9.12.16

Όλη η αλήθεια για τον «απολογισμό Τσίπρα»!



Ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξεως του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Πανούσης, ο οποίος κατήγγειλε ήδη από πέρσι «αριστερό παρακράτος» και αποπέμφθηκε κακήν κακώς, έστειλε σήμερα «ανοικτή επιστολή» στον Αλέξη Τσίπρα με τίτλο «Σήμα κινδύνου», και με την οποία τον συμβουλεύει να φύγει μόνος του [να (αυτό)θυσιαστεί] «πριν τον στήσουν στον τοίχο οι διαψεύσεις του και [πριν] τον πυροβολήσουν πισώπλατα οι σύντροφοί του…»!




Σωστή η παραίνεση Πανούση…Αν και ίσως, λίγο αργά πια… Τον Τσίπρα τον έχουν ήδη «στήσει στον τοίχο» οι πολλαπλές και αλλεπάλληλες και δραματικές «διαψεύσεις» του. Ο Πανούσης, λοιπόν, ξεκινά την «ανοικτή επιστολή» προς Τσίπρα ως εξής, με ένα στίχου του Δ. Πιστικού:
«Το θέμα μας είναι όταν έρθει η ώρα να γίνει απογραφή
να είσαι βέβαιος πως όσα αφήνεις πίσω είναι καλύτερα από όσα βρήκες
Δ. Πιστικός, 
Δεν είναι αυτό το θέμα μας…»…



Όμως συγγνώμη, Γιάννη Πανούση. Αυτό ακριβώς είναι το θέμα μας! Αυτό ακριβώς που εντοπίζει ο Δ. Πιστικός.
Δηλαδή το τι αφήνει ο ηγέτης σε σχέση με το τι βρήκε… Κι εδώ έχω πέντε πράγματα να σας πω σήμερα. Πέντε πράγματα…
·       --Πρώτον, ότι στο χρέος τα έκανε μούσκεμα.
·       --Δεύτερον, ότι στην Οικονομία τα έκανε ακόμα πιο μούσκεμα.
·       --Τρίτον, ότι στο μεταναστευτικό δεν τα έκανε απλώς μούσκεμα, δημιούργησε έναν αληθινό εφιάλτη.
·       --Τέταρτον, ότι στη δημόσια ασφάλεια διέλυσε τα πάντα κι έχει χάσει κάθε έλεγχο.
·       --Πέμπτον, ότι αποδυνάμωσε τη χώρα σε βαθμό πρωτόγνωρο και οικονομικά και κοινωνικά. Και εσωτερικά και εξωτερικά.
Κι αυτό αποθρασύνει τους γείτονές μας. Που κλιμακώνουν σήμερα τις προκλήσεις τους σε βάρος της Ελλάδος, όσο ποτέ στο παρελθόν. Γιατί και μέχρι το 2014, τους ίδιους γείτονες είχαμε γύρω μας.  Και τα ίδια προβλήματα είχαμε ανοικτά μαζί τους. Αλλά τότε τέτοιες προκλήσεις δεν υπήρχαν. Γιατί η Ελλάδα παρά τα προβλήματά της, ήταν τότε ακόμα διεθνώς ισχυρή. Ενώ τώρα βρίσκουν και τα κάνουν…
* Πρώτον, λοιπόν, στο χρέος τα έκανε μούσκεμα ο Τσίπρας!
Τον Νοέμβριο του 2014, όταν τελείωνε η διακυβέρνηση Σαμαρά, το ΔΝΤ και όλοι οι δανειστές, θεωρούσαν το χρέος μας απόλυτα «βιώσιμο»!
Και γι’ αυτό όχι μόνο ενέκριναν την έξοδό μας από τα μνημόνια, αλλά μας έδιναν και μια πιστοληπτική γραμμή στήριξης για να βγούμε στις αγορές.
Αν δεν θεωρούσαν τότε «βιώσιμο» το χρέος ελληνικό χρέος, δεν θα μας άφηναν να βγούμε από τα Μνημόνια, ούτε θα μας έδιναν πιστοληπτική γραμμή στήριξης…
Αυτή είναι η αλήθεια!
Και το ΔΝΤ τότε ζητούσε πιεστικά να συμμετάσχει κι εκείνο στην πιστοληπτική γραμμή στήριξης, χωρίς να θέτει τότε ζήτημα «βιωσιμότητας» του Ελληνικού χρέους.
Ενώ τώρα απαιτεί «εγγυήσεις βιωσιμότητας» του χρέους, για να μπει στο Τρίτο Μνημόνιο που ο Τσίπρας υπέγραψε…
Αυτή είναι η αλήθεια…
Κι όπως λέει το ίδιο το ΔΝΤ, εκ των υστέρων: Ως τα τέλη του 2014, το ελληνικό χρέος ήταν απολύτως βιώσιμο! Κι ήταν η ολέθρια πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με τον τότε υπουργό του Βαρουφάκη, που κατέστησε το χρέος μας ΜΗ βιώσιμο…
Αυτή είναι η αλήθεια…
Πώς τα κατάφερε ο Τσίπρας, μέσα στους έξη πρώτους μήνες του 2015, να κάνει το χρέος μας ΜΗ βιώσιμο;  Απλούστατα αύξησε το χρέος, κατά 50 δισεκατομμύρια! Και ματαίωσε την ανάπτυξη που είχε ήδη αρχίσει τότε…
--Έκοψε τα πρωτογενή πλεονάσματα που έβγαζε η προηγούμενη κυβέρνηση για τα χρόνια 2015-16-17.
Δεν του τα «χάρισαν»! Του τα δάνεισαν. Και τα φόρτωσε στο χρέος.
Καθαρή επιβάρυνση 13 δισεκατομμύρια…
--Αναγκάστηκε να ανακεφαλαιοποιήσει τις… ήδη ανακεφαιαλοποιημένες τράπεζες, που τις είχε οδηγήσει, στο μεταξύ, σε capital controls.
Κι έτσι δανείστηκε άλλα 5,5 δισεκατομμύρια…
--Έχασε την επιστροφή από τα «υπερκέρδη» των ελληνικών ομολόγων που μας έδιναν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης, τα λεγόμενα ANFA’s και SMP’s.
Τα είχε διασφαλίσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, είχε αρχίσει ήδη να τα εισπράττει η προηγούμενη κυβέρνηση, και πήγαιναν κατευθείαν για απομείωση χρέους.
Κι έτσι έχασε άλλα 9,5 δισεκατομμύρια, που τους τα έβγαλε στη φόρα ο πρώην ευρωβουλευτής τους, ο κ Χουντής.
--Έχασε ολόκληρο το κρατικό χαρτοφυλακίο των τραπεζών, που οι μετοχές τους μηδενίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Πάνε κι άλλα 16,5 δισεκατομμύρια δημόσιας περιουσίας!
Κι αυτά θα πήγαιναν για απομείωση χρέους! Και χάθηκαν οριστικά…




--Κι ύστερα αναγκάστηκε να δανειστεί άλλα 5,5 δισεκατομμύρια τουλάχιστον, για να αναπληρώσετε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα «φέσια» του δημοσίου στους ιδιώτες, που οι «προηγούμενοι» τα μείωναν – δηλαδή τα πλήρωναν –σταθερά κι ο Τσίπρας τα αύξησε πάλι.
Κάνετε τη σούμα να δείτε πόσα βγαίνουν… Πρόσθετο καθαρό χρέος: 50 δισεκατομμύρια! Τουλάχιστον… Έτσι έγινε το χρέος μας ΜΗ βιώσιμο.
Αυτή είναι η αλήθεια.
Να λοιπόν, γιατί και πώς, ο Τσίπρας τα έκανε μούσκεμα στο χρέος.
Και τώρα …πανηγυρίζει που του έδωσαν μια μικρή «ανακούφιση χρέους»!
Του δίνουν «ανακούφιση» στα επόμενα 45 χρόνια που δεν φτάνει ούτε το μισό σε παρούσα αξία της επιβάρυνσης που ο ίδιος προκάλεσε μέσα σε έξη μήνες!
Και που θα αρχίσει να την αισθάνεται η Ελληνική οικονομία το 2030, δηλαδή μετά από δεκαπέντε χρόνια! Και σωστά παρατηρεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος σήμερα, ότι είναι ανακούφιση μόνον «θεωρητική», «τακτοποίηση μελλοντικών πληρωμών» και διαχείριση ρίσκου! Όχι αληθινή μείωση χρέους!
Καμία σχέση με την αληθινή μείωση χρέους και μελλοντικών τόκων, και σε ονομαστικούς όρους και σε «παρούσα αξία» που έγινε το 2012. Καμία απολύτως σχέση και καμία σύγκριση…
Για να πάρετε μιαν εικόνα της ζημιάς που έκανε ο η κυβέρνηση Τσίπρα αρκεί ένα μόνο στοιχείο: Με βάση τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, το Νοέμβριο του 2014, το ελληνικό χρέος θα έπεφτε κάτω από το 110% του ΑΕΠ το έτος 2022.
Με βάση τους σημερινούς υπολογισμούς του ΔΝΤ επίσης, το Ελληνικό χρέος, ακόμα και με αυτή τη βοήθεια που δίνουν τώρα, θα είναι περί το 180% του ΑΕΠ γύρω στο έτος 2060! Ναι καλά το ακούσατε: Το 2060! Το επαναλαμβάνω:
Με βάση αυτά που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει και τα αποδέχονταν πλήρως και οι δανειστές τότε, το χρέος θα έπεφτε κάτω από το 110% σε πέντε-έξη χρόνια από σήμερα! Χωρίς πρόσθετη λιτότητα...
Μετά από αυτά που έκανε ο Τσίπρας από πέρσι μέχρι φέτος, το χρέος μας δεν θα πέσει κάτω από το 180% ούτε σε 45 χρόνια από σήμερα!
Αυτά «κατάφεραν». Αυτός είναι ο «απολογισμός» τους.
Αυτή είναι η αλήθεια…
Και στην Οικονομία ευρύτερα τα έκαναν μούσκεμα… Κατηγορούν τους «προηγούμενους» ότι δεν κλείσανε, λέει, την πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση του δεύτερου Μνημονίου. Πράγματι, δεν την έκλεισαν τότε. Γιατί προκάλεσε εκλογές ο Τσίπρας! Και γιατί το απαιτούσε εν όψει εκλογών «να μην υπάρξει καμία συμφωνία…» Τα ξέχασε αυτά;
Αλλά οι «προηγούμενοι είχαν κλείσει τέσσερις αξιολογήσεις μέσα σε δυόμιση χρόνια.  Ενώ ο Τσίπρας έκλεισε μία αξιολόγηση σε ενάμιση χρόνο. Κι έχει το θράσος να μιλάει κι από πάνω… Και για να κλείσουν οι προηγούμενο την τελευταία αξιολόγηση τους έλειπε μισό δισεκατομμύριο σε πρόσθετα μέτρα!
Κι ύστερα η χώρα έβγαινε από τα Μνημόνια οριστικά. Κι ήλθε ο Τσίπρας, έκανε την «υπερήφανη διαπραγμάτευση», υπέγραψε πρόσθετα μέτρα 9,5 δισεκατομμυρίων και τώρα του ζητάνε άλλα 4 δισεκατομμύρια! Κι έχει ο Θεός…
Αυτή είναι η αλήθεια…
Και κάτι ακόμα, εδώ:
Στα τέλη του 2014, η Ελλάδα είχε ήδη μπει στην Ανάπτυξη.
Και όλοι οι οργανισμοί προέβλεπαν 2,9% ανάπτυξη για το 2015 και 3,7% για το 2016. Αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα ματαίωσε. Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης και ο Τσακαλώτος τα ματαίωσαν… Από αυτά θα χρηματοδοτούνταν τα «πλεονάσματα» για τα επόμενα χρόνια. Οι Έλληνες έχασαν εισόδημα από την Ανάπτυξη που ο ΣΥΡΙΖΑ ματαίωσε. Τo Ελληνικό δημόσιο έχασε έσοδα από την ανάπτυξη που ο ΣΥΡΙΖΑ ματαίωσε. Ο Τσίπρας έβαλε πρόσθετους φόρους για να καλύψει τα έσοδα που χάθηκαν, από την ανάπτυξη που ματαίωσε. Και δανείστηκε πρόσθετα για να καλύψει όσα έσοδα έχασε το κράτος, από την ανάπτυξη που ματαίωσε.
Αυτή είναι η αλήθεια!
Η κυβέρνηση Σαμαρά βρήκε το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5%...
Και τον κατέβασε στο 3,5%! Και θα τον κατέβαζε κι άλλο, αργότερα… Πώς θα τον κατέβαζε κι άλλο;
--Πρώτον γιατί το χρέος μας ήταν ήδη βιώσιμο, και θα έπεφτε κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και των δανειστών.
--Δεύτερον, γιατί βγαίναμε ήδη στις αγορές.
--Και τρίτον, γιατί δεν θα μπορούσαν να μας πιέζουν, αφού θα ήμασταν για τα καλά εκτός μνημονίων.
Ο Τσίπρας τα ματαίωσε όλα αυτά, και βρέθηκε η χώρα πιο βαθιά παγιδευμένη στο φαύλο κύκλο των μνημονίων και της ύφεσης.




Να σας πω κι ένα μυστικό: Ο Σαμαράς βιαζόταν να βγει από το Μνημόνιο, γιατί έβλεπε ότι θα υπήρχε πρόβλημα στην Ευρώπη. Και ήθελε να είχε ήδη βγει η Ελλάδα για τα καλά, πριν ξεσπάσει η κρίση, είτε με το Brexit, είτε με την κρίση στην Ιταλία, είτε με τις ιταλικές τράπεζες. Ώστε ό,τι κι αν συνέβαινε στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Ελλάδα να ήταν πολύ «θωρακισμένη» και πολύ λιγότερο «ευάλωτη».
Ο Τσίπρας την ξανάφερε πίσω και τώρα η Ελλάδα είναι απολύτως ευάλωτη τη στιγμή που αναζωπυρώνεται η κρίση στην Ευρώπη. * Αλλά ο Τσίπρας τα έκανε μούσκεμα και στο μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση Σαμαρά κρατούσε απ’ έξω τις ροές. Ο Τσίπρας τους άνοιξε τα σύνορα, τους έφερε μέσα, έκανε την Ελλάδα ένα απέραντο hot spot, που δεν μπορεί να διαχειριστεί τώρα, γιατί το έχετε παραδώσει στους διακινητές και στις «περίεργες» MKO…  Του έκλεισαν τα σύνορα οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, και τώρα παραδέχεται ο ίδιος ο υπουργός του, ότι οι περισσότεροι είναι λαθρομετανάστες, δεν είναι πρόσφυγες.
Χώρια που πολλοί, κι από αυτούς που εμφανίζονται ως τάχα «πρόσφυγες», έχουν πλαστά διαβατήρια κι είναι στην πραγματικότητα κι αυτοί λαθρομετανάστες.
Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ελλάδα έχει υποστεί άοπλη εισβολή εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών. Που δεν θέλουν καν να μείνουν στην Ελλάδα…
Αλλά έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα!  Και κάνουν παράνομη «διακίνηση» πάσης φύσεως, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα-ΑΝΕΛ ούτε θέλει ούτε μπορεί να ελέγξει.
Η κυβέρνηση Σαμαρά γι’ αυτό τους κράταγε απ’ έξω. Γι’ αυτό τους διαχώριζε. Γι’ αυτό επαναπάτριζε τους παράνομους. Γι’ αυτό κράταγε και τις ΜΚΟ μακριά. Γι’ αυτό τους έβαζε σε «κλειστά» κέντρα τύπου «Αμυγδαλέζας». Πού ήταν πολύ πιο ανθρώπινες οι συνθήκες εκεί απ’ ό,τι συμβαίνει τώρα στα hot spots… Κι από την «Αμυγδαλέζα» έφευγαν σταδιακά για τις πατρίδες τους. Γι’ αυτό λειτουργούσε η «αποτροπή» τότε… Γι’ αυτό και τότε δεν μπορούσε να μας απειλεί ο Ερντογάν, ότι θα μας στείλει εκατομμύρια παράνομων στην Ελλάδα.
Ενώ τώρα κατάντησαν τη χώρα ανοχύρωτη εξωτερικά… Και ευάλωτη σε πάσης φύσεως προκλήσεις και απειλές. Και ανεξέλεγκτη εσωτερικά…
Αυτά έκανε ο Τσίπρας. Μόνος του τα έκανε. Αυτή είναι η αλήθεια.
Και ναι, επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά, ανακαταλαμβάνονταν δημόσια κτίρια από τους κουκουλοφόρους. Κι είχε καταργηθεί το άσυλο παρανομίας στα Πανεπιστήμια. Και δεν καίγανε τα Εξάρχεια κάθε τόσο οι «γνωστοί άγνωστοι» που – κακά τα ψέματα – είναι δικοί τους. Του ΣΥΡΙΖΑ! Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τους υπερασπιζόταν φανατικά επί χρόνια. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ τους καλύπτει σήμερα.
Γι’ αυτό βρίσκουν και τα κάνουν… Ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά άφηνε τα τσογλανόπαιδα να καίνε ανενόχλητα την Ελληνική σημαία. Επί των ημερών της κυβέρνηση Σαμαρά ΔΕΝ κυβερνούσε το «αριστερό παρακράτος» που κατήγγειλε ο πρώην υπουργός του Τσίπρα, ο Γιάννης Πανούσης!
Και κάτι τελευταίο: Και με τις μεταρρυθμίσεις, μούσκεμα τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ:
Έβγαλαν το Σκουρλέτη από το Βιομηχανίας για να ξεμπλοκάρουν, λέει, τις ιδιωτικοποιήσεις. Και τον έβαλαν στο Ενέργειας… Και τώρα έπαψε να κυνηγάει τη επένδυση στις «Σκουριές», κι ασχολείται με άλλα… «ευγενή» αθλήματα:
Έδιωξε τους επενδυτές για τη ΔΕΣΦΑ, ενώ ματαίωσε και τη «μικρή ΔΕΗ»!
Θυμίζω ότι τη «μικρή ΔΕΗ», τα περιφερειακά αεροδρόμια και το Ελληνικό είναι όλα «τομές» που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά στο τελευταίο εξάμηνο της δικής της διακυβέρνησης. Όταν κάποιοι την κατηγόρησαν άδικα ότι είχε βάλει τάχα «φρένο» στις μεταρρυθμίσεις. Πιο «φρένο»; Αυτά που έκανε τότε η κυβέρνηση Σαμαρά, κανείς δεν τολμούσε, ούτε να τα διανοηθεί, λίγα χρόνια πριν.
Αυτά που έκανε τότε ο Σαμαράς, ο Τσίπρας δεν μπορεί σήμερα, ούτε να τα «κρατήσει» ούτε να τα προχωρήσει, ακόμα και τώρα που υποτίθεται ότι θέλει να φαίνεται… «μεταρρυθμιστής»! Ποιος «μεταρρυθμιστής»; Αφού δεν τα πιστεύει!
Αφού τότε τα κατήγγελλε. Αφού μετά τα «πάγωσε».  Αφού τα πολέμησε σε κάθε βήμα! Αφού οι δικοί του ακόμα τα πολεμάνε.
Και ειδικά για τη «μικρή ΔΕΗ» που ματαιώσατε και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ που οδήγησε σε αδιέξοδο, - θυμηθείτε το: - οι συνέπειες θα είναι άμεσες και η ζημιά που έκανε, τεράστια…
Αυτός είναι ένας σύντομος «απολογισμός» του Τσίπρα. Αυτή είναι η αλήθεια…
Καιρός να του τη φωνάξουν κατάμουτρα και οι Νεοδημοκράτες. Ένα προς ένα κι όλα μαζί… Τόσο καθαρά! Τόσο απερίφραστα!

Θανάσης Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου