12.12.16

Ο στρατάρχης στο Καστελλόριζο…



Το θέμα δεν είναι ότι ο στρατάρχης πήγε στο Καστελλόριζο, αλλά ότι δεν έκανε και μια ηρωική απόβαση, απέναντι, στην Αλικαρνασσό, αλλιώς Μποντρούμ -ίσως το απέφυγε διότι η Τουρκία έχει πλέον πολλά μπουντρούμια και αποπροσανατολίστηκε.




Ήταν όμως καιρός να πάρει ένα μάθημα η Τουρκία και ο ανδρείος στρατάρχης, περιβεβλημένος τη στολή του ένδοξου έλληνος αξιωματικού, τους το έδωσε προτάσσοντας τα στήθη του στο ακριτικό νησί, ου μην και την γαστροβαρή μπιροκοιλιά, προκαλώντας τρόμο στους μεμέτηδες απέναντι, που άρχισαν αμέσως να οπισθοχωρούν πανικόβλητοι, όπως οι ρωμαϊκές λεγεώνες ενώπιον του Αννίβα, δηλαδή κωλοτουμπηδόν…



Μέχρι και οι Τσέτες που τριγυρίζουν πέριξ της Σμύρνης και του Εσκί Σεχίρ πετώντας τα όπλα τράπηκαν σε άνανδρη φυγή, αλαλάζοντας και παίρνοντας τα βουνά για να σωθούν.
Οι εγκάθειρκτοι του πρόσφατου πραξικοπήματος αλλά και οι φυλακισμένοι του Εργκένεκον αναθάρρησαν προς στιγμήν. Οι Κούρδοι ετοιμάστηκαν για την τελική μεγάλη εξέγερση και αυτονόμηση, μόλις διαδόθηκε σε όλη την Ανατολή ή έλευση του στρατάρχη στο Καστελλόριζο και η πιθανολογούμενη απόβασή του στα μικρασιατικά παράλια. Άσε που οι αξιωματικοί που δραπέτευσαν στην Ελλάδα και ζητούσαν την έκδοσή τους οι Τούρκοι ανάσαναν επιτέλους με ανακούφιση, λίγο πριν να τους στείλουν πακέτο πίσω με το περίφημο Εξπρές του Μεσονυκτίου.
Οι κρυφορωμιοί του Πόντου σκίρτησαν και τα ψάρια στο Μπαλουκλή άρχισαν να κάνουν σαλτανάτια στο τηγάνι, μετά από εξακόσια σχεδόν χρόνια σκλαβιάς. Ό,τι δεν κατάφερε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και όσοι μετά κατέληξαν στο Γουδή, φαινότανε ότι πιθανότατα θα το καταφέρει ο στρατάρχης με μία απλή εμφάνισή του στη Στρογγυλή, ως στρογγυλός που είναι, άρα ιδανικός και για περιστρεφόμενος δερβίσης. Τα κόκαλα του Παλαιολόγου έτριξαν και τα τείχη της Βασσιλίδος Πόλεως περιέτρεξε μια σκιά, που, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες κυκλοφόρησαν απ’ την “Ελεύθερη Ώρα”, ήταν ο πατριάρχης Σέργιος.

Κάποιες από τις προφητείες άρχισαν φαίνεται να επαληθεύονται. Ουδείς τούρκος πιλότος τόλμησε να απογειωθεί, οι δε τουρκικές φρεγάτες λόγω πανικού άρχισαν να συγκρούονται μεταξύ τους και να βυθίζονται αύτανδρες, όπως και τα αντιτορπιλικά. Οι ιμάμηδες εσιώπησαν δουλοπρεπώς και μεγάλο κύμα φυγής, εκατοντάδες χιλιάδες τούρκων προσφύγων κινήθηκαν προτροπάδην προς τα σύνορα με τη Συρία, διότι προτίμησαν, οι άνθρωποι, την πιθανή σωτηρία σε μία εμπόλεμη χώρα από την ανελέητη οργή του στρατάρχου, που την παρομοίαζαν με τη Μάστιγα του Θεού.
Οι Κεμαλικοί σκέφτηκαν πως είναι μια ευκαιρία να απαλλαγούν απ’ τον σουλτάνο, ενώ οι γυναίκες άρχισαν να βγάζουν και να πετούν τις μπούρκες στον αέρα και να σπεύδουν επιτέλους και μπουλουκηδόν στα κομμωτήρια -ήταν μια μοναδική συγκυρία να ξανα-ανακαλύψουν τα μαλλιά τους.
Αλλά η πιο αβάσταχτη δειλία κατέκλυσε όλη τη Μικρά Ασία όταν ο στρατάρχης ανέβηκε σε έναν λόφο του Καστελλόριζου και αμόλησε μία πορδή. Ήταν τόσο βροντώδης και κατακλυσμική, τόσο τρομερή, δηλητηριώδης και περήφανη, ως τυφώνας της Ινδονησίας, που έφυγαν όλες οι σκεπές των σπιτιών από τα Άδανα έως την Τραπεζούντα και από το Ντιγιαρμπακίρ έως το ένδοξο Καρς, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, που προκάλεσε ανησυχία ακόμα και στον Πούτιν, ο οποίος εκείνη τη στιγμή ξυνότανε μόνος του στην περιοχή των βουβώνων.
Τι συνέβαινε; Οι φυλακές όπου κρατείται ο κούρδος ηγέτης Οτσαλάν κλονίστηκαν εκ βάθρων και εκ βόθρων. Κάποιοι σχολιαστές στο CNN τραύλισαν ότι μάλλον εξαπολύθηκε πόλεμος αερίων, ότι ξεκίνησε βιολογικός πόλεμος απ’ το μικρό νησί του Αιγαίου. Και ήταν αλήθεια, με μία έννοια. Ο σουλτάνος μέσα σε αυτόν τον πανζουρλισμό και βλέποντας τα στρατεύματά του να τον εγκαταλείπουν και το λαό να πανικοβάλλεται, μην έχοντας άλλη επιλογή, πήρε τη μεγάλη απόφαση: ζήτησε άμεση συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του απ’ το τηλέφωνο με τρεμάμενη φωνή ότι η συνθήκη των Σεβρών είναι άδικη για την Ελλάδα και πως είναι έτοιμος να υπογράψει σύμφωνο υποτέλειας, με πρώτο βήμα την παραχώρηση στην Ελλάδα της Ανατολικής Θράκης, της Σμύρνης και των περιχώρων του Αϊβαλί.

Γιώργος Σκαμπαρδώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου