξο του Olber» παραμένει αναπάντητο: Πως δηλαδή ο νυχτερινός ουρανός είναι σκοτεινός, παρά τα αμέτρητα αστέρια και τους άπειρους γαλαξίες, που κανονικά θα έπρεπε να φωτίζουν κάθε εκατοστό του στερεώματος;
Μια άλλη έκπληξη που προκύπτει από την μελέτη των νέων στοιχείων είναι το γεγονός ότι το σύμπαν διαστέλλεται πολύ πιο γρήγορα απ ότι πιστεύαμε μέχρι χθες. Με βάση τα δεδομένα από το τηλεσκόπιο Hubble, οι επιστήμονες κατάφεραν και μέτρησαν την απόσταση των αστεριών σε 19 γαλαξίες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν αυξάνεται κατά 5% έως 9% γρηγορότερα από το αναμενόμενο.
Αυτό αποτελεί έκπληξη διότι οι αστρονόμοι πίστευαν πως οι νέοι υπολογισμοί θα ταίριαζαν με τους αντίστοιχους της ΝΑΣΑ και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, κάτι που δεν προκύπτει, ενώ τίθεται πλέον και θέμα αμφισβήτησης των όσων γνωρίζαμε για την λειτουργία του σύμπαντος, αλλά και για μέρος της θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Όπως σημειώνει ο Alex Filippenko του πανεπιστημίου  Berkeley: «Αν πιστέψει κανείς στους νέους υπολογισμούς, για τους οποίους δουλέψαμε πολύ σκληρά, τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις προβλέψεις που ίσχυαν και που βασίζονταν στις μετρήσεις της κοσμικής ακτινοβολίας μικροκυμάτων, αυτής δηλαδή που απέμεινε από την αρχική Μεγάλη Έκρηξη»…
Μπορεί το 5% έως 9% να μην ακούγεται σαν πολύ μεγάλη διαφορά, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλάζει άρδην τα δεδομένα, και ίσως να οφείλεται στο ότι υπάρχουν μυστηριώδη σημεία στο σύμπαν, που αποτελούν το 95% των πάντων, τα οποία όμως δεν εκπέμπουν φως, όπως π.χ. η σκοτεινή ενέργεια, η σκοτεινή ύλη, και η σκοτεινή ακτινοβολία.

Dr Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου