6.12.16

Βρέθηκε η σιδερένια πόρτα του Νταχάου...



Πριν από δυο χρόνια, άγνωστοι έκλεψαν την περίφημη σιδερένια καγκελόπορτα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στο Νταχάου της Γερμανίας. Τότε, η Άντζελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει την κλοπή ως «φρικτή», ενώ ο διευθυντής του μνημείου μίλησε για «εσκεμμένη και απεχθή προσπάθεια κάποιων να σβήσουν τα ναζιστικά εγκλήματα από την μνήμη μας».




Πριν από μερικές ημέρες, η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε πως η περίφημη πύλη βρέθηκε στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, μετά από ανώνυμη πληροφορία…


Πρόκειται για την σιδερένια καγκελόπορτα με το διάσημο πλέον σλόγκαν «Arbeit Macht Frei», δηλαδή «η εργασία απελευθερώνει»! Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν έχει δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για την ανεύρεση, ενώ δεν έχουν γίνει και συλλήψεις. Πάντως, όπως ανακοινώθηκε, η πύλη βρέθηκε σε καλή κατάσταση και θα επιστραφεί στη Γερμανία το συντομότερο δυνατόν.
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου ξεκίνησε το 1933, και ως το 1945,μέσα στα τείχη του είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι, ως επί το πλείστον Εβραίοι. Η βαριά καγκελόπορτα κατασκευάστηκε από τους ίδιους τους κρατούμενους, και η επιγραφή της είχε ω σκοπό να πείσουν οι Ναζί ότι επρόκειτο για στρατόπεδο εργασίας, και αναμόρφωσης, και όχι θανάτου.
Σήμερα, ο χώρο  λειτουργεί ως μνημείο, και πέρσι οι γερμανικές αρχές αντικατέστησαν την κλεμμένη πύλη με ένα ακριβές αντίγραφο. Είχαν μάλιστα προσφέρει αμοιβή $10.000 για πληροφορίες σχετικά με την κλοπή της. Μια άλλη παρόμοια σιδερένια πόρτα, με το ίδιο σλόγκαν, είχε κλαπεί από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς το 2009 από κάποιον Σουηδό νεοναζί, ο οποίος συνελήφθη και καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση.

S.A.
CNN 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου