20.12.16

Celebrate...

An Emotional Fish





Προπαγάνδα και αλήθεια…



Μέσα στην κοσμογονία των δραματικών εξελίξεων - διεθνώς και εσωτερικών - καλό είναι να ξεχωρίζουμε τι είναι προπαγάνδα (που συνήθως εμφανίζεται ως «πληροφορία», «ρεπορτάζ» ή «ανάλυση») και τι είναι αλήθεια.



Να, λοιπόν, δύο πολύ επίκαιρα παραδείγματα…
* Πρώτον, ποιος ωφελείται από τη τραγική δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία; Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως, τάχα, «ευνοείται ο Ερντογάν»! Γιατί «νομιμοποιείται» διεθνώς, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβάλλει μέσα στην Τουρκία, για να σταθεροποιήσει τη θέση του… Αυτό εν μέρει είναι αλήθεια, αλλά είναι πολύ μικρό (και μάλλον ασήμαντο μέρος) της αλήθειας…
Στην πραγματικότητα ευνοείται η Ρωσία, δηλαδή ο Πούτιν έναντι και του Ερντογάν και της Ουάσιγκτον...


Ο συριζαίος φίλος…



Όλοι μας είχαμε τέτοιους στο περιβάλλον μας. Γνωστούς, φίλους. Αδερφικούς φίλους. Γκόμενες-ους. Σπανίως  και συγγενείς- προσωπικά έχω ακούσει μέχρι και περίπτωση πρώην συζύγου. Άνθρωποι που ήταν κοντά μας. Για χρόνια. Με ορισμένους από αυτούς είχαμε φάει ψωμί κι αλάτι μαζί, όπως λένε.

 
Χαϊβανοντολμάς!

Ιδεολογικά, ελάχιστοι από αυτούς ανήκαν στην Αριστερά. Μιλάω φυσικά για προ κρίσης, τότε, στην εποχή της αθωότητας. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μικρό προοδευτικό κόμμα που μαχόταν για δικαιοσύνη και για τα δικαιώματα των μεταναστών...


Η Σάρα και η Μάρα…



Τις ξέρω και τις δύο χρόνια και ζαμάνια.
Τη μία -ας τη λέμε Σάρα- την είχα πρωτοσυναντήσει στα μέσα των '90ς σε ένα πάρτυ στους Αμπελόκηπους, από εκείνα που τα θεωρούσαμε οργιαστικά αφού το πάτωμα στο σαλόνι κολλούσε από τη χυμένη μπύρα, οι καλεσμένοι -και οι ακάλεστοι- κάπνιζαν στο μπαλκόνι κάθε λογής τσιγάρα ενώ στα πέντε τετραγωνικά του μπάνιου ασυγκράτητα ζευγάρια ζευγάρωναν, ξεχαρβαλώνοντας με την πίεση των κορμιών τους τον νιπτήρα. Η Σάρα είχε μόλις επιστρέψει από σπουδές στο Παρίσι κι έτσι μελαχροινή, αεράτη και ελευθεριάζουσα καθώς ήταν, έστρεφε πάνω της τα βλέμματα ανδρών και γυναικών.  




Στο Παρίσι η Σάρα; Μία θυγατέρα αγροτών από τα βάθη της ελληνικής επαρχίας; Μην εντυπωσιάζεστε οι νεότεροι. Ακόμα τότε, οι Έλληνες γονείς έλεγαν το ψωμί-ψωμάκι για να σπουδάζουν τα παιδιά τους, για να τους φέρνουν προφίσιενσι, σορμπόν, πτυχία... Έστω και εάν επέλεγαν τομείς οι οποίοι δεν προσέφεραν παρά πολύ χλωμές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Όπως η Ιστορία της Τέχνης…


Για το χάος στη Βενεζουέλα φταίει ο κακός… Ομπάμα!



Εδώ και μέρες στη Βενεζουέλα γίνεται ο κακός χαμός. Στους δρόμους των πόλεων σημειώνονται αψιμαχίες, συγκρούσεις, ακόμη και αιματηρές μάχες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, ενώ καθημερινά συμβαίνουν και λεηλασίες καταστημάτων.




Και όλα αυτά εξαιτίας της αψυχολόγητης απόφασης του «λατρεμένου ηγέτη» Νικολά Μαδούρο, να ακυρώσει και να θέσει εκτός κυκλοφορίας το πιο διαδεδομένο χαρτονόμισμα της χώρας, εκείνο των 100 Μπολιβάρ.


Η Σουηδία ανησυχεί για εισβολή της … Ρωσίας!



Το τελευταίο διάστημα , η φιλειρηνική, οικονομικά ισχυρή, πολιτισμένη και  «σοσιαλδημοκρατική» Σουηδία ζει υπό τους ήχους των τυμπάνων του πολέμου! Κι αυτό επειδή, άκουσον άκουσον,  ανησυχεί για μια εισβολή από την Ρωσία του Πούτιν!




Η ανησυχία αυτή προκύπτει από μια σειρά παραβιάσεων του σουηδικού εναέριου χώρου από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, και των εθνικών της υδάτων από μυστηριώδη ρωσικά υποβρύχια…