20.12.16

Προπαγάνδα και αλήθεια…



Μέσα στην κοσμογονία των δραματικών εξελίξεων - διεθνώς και εσωτερικών - καλό είναι να ξεχωρίζουμε τι είναι προπαγάνδα (που συνήθως εμφανίζεται ως «πληροφορία», «ρεπορτάζ» ή «ανάλυση») και τι είναι αλήθεια.



Να, λοιπόν, δύο πολύ επίκαιρα παραδείγματα…
* Πρώτον, ποιος ωφελείται από τη τραγική δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία; Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως, τάχα, «ευνοείται ο Ερντογάν»! Γιατί «νομιμοποιείται» διεθνώς, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβάλλει μέσα στην Τουρκία, για να σταθεροποιήσει τη θέση του… Αυτό εν μέρει είναι αλήθεια, αλλά είναι πολύ μικρό (και μάλλον ασήμαντο μέρος) της αλήθειας…
Στην πραγματικότητα ευνοείται η Ρωσία, δηλαδή ο Πούτιν έναντι και του Ερντογάν και της Ουάσιγκτον...



Ο δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη ήταν οπαδός της «Αλ Νούσρα», στη Συρία. Δηλαδή της «ήπιας» (μη τζιχαντιστικής) αντιπολίτευσης κατά του Άσαντ. Που υποστηρίζεται από τους δυτικούς και κυρίως από τις ΗΠΑ. Τώρα πόσο «ήπια» είναι, άραγε, μια ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση που έχει σχέσεις με την… Αλ Κάϊντα, τι πώ; Ο Αλλάχ κι η ψυχή τους… Εν πάση περιπτώσει, ο Ερντογάν ήταν παραδοσιακά εναντίον του Άσαντ, ήθελε δηλαδή να τελειώσει η κρίση στη Συρία με την πτώση του Άσαντ. Το ίδιο επιθυμούσε και η Αλ Νούσρα. Όπως και η Ουάσινγκτον.
Η Ρωσία, αντίθετα, υποστηρίζει τις δυνάμεις του Άσαντ. Όπως και το Ιράν.
Τώρα ο Ερντογάν είναι υποχρεωμένος να αποκηρύξει την «Αλ Νούσρα» (όπως πριν λίγους μήνες υποχρεώθηκε να πάρει αποστάσεις και από το ΙΣΙΣ), και να ταυτιστεί με τις θέσεις της Ρωσίας και του Ιράν, που υποστηρίζουν τον Άσαντ (και τους Κούρδους του Ιράκ).
Λίγο καιρό πριν, οι Ρώσοι έδωσαν στην δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία ότι το καθεστώς Ερντογάν (πριν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου) μέχρι και ο ίδιος ο γιός του ήταν μέχρι το λαιμό ανακατεμένοι σε δίκτυα λαθρεμπορίας που χρηματοδοτούσαν το ΙΣΙΣ.  Μετά ο Ερντογάν αναγκάστηκε να τα αποκηρύξει όλα αυτά, για να φτιάξει τις σχέσεις του με τη Ρωσία…  Τώρα με την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, ο Ερντογάν, αναγκάζεται να αποκηρύξει και τις σχέσεις του και με την Αλ Νούσρα! Άρα, σύρεται σε πλήρη ανατροπή της μέχρι σήμερα πολιτικής του στη Συρία, δεμένος χειροπόδαρα στα χέρια των μέχρι χθες αντιπάλων του (Ρωσίας και Σιιτικού Ιράν)
Και πηγαίνει σήμερα σε σύνοδο Κορυφής με τη Ρωσία και το Ιράν (χωρίς τις δυτικές χώρες) για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις στη Συρία. Όπου θα ενισχυθούν και πολιτικά και διπλωματικά οι θέσεις του Άσαντ και των Κούρδων στο Ιράκ (που έχουν, έτσι κι αλλιώς κερδίσει έδαφος στα πεδία των μαχών σε βάρος του ΙΣΙΣ). Πόσο «κερδισμένος», λοιπόν, μπορεί να βγει γεωπολιτικά ο Ερντογάν απ’ όλα αυτά; Μάλλον, ο μεγάλο χαμένος θα είναι…




Ακόμα, οι εξελίξεις φέρνουν σε δύσκολη θέση και τις ΗΠΑ, οι οποίες με την αδιέξοδη πολιτική Ομπάμα στη Συρία (αρχιτέκτονας της οποίας υπήρξε η κα Χίλαρυ, βεβαίως, ως υπουργός εξωτερικών παλαιότερα), είχαν βασικό τους στόχο την ήττα του Άσαντ κι όχι την καταστροφή του ΙΣΙΣ!
Και χρησιμοποιούσαν ως βασικό τοπικό «εργαλείο» την «Αλ Νούσρα» (παρόλο που την είχαν χαρακτηρίσει παλαιότερα – και σωστά – «παρακλάδι της Αλ Κάϊντα»!) Τώρα την πάτησαν πανηγυρικά: Η «Αλ Νούσρα», που τη στήριζαν, δολοφονεί ξένους πρέσβεις!
Ο Πούτιν (που δεν είναι, ασφαλώς το… «καλύτερο παιδί») εμφανίζεται «απόλυτα δικαιωμένος», οι στόχοι του Πούτιν στη Συρία (να βοηθήσουν τον Άσαντ να νικήσει του τοπικούς αντιπάλους του, δηλαδή το ΙΣΙΣ και την «Αλ Νούσρα») ενισχύονται, ενώ η πολιτική της Ουάσινγκτον στη Συρία βρίσκεται πια στο κενό. Κυριολεκτικά…  Και με μια ΝΑΤΟϊκή χώρα – την Τουρκία – να σύρεται από την πολιτική της Συρίας και του Ιράν στην περιοχή.
Πέστε μου τώρα εσείς, ποιος βγαίνει «κερδισμένος» από τα τελευταία δραματικά γεγονότα. Μη τρελαθούμε τελείως πια…
* Δεύτερο παράδειγμα: Μας λένε ότι τα χθεσινά πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Βερολίνο (αλλά και στη Ζυρίχη), θα οδηγήσουν, λέει, τους Ευρωπαίους να είναι πιο «ανεκτικοί» στις αντιδράσεις τους έναντι του Τσίπρα!
Τώρα είναι που θα… αποτρελαθούμε! Το ακριβώς αντίθετο! Το μεταναστευτικό θεωρείται στην Ευρώπη ως πρόβλημα που δημιούργησε ο Τσίπρας! Καλώς - κακώς, αυτό πιστεύουν. Κι αν αποδειχθεί ότι οι δράστες είχαν περάσει από Ελλάδα, αυτό θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την πολύ κακή εικόνα που έχουν για το ρόλο που διαδραμάτισε η κυβέρνηση Τσίπρα…
Γιατί γνωρίζουν καλά πως το πρόβλημα με τη συρροή Σύρων προσφύγων στην Τουρκία υπήρχε βέβαια από τα μέσα του 2011, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά έλεγχε τα ευρωπαϊκά σύνορα και δεν πέρναγαν από Ελλάδα να μπουν στην κυρίως Ευρώπη.
Ο Σαμαράς κράταγε τα σύνορα κλειστά. Με δυσκολία, αλλά τα κράταγε. Και του έλεγαν και… «λογάκια» κάποιοι εταίροι μας (μέχρι που τους το «έκοψε» στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, το πρώτο μισό του 2014): γιατί μάντρωνε τους λαθρομετανάστες στην Αμυγδαλέζα, γιατί το Ελληνικό Λιμενικό έκανε τότε push back στις βάρκες των λαθρομεταναστών κλπ. Εν πάση περιπτώσει, ο Σαμαράς κράταγε τα σύνορα κλειστά. Κι όσοι ελάχιστον πέρναγαν τότε, σε λίγο επαναπατρίζονταν, πίσω από εκεί που ήλθαν.
Μετά ήλθε ο Τσίπρας και άλλαξε πολιτική:
--Η κυρία Τασία διακήρυττε δημόσια ότι οι «πρόσφυγες» (που ήταν κατά πλειοψηφίαν λαθρομετανάστες, πολλές φορές με πλαστά Συριακά διαβατήρια), έρχονταν στην Ελλάδα, το πρωί «λιάζονταν» και το βράδυ… «εξαφανίζονταν»!
Οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν τότε ότι τους έμπαζαν οι Έλληνες από τα σύνορά, τους έδιναν 6μηνη προσωρινή βίζα κι ύστερα τους διοχέτευαν προς την υπόλοιπη Ευρώπη, προς βορράν. Κι έτσι «εξαφανίζονταν»… Κι επειδή το κατάλαβαν οι Ευρωπαίο, μας έκλεισαν τα σύνορα! Κι όσοι δεν είχαν προλάβει να περάσουν παγιδεύτηκαν στην Ελλάδα…
--Ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Τσίπρα (εσχάτως γνωστότερος και με το «καλλιτεχνικό ψευδώνυμο»… «Μπούλης») διακήρυξε δημόσια, κάποια στιγμή πως, αν δεν μας κάνουν χατίρια στις διαπραγματεύσεις για το Μνημόνιο οι δανειστές μας, θα ανοίξουμε τα σύνορα και θα τους στείλουμε τζιχαντιστές.
Βέβαια, ο… «Μπούλης» δεν το εννοούσε, τότε! Μια… «μακακία είπε, κατά πως το συνηθίζει. Αλλά η Ελλάδα όντως άνοιξε τα σύνορα, μέσα στους λαθρομετανάστες που πέρασαν υπήρξαν και κάποιοι, ελάχιστοι, τζιχαντιστές που πήγαν κι έκαναν αιματηρά χτυπήματα σε ευρωπαϊκές πόλεις. Οπότε ο λαϊκιστικός τύπος της Ευρώπης το θυμάται και το θυμίζει. Κι άντε να το μαζέψεις…
Και οι κυβερνήσεις των εταίρων μας νιώθουν την πίεση και αυτό τους σπρώχνει να είναι πιο αυστηροί με την Ελλάδα, όχι πιο… «ανεκτικοί» στην κυβέρνηση Τσίπρα…
--Η Ιντερπόλ αποκάλυψε προχθές ότι οι δεκάδες MKO που ελέγχουν τα ελληνικά hot spots ελέγχονται οι ίδιες από τους διακινητές των λαθρομεταναστών και των προσφύγων. Δηλαδή από τους δουλεμπόρους! Δηλαδή, η κυβέρνηση Τσίπρα έβαλε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα… Κι αυτό το χρεώνουν στην κυβέρνηση Τσίπρα….
--Και τέλος έσκασε προχθές η άλλη δραματική περίπτωση με το βιαστή λαθρομετανάστη που είχε μπει στην Ελλάδα, πήγε να σκοτώσει μια κοπέλα στην Κέρκυρα (που από τύχη γλίτωσε), τον πιάσαμε το βάλαμε φυλακή, ήλθε ο άλλος …ανυπέρβλητος «φωστήρας» του ΣΥΡΙΖΑ, έφτιαξε νόμο για την αποσυμφόρηση» των ελληνικών φυλακών, άφησε το επίδοξο δολοφόνο από το Αφγανιστάν ελεύθερο και αυτός την κοπάνησε! Πήγε στη Γερμανία, δήλωσε «πρόσφυγας» και σκότωσε μιαν άλλη κοπέλα, μια γερμανίδα, κόρη υψηλόβαθμου στελέχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας το «κράτησαν» κι αυτό οι εταίροι μας. Και το χρέωσαν στον Τσίπρα… Αυτό απολύτως δίκαια… 

--Και τέλος, οι Χριστιανοδημοκράτες της Ευρώπης πιέζονται τώρα παντού από τα υπερδεξιά κόμματα, που τους κατηγορούν γι’ αυτό ακριβώς: ότι δέχονται λαθρομετανάστες ως τάχα «πρόσφυγες», που πάνε στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και κάνουν ένα σωρό ασχήμιες και εγκλήματα. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αρχίζουν να αντιδρούν άσχημα. Και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρχίζουν να παίρνουν μέτρα που ως χθες τα θεωρούσαν πολύ «δεξιά». Και όλοι συμπίπτουν πια σε τρία πράγματα:
--Πρώτον ότι πρέπει να σταματήσουν τις ροές των λαθρομεταναστών,
--Δεύτερον, ότι πρέπει να κινηθούν δεξιότερα για να ανακόψουν την άνοδο της ακροδεξιάς και
--Τρίτον, ότι πρέπει να «μαζέψουν» επειγόντως την κυβέρνηση Τσίπρα στην Ελλάδα, που τα ’κανε μαντάρα, και τώρα «τους ζητάει και τα ρέστα» (εν ονόματι της… «αλληλεγγύης», λέει).
Πέστε μου τώρα εσείς: Ο Τσίπρας βγαίνει τάχα «ισχυρότερος» απ’ όλα αυτά στην Ευρώπη; Η μήπως βγαίνει σοβαρά αποδυναμωμένος; Και σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα… Ήλθε η κυβέρνηση Τσίπρα κι έδωσε το «μπουναμά», οπότε έμπλεξε τα πράγματα με τη δεύτερη αξιολόγηση που – αντίθετα με την κυβερνητική προπαγάνδα («όπου να ’ναι κλείνουμε») – έτσι κι αλλιώς, ήταν μπλεγμένη υπόθεση από πριν…
Και τώρα οι Ευρωπαίοι βλέπουν πως έχουν μια κυβέρνηση στην Ελλάδα, που τις μεταρρυθμίσεις τις υπογράφει, αλλά δεν τις προχωράει, τις καινούργιες που της ζητάνε δεν τις υπογράφει καν, τις αποκρατικοποιήσεις τις πολέμησε, μετά τις υπέγραψε και τώρα δεν τις προχωράει (ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό), εμφανίζει περίεργα «πρωτογενή πλεονάσματα» (με ταυτόχρονη έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους) κι ύστερα «μοιράζει» τα πλεονάσματα, πριν πιστοποιηθούν από τα Eurostat (αντίθετα με ό,τι είχε συμφωνήσει η ίδια) κι ύστερα ζητάει να φύγει το ΔΝΤ από το Πρόγραμμα (πράγμα αντίθετο με ό,τι πέρασε από έξη Ευρωπαϊκή κοινοβούλια) κι ύστερα εμφανίζεται να ανοίγει τα σύνορα και να περνάνε στην Ευρώπη πάσης φύσεως ανεξέλεγκτα άτομα, που στη συνέχεια σκορπούν τον τρόμο και το θάνατο στην υπόλοιπη Ευρώπη… Αυτή την κυβέρνηση ποιος «θέλει να την κρατήσει πάση θυσία»; Θα μας τρελάνουν εντελώς;
Και ποιος θα… «στενοχωρηθεί», αν πέσει αυτή η κυβέρνηση στην Ελλάδα;
Υπάρχει καλύτερο προεκλογικό όπλο για τα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη (ώστε να εξιλεωθούν και για τις δικές τους «μακακίες» στο παρελθόν), από το να ξεφορτωθούν εγκαίρως την κυβέρνηση Τσίπρα;  Που πολλοί στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, τη θεωρούν ως την πηγή πολλών κακών για την Ευρώπη. Τώρα θα μου πείτε πως αυτό είναι άδικο!
Δεν φταίει και για όλα τα κακά στην Ευρώπη, ο Τσίπρας! Σωστό είναι αυτό. Αλλά έτσι τον βλέπουν πια, όλο και περισσότεροι… Και με τα τελευταία γεγονότα, ακόμα περισσότεροι. Όχι, να μας «τρολάρει» η κυβερνητική προπαγάνδα πως τον... «στηρίζουν» οι Ευρωπαίοι κι όλας, και μάλιστα «πάση θυσία»! Είναι «παθητικό» γι’ αυτούς, ζημιά τους κάνει, δεν θέλουν ούτε να τον ακούνε, τους στοιχίζει εκλογικά κάθε επαφή μαζί του, ήδη του «τραβάνε την πρίζα» και ετοιμάζονται να του τραβήξουν και το χαλί κάτω από τα πόδια! Δηλαδή, αν ο «κακός» Σόιμπλε εμφανιστεί σκληρός να «διώχνει» τον Τσίπρα, αυτό θα ωφελήσει το κόμμα του στις γερμανικές εκλογές ή θα το «βλάψει»; Για σκεφτείτε το λίγο…

Θανάσης Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου