29.12.16

Εφ' άπαξ... σύνταξη στην κυβέρνηση…



Διαβάζοντας την «επιστολή Τσακαλώτου» δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτηθεί τι χρειαζόταν όλο αυτό με την «εφάπαξ 13η σύνταξη»!




Τι χρειάζονταν οι λεονταρισμοί του Αλέξη Τσίπρα να μοιράσει 617 εκατ. ευρώ από το υπερβάλλον πρωτογενές πλεόνασμα σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους δηλώνοντας ότι «κάνουμε πράξη μία παλιότερή δέσμευσή μας για παροχή 13ης σύνταξης» χωρίς να ρωτάμε τους εταίρους, μόνο και μόνο για να υποχωρήσει μετά από δύο εβδομάδες και να τους διαβεβαιώνει με την «επιστολή Τσακαλώτου» ότι δεν θα το ξανακάνει, αναλαμβάνοντας ακόμα πιο σκληρές δεσμεύσεις;



Πέρα από το ότι η ιστορία αγγίζει τα όρια του αυτοεξευτελισμού, αυτό που στην ουσία συνέβη στο διάστημα που μεσολάβησε από την ανακοίνωση του βοηθήματος ήταν να απομακρυνθούν οι προσπάθειες κυβέρνησης και πιστωτών από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και να εστιαστούν στο ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, για το οποίο τώρα η κυβέρνηση θριαμβολογεί.
Όμως στόχος του Πρωθυπουργού, όπως ο ίδιος δήλωνε δημοσίως, ήταν η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, ώστε να αναζωπυρωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία.
Αυτό που πέτυχε με τη μονομερή απόφασή του να μοιράσει μέρος από το υπερβάλλον πλεόνασμα ήταν να απομακρυνθεί το QE.
Διότι για την ΕΚΤ το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί, μαζί με την δέσμευση των ευρωπαίων για τη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, απαραίτητη προϋπόθεση για να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE.
Και ενώ λοιπόν στην «επιστολή Τσακαλώτου» παρακαλεί τους δανειστές να κατανοήσουν ότι δεν τίθεται θέμα 13ης σύνταξης και δεσμεύεται ότι η παροχή ήταν εφάπαξ και πως αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα κόψει τις συντάξεις, στο non paper η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα καταφεύγει σε άλματα λογικής, κάνοντας λόγο για «εφάπαξ 13η σύνταξη»!
Διότι είτε εφάπαξ θα είναι, είτε σύνταξη θα είναι. Εφάπαξ και σύνταξη είναι αντιφατικές έννοιες. Εφάπαξ σημαίνει μια φορά και σύνταξη σημαίνει μηνιαία, ισόβια καταβολή σε εργαζόμενο που έχει συμπληρώσει τον εργασιακό του βίο.
Δεν ξέρουμε πόσοι εξακολουθούν να «αγοράζουν» τους λογικούς και πολιτικούς ακροβατισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όμως, όπως έχει επανειλημμένως αποδειχθεί την τελευταία διετία, είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για τη χώρα. Ως εκ τούτου η... εφάπαξ συνταξιοδότηση της κυβέρνησης καθίσταται ζητούμενο.

Γιώργος Παπαϊωάννου  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου