13.11.16

Είναι και ο Τραμπ κωλοτούμπας;



Λίγες μόνο μέρες πέρασαν από την ημέρα που εξελέγη ο Τραμπ, και όμως ήδη πολλές από τις μεγαλύτερες προεκλογικές του υποσχέσεις μοιάζουν ανέφικτες, με τον ίδιο να έχει αρχίσει να τα «μασάει» (αλά Αλέξη).



Μια από αυτές είναι και η δέσμευσή του να ακυρώσει το πρόγραμμα υγείας ObamaCare. Μια άλλη είναι εκείνη που είχε κάνει για το μεγάλο τείχος που θα έκτιζε στα σύνορα με το Μεξικό, που αν δεν πραγματοποιηθεί σίγουρα θα απογοητεύσει τον μεγάλο πυρήνα των ψηφοφόρων του. Βέβαια, ας μη ξεχνάμε ότι ο Τραμπ έχει προϊστορία στις κωλοτούμπες, αφού αρκετές φορές ανακάλεσε κάποιες σκληροπυρηνικές φανφάρες, για να τις επαναφέρει λίγο μετά, και τούμπαλιν…


Ο στενός συνεργάτης του, Newt Gingrich, είπε σε δημοσιογράφους, ότι η ανακοίνωση του Τραμπ για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, το οποίο μάλιστα θα έβαζε τους Μεξικανούς να το πληρώσουν, ήταν απλά μια προεκλογική «παπαριά». «Θα ελέγχουμε αυστηρά τα σύνορα», είπε, «αλλά μάλλον δεν θα στείλουμε τον λογαριασμό στις μεξικανικές αρχές»… συμπληρώνοντας πως κάτι τέτοιο ήταν ομολογουμένως «μια σπουδαία προεκλογική τρίπλα».
Όσον αφορά στην «ποινική δίωξη» της Χίλαρι, μια ακόμη υπόσχεσή του, εξαιτίας της οποίας οι οπαδοί του τραγουδούσαν εν χορώ «κλείστην μέσα», και αυτή φαίνεται να οδεύει για τις καλένδες, αφού ήδη ο νέος πρόεδρος έχει κατεβάσει αισθητά τους τόνους. Μάλιστα, σε μια συνέντευξή του στο περίφημο 60 Minutes, που θα μεταδοθεί απόψε, περιγράφει την Χίλαρι ως μια «πολύ δυνατή και έξυπνη γυναίκα», που του παραδέχθηκε την ήττα της με ένα τηλεφώνημα «όλο αγάπη». Ήταν ευγενέστατη, λέει, όπως και ο σύζυγός της ο Μπιλ, που επίσης του τηλεφώνησε το βράδυ των εκλογών για να τον συγχαρεί. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα  Wall Street Journal, αναφέρει ότι δεν πολυσκέφτεται πια αυτό που έλεγε μερικές μέρες πριν, ότι δηλαδή θα ορίσει ειδικό εισαγγελέα για να «ψάξει» την Χίλαρι.
Η εφημερίδα Times of Israel αναφέρει ότι ο σύμβουλος του Τραμπ σε διεθνή ζητήματα, Walid Phares, σε συνέντευξή του στο BBC αφήνει αμφιβολίες για την υποσχόμενη μέχρι πρότινος σκληρή εξωτερική πολιτική του νέου προέδρου, λέγοντας για παράδειγμα ότι δεν προτίθεται να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, χωρίς γενική συναίνεση, και πως μάλλον δεν θα «σκίσει» την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, όπως διαλαλούσε τόσο καιρό. Αυτό που θα κάνει, είπε, είναι να πάρει την συμφωνία, να την επανεξετάσει, να την στείλει στο κογκρέσο, και να απαιτήσει από τους Ιρανούς να κάνουν αλλαγές σε πολλά σημεία. Τότε, και μόνο τότε, λέει, θα την συζητήσουμε. Προσωπικά, κάτι πήρε το μάτι μου και για δηλώσεις του Τραμπ σχετικά με την Τουρκία, ότι δηλαδή μάλλον συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος,  αλλά δεν έδωσα μεγάλη σημασία. Αν αληθεύει (και θα το ψάξω), τότε μιλάμε για καρατζαφέρεια κυβίστηση και εδώ.



Ένα άλλο ζήτημα που και σε αυτό πάει για κυβίστηση, είναι εκείνο με τους μελλοντικούς του υπουργούς, και τις πρώτες 100 μέρες της προεδρίας του. Ως υποψήφιος είχε δεσμευτεί να τα αλλάξει όλα, ειδικά τα πρόσωπα, που θα είναι όλα νέα και όχι φαντάσματα του παρελθόντος! Εσύ είσαι που το λες; Σύμφωνα με το  Politico  ήδη ετοιμάζει ένα σχήμα γεμάτο από γνωστά κομματικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, λομπίστες, και πολλούς που έχουν στενές σχέσεις με την Wall Street. Μάλιστα, πολλοί από την μεταβατική ομάδα που σύστησε, έχουν υπηρετήσει πιστά στο παρελθόν και στις δυο κυβερνήσεις του Μπους.
Εν τω μεταξύ, ένα βασικό σημείο της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν το κομμάτι που αφορούσε στο πρόγραμμα υγείας του Ομπάμα, γνωστό και ως ObamaCare, το οποίο υπόσχονταν πως θα καταργήσει (όπως ο Αλέξης τα μνημόνια). Και εδώ όμως, έχει ήδη κατεβάσει τους τόνους. Όπως λέει τώρα, σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, ίσως τροποποιήσει το πρόγραμμα, αντί να το ακυρώσει. Τονίζει μάλιστα πως υπάρχουν σε αυτό αρκετά σημεία τα οποία του αρέσουν ιδιαίτερα, όπως π.χ. το να επιτρέπεται οι νεαροί ενήλικες να καλύπτονται από το ασφαλιστικό πρόγραμμα των γονέων τους, και η απαγόρευση στις ασφαλιστικές εταιρίες να αρνούνται την υγειονομική κάλυψη εξαιτίας θεμάτων υγείας που προϋπήρχαν. Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι άρχισε να έχει δεύτερες σκέψεις επί του θέματος, μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ομπάμα αυτές τις τελευταίες μέρες.
Τέλος, στην συνέντευξή του στο 60 Minutes, δηλώνει πως δεν πρόκειται να καταργήσει το ObamaCare αν δεν βρει κάτι καλύτερο για να το αντικαταστήσει. «Μια χαρά θα πάει… αυτό ξέρω να κάνω και το κάνω καλά», λέει.
Σύμφωνα όμως με πολλούς αναλυτές, δεν θα είναι καθόλου εύκολο για τον νέο πρόεδρο να κρατήσει τα καλά του εν λόγω προγράμματος, και να ξεφορτωθεί τα κακά, αφού τα καλά υπάρχουν χάρη και μόνο στα κακά, όπως π.χ. η απαίτηση όλοι οι Αμερικάνοι να έχουν ασφάλεια υγείας.
Με αυτά και με αυτά, όλοι  περιμένουμε με αγωνία να δούμε αν ο Τραμπ θα είναι όντως η μεγάλη έκπληξη που θα τα ανατρέψει όλα, σε αμερικανικό και παγκόσμιο επίπεδο, ή θα είναι απλά ακόμη μια συμβιβασμένη φούσκα, που θα άγεται και θα φέρεται από το αμερικανικό κατεστημένο. Προσωπικά πιστεύω ότι η προεδρία του θα είναι κάπως όπως εκείνη του Ρέιγκαν, που πολλές αλλαγές υπόσχονταν, λίγες έκανε, αλλά τελικά θεωρείται πετυχημένη…

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου