16.11.16

Έφη Αχτσιόγλου: Η Αναλώσιμη…



Μόλις 31 τρυφερών ετών κι όμως κατάφερε να “σκαρφαλώσει” σε υπουργική θέση. Θα έλεγε κανείς με μια πρώτη ματιά ότι ο Αλέξης Τσίπρας πράγματι έκανε πράξη αυτό που από το συνέδριο του Σύριζα ακόμη ανακοίνωσε, ότι δηλαδή “θέλει να κυβερνήσει με τη γενιά του” εννοώντας τα νέα σε ηλικία άτομα γενικά (διότι κατά καμία έννοια δεν βρίσκονται στην ίδια γενιά με την Ε. Αχτσιόγλου).




Ακούστηκαν πράγματι πολλές κακές γλώσσες να διαδίδουν διάφορα “σχόλια” που αφορούσαν τον τρόπο ή τον λόγο καλύτερα για τον οποίον η Έφη έγινε υπουργός ενός νευραλγικού υπουργείου και μάλιστα σε φάση που στην καλύτερη εκτίμηση χαρακτηρίζεται “δύσκολη”. Η προϋπηρεσία της στο πλευρό του Γ. Κατρούγκαλου σίγουρα ήταν ένα στοιχείο αλλά πολλοί έσπευσαν να αναγνωρίσουν και μια άλλη “προϋπηρεσία” πάλι στο “πλευρό” του Γ. Κατρούγκαλου…



Οι φήμες οργίασαν τις τελευταίες μέρες και έφτασαν μέχρι το σημείο της “επιβεβαίωσης” από κάποιους σχετικά με ύπαρξη Συμφώνου Συμβίωσης μεταξύ της ιδίας και του απελθόντος υπουργού, πράγματα που δεν έχουν διασταυρωθεί από πουθενά. Για λόγους ευπρέπειας, χωρίς να γνωρίζω τί ευσταθεί και τί όχι, θα απορρίψω a priori όλα τούτα και θα επικεντρωθώ στο γεγονός καθεαυτό:
Μια κοπελίτσα (ας μη γελιόμαστε), από τα Γιαννιτσά Πέλλας, με καλές σπουδές μεν αλλά συνάμα με μηδενική εργασιακή εμπειρία στον πραγματικό κόσμο, με εφηβικού τύπου “ορμές” ιδεολογικές κατά των τυράννων Καπιταλιστών και Ιμπεριαλιστών, με στοιχεία, κείμενα και βίντεο επαναστατικού χαρακτήρα (τα οποία αποσύρθηκαν εν μία νυκτί), ξαφνικά υπουργοποιείται σε μια δεδηλωμένη καθαρή Μνημονιακή Κυβέρνηση, αναλαμβάνει ρόλο εξέχοντα στις διαπραγματεύσεις και καλείται να διαχειριστεί μια ομολογουμένως πανέξυπνη και αν μη τι άλλο αποφασισμένη Τρόικα, πάνω σε θέματα που θα επηρεάσουν το μέλλον όλων των Ελλήνων. Γιατί άραγε;
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον γνωστός για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις. Προσέχει πάντα τις αποστάσεις, κρατά την προσωπική ασφάλεια όσον αφορά το προφίλ του, προστατεύει τον στενό του -και μόνο- κύκλο ο οποίος αποτελείται από πολύ λίγα άτομα ενώ στα δύσκολα επιλέγει να ρίξει την γνωστή “καυτή πατάτα” από άλλες εποχές, σε άτομα τα οποία θεωρούνται εντελώς ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ. 

Τι σημαίνει αυτό; Μα πολύ απλά, όταν βλέπουμε ότι κάτι πάει από το κακό στο χειρότερο, βρίσκουμε ένα άτομα με “πάθος, ένταση και φιλοδοξία”, του χρυσώνουμε το χάπι, του φουσκώνουμε τα μυαλά για το πόσο μοναδικός είναι και τον… στέλνουμε στο στόμα του λύκου. Η όλη εικόνα της κυβέρνησης με την υπουργοποίηση Αχτσιόγλου μυρίζει “θάνατο” πολιτικό, μυρίζει τέλος, παραπέμπει σε κύκνειο άσμα ενός Πρωθυπουργού που στα τελευταία της θητείας του έβαλε εμπροσθοφυλακή τους λιγότερο σημαντικούς για το Κόμμα, τους απολύτως Αναλώσιμους.
Έτσι λοιπόν φθάνουμε στο σημείο να έχουμε την επαρχιωτοπούλα με τις “ανησυχίες” πάσης φύσεως, ιδεολογικές κυρίως, να βρίσκεται σε θέση κλειδί για την ελληνική πραγματικότητα. Συναντήσεις με την Τρόικα, σχέδια επί χάρτου, προσδοκίες ότι μπορεί να αλλάξει την πορεία της οικουμένης, ακριβώς το κατάλληλο άτομο στην κατάλληλη στιγμή! Ανέβασέ την κι άστην! Θα χρεωθεί μια αποτυχία αλλά μικρή ή μάλλον καμμία σημασία δεν έχει για το Κόμμα. Η Έφη Αχτσιόγλου λειτουργεί χωρίς να το ξέρει ως αλεξίσφαιρο γιλέκο του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του Γιώργου Κατρούγκαλου, που έφαγε κυριολεκτικά τα μούτρα του σε όλη αυτήν την υπόθεση. Ποιός; Ο πανούργος κύριος Κατρούγκαλος, με τα πολλά χρόνια εμπειρίας!
Δεν έχει σημασία. Η Έφη θα κάνει ό,τι μπορεί -όπως είμαι σίγουρος ότι πάντα έκανε- για να κρατηθεί στη θέση της. Θα αλλάξει απόψεις, θα στρογγυλέψει τα γεγονότα, θα αλλάξει ιδεολογία βρε αδερφέ εν ανάγκη. Έτσι κι αλλιώς, μια φορά γίνεσαι υπουργός. Σε αυτά θα κολλήσουμε; Αποκλείεται. Ήδη τα “ενοχοποιητικά στοιχεία” περί ιδεολογίας δεν υπάρχουν σε επίσημη μορφή, όπως δεν υπάρχει τίποτα επίσημο ούτε ως διάψευση των φημών που με ανατριχίλα σχεδόν ακούσαμε όλοι. Τι καλύτερο από ένα δελτίο τύπου; Κι όμως. Τσιμουδιά. Αναλώσιμες οι σχέσεις στην πολιτική, αναλώσιμοι οι άνθρωποι.

Ο Αθάνατος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου