5.11.16

Βενεζουέλα αγάπη μου...



Δεν ξέρω τι έκανε ο κ. Παππάς στη Βενεζουέλα, αυτό που ξέρω είναι ότι δε θέλω να γίνουμε Βενεζουέλα. Όπου γυναίκες πωλούν τα μαλλιά τους στην Κολομβία με αντάλλαγμα πάνες για τα μωρά τους. Δε θέλω να γίνουμε Βενεζουέλα, όπου τα νομίσματα έχουν απλά την αξία του χαρτιού στα οποία είναι τυπωμένα και για αυτό τα ζυγίζουν.



Θέλω πίσω τη χώρα μου. Γιατί η Ελλάδα υπήρξε ισχυρή. Οι Έλληνες ζούσαν καλύτερα. Πάνω από τις δυνατότητές τους; Ίσως. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί το λάθος στο οποίο ζούμε όλοι…



Λάθος η αξιολόγηση της Μεταπολίτευσης: Στην Ελλάδα μέχρι το 49' είχαμε εμφύλιο και μέχρι το 74' χούντα. Η Μεταπολίτευση δεν αποκατέστησε απλά τις δημοκρατικές ελευθερίες. Τις έκανε να μοιάζουν δεδομένες. Τόσο που τώρα κάποιοι σπεκουλάρουν στην πλάτη τους.
Λάθος και η αξιολόγηση του κοινωνικού κράτους: Όλοι σε αυτό ρίχνουν το ανάθεμα. Αλλά, μέχρι το 80' ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είχε... ρεύμα! Όχι σύνταξη δεν είχε, ηλεκτρικό δεν είχε. Μια βαλκανική χώρα ήταν η Ελλάδα. Τη δεκαετία του 80' οι Έλληνες σπούδασαν. Έγινε το ΕΣΥ. Άνοιξαν δουλειές.
Λάθος και η απαξίωση των μεγάλων έργων: Δεν υπάρχει έργο υποδομής στον κόσμο για το οποίο να μη συγκρούονται συμφέροντα. Εδώ κάποιοι έκαναν τη διαπλοκή κεντρικό θέμα. Έπεισαν τους πολίτες ότι οι Ολυμπιακοί φταίνε για τα μνημόνια. Και οι σπατάλες του κοινωνικούς κράτους. Έκρυψαν έτσι το φούντωμα της αντίδρασης. Της Χρυσής Αυγής που επιβάλει μεσαίωνα στη λογική.
Λάθος και η απαξίωση της Ευρώπης: Μέχρι το 45' είχαμε τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο, τη δεκαετία του 90' χύθηκε αίμα στα Βαλκάνια, ακόμη και πριν από μερικούς μήνες είχαμε πόλεμο στην Ουκρανία. Υπήρξε κάτι καλύτερο στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο από την ΕΕ; Αν έχει αδυναμίες να τις διορθώσουμε. Αλλά να μην πυροβολούμε τα πόδια μας.
Στη Μεταπολίτευση, το κοινωνικό κράτος, τα μεγάλα έργα, στην Ευρώπη παντού έγιναν λάθη. Κόσμος έμεινε εκτός των ωφελημάτων. Να κάνουμε, λοιπόν, τα πάντα πιο δημοκρατικά και διαφανή. Όχι να τα γκρεμίσουμε. Να μην ακολουθήσει την Αραβική Άνοιξη, με τις γνωστές συνέπειες, ένας νέος Ευρωπαϊκός Μεσαίωνας. Γιατί θα φθάσουμε να μιλάμε για... πυρηνικό χειμώνα αν επικρατήσει ο παραλογισμός. Πριν καν προλάβουμε να συνειδητοποιήσουμε το λάθος μας. 

Γιάννης Αντύπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου