22.6.16

Τα δύσκολα του Κυριάκου…



Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει, αλλά η ΝΔ δεν ανεβαίνει. Αυτό βλέπει κανείς στην δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής, και η οποία θα αποτελεί πρόσθετο πονοκέφαλο για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη –ασχέτως αν, από πλευράς δημοτικότητας και καταλληλότητας για το αξίωμα του πρωθυπουργού διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι του κ. Αλ. Τσίπρα. 



Τί συμβαίνει λοιπόν στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στο εκλογικό σώμα, στο οποίο η αδιευκρίνιστη ψήφος αντιπροσωπεύει ποσοστό 32,4%; Τί σκέπτονται και πώς θα αποφάσιζαν να πάνε να ψηφίσουν οι μισοί Έλληνες που στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις απείχαν; Αν θεωρήσουμε, όπως έγραψε το Βήμα της Κυριακής, ότι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα καταστρέφεται, πώς θα μπορούσε να σταματήσει η καταστροφή της και τα μέλη της να επανέλθουν στα επίπεδα που επιθυμούν;

Το Μνημόνιο που... έσκισαν…



Το καλοκαίρι του 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά πήρε στα χέρια της την έκθεση του ΚΕΠΕ «Επισκόπηση των δαπανών του Δημοσίου» (spending review), ένα αναλυτικό πακέτο κοστολογημένων μέτρων για τέσσερα χρόνια που οδήγησε σε περικοπές μισθών, συντάξεων, του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, των επιχορηγήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά περιείχε και θετικές προτάσεις όπως το άνοιγμα των στρατιωτικών νοσοκομείων στους πολίτες.

Μη μου τους φόρους τάραττε....


Τέσσερα χρόνια μετά, εκείνο που μπορεί να διακρίνει κανείς είναι ότι από όλα όσα προτάθηκαν τότε, αυτά που εφαρμόστηκαν πιστά είναι τα μέτρα λιτότητας για όλους, πλην ενστόλων και  αιρετών αρχόντων.