16.11.16

Η εθνικιστική ακροδεξιά μπήκε στο οβάλ γραφείο;



Οι πολιτικοί αναλυτές που ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν τι σόι Λευκό Οίκο θα οργανώσει ο Τραμπ, συνεχίζουν να ξύνουν το κεφάλι τους με απορία μετά την ανακοίνωση ότι ο Reince Priebus θα είναι ο επιτελάρχης του νέου προέδρου, και ο Steve Bannon ο νέος στρατηγικός σχεδιαστής του.



Οι δυο αυτοί άνδρες ανήκουν σε ριζικά διαφορετικές πτέρυγες της συντηρητικής παράταξης των ΗΠΑ, και μπορεί ο Τραμπ να τους χαρακτηρίζει ως «ισότιμους εταίρους στην μετάλλαξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», όμως σύμφωνα με το Politico,  η μεγάλη απορία παραμένει: Πως το σύμβολο του κατεστημένου Priebus θα μπορέσει να συνυπάρξει στον Λευκό Οίκο με τον αστέρα της εναλλακτικής δεξιάς Steve Bannon…


Όπως λέει ένας γνώστης των εσωκομματικών διεργασιών των Ρεπουμπλικάνων, ο Τραμπ θέλει οι υφιστάμενοί τους να μάχονται μεταξύ τους, αλλά οι δυο αυτές επιλογές είναι το κάτι άλλο. Συγκρίνει μάλιστα την κατάσταση που θα δημιουργηθεί με τις σειρές Team of Rivals και  Hunger Games.
Η Washington Post γράφει πως ο διορισμός του Bannon, πρώην επικεφαλής του Breitbart News, έχει ανησυχήσει πάρα πολλούς, κυρίως λόγω των στενών δεσμών του με το κίνημα alt-right (εναλλακτική δεξιά). «Ο Τραμπ θα πρέπει να το ξανασκεφτεί… αν, όπως λέει θέλει να είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών, τότε ο Bannon πρέπει να φύγει» έγραψε στο Τουίτερ ο εκπρόσωπος του Southern Poverty Law Center, συμπληρώνοντας πως ο εν λόγω είναι ο κατ εξοχήν υπεύθυνος που το Breitbart News έχει εξελιχτεί σε σκληροπυρηνικό κέντρο προπαγάνδας για τους λευκούς εθνικιστές.
Μεγάλη ανησυχία επιδεικνύουν για την επιλογή  Bannon και κάποιοι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι, που όπως λένε: «η ρατσιστική, φασιστική ακροδεξιά, μπήκε και στο οβάλ γραφείο». «Η Αμερική θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση» έγραψε στο Τουίτερ ο βασικός σύμβουλος του John Kasich, John Weaver.
Κάποιοι άλλοι γνωρίζοντες, λένε στην New York Times, ότι η επιλογή του Priebus ως στρατηγικού σχεδιαστή του Τραμπ, αποδεικνύει το πόσο ο νέος πλανητάρχης επηρεάζεται από την κόρη του Ivanka, και τον γαμπρό του Jared Kushner. Το ζευγάρι είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η εν λόγω θέση δεν θα πρέπει να δοθεί σε κάποια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.
Από την πλευρά του, ο Bannon δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με τον Priebus, λέγοντας πως τα πήγαν περίφημα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, με μια αρμονική συνύπαρξη που οδήγησε στην τελική νίκη. «Το ίδιο συνεργάτες θα είμαστε και στο μέλλον, βοηθώντας τον πρόεδρο να υλοποιήσει το πρόγραμμά του», συμπληρώνει.
Τέλος, το πολιτικό σάιτ Daily Beast μιλάει για τις στενές σχέσεις του Bannon με διάφορα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, καταλήγοντας ότι το όνειρό του είναι μια «κυρίαρχη παγκόσμια ακροδεξιά»!

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου