5.1.17

Οι 12 “πρωτιές” του Σαμαρά!



Σήμερα θα καταγράψω, έτσι πρόχειρα, κάποιες θετικές «πρωτιές» που υπήρξαν στην Ελλάδα, επί Σαμαρά και εξ αιτίας της πολιτικής του. Όχι γιατί το έχει ανάγκη ο Σαμαράς. Ούτε το θέλει κι όλας, απ’ ό,τι καταλαβαίνω… Ούτε το έχει ανάγκη, άλλωστε..




Αλλά γιατί πρέπει να χτίζουμε πάνω σε ό,τι σωστό ξεκίνησε. Είτε διακόπηκε βίαια από την επόμενη άθλια κυβέρνηση Τσίπρα, είτε προσπαθεί να το οικειοποιηθεί ο Τσίπρας, ακόμα κι όταν εμφανώς δεν μπορεί να το συνεχίσει…



* Πρώτον, λοιπόν, επί Σαμαρά μειώθηκε το προσωπικό του Δημοσίου!
Για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση, το συνολικό προσωπικό του δημόσιου τομέα, μειώθηκε επί διακυβέρνησης Σαμαρά: Από σύνολο 740 χιλιάδων (χωρίς τις ΔΕΚΟ) που τους βρήκε, τους κατέβασε στις 650 χιλιάδες περίπου!
Από αυτή τη μείωση 90 χιλιάδων, μόνο 7 χιλιάδες ήταν απολύσεις ανθρώπων που είχαν προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά ή είχαν καταδικαστεί για κακουργήματα και… εξακολουθούσαν να υπηρετούν και να πληρώνονται από το κράτος! Η υπόλοιπη μείωση προσωπικού έγινε με πολύ λιγότερες προσλήψεις απ’ ό,τι οι συνταξιοδοτήσεις για καθένα από τα έτη 2012-13-14.
Σήμερα, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, οι απολυμένοι επαναπροσελήφθησαν, ενώ έχουν προσληφθεί κι άλλες 30 χιλιάδες περίπου, αλλά κανένας με ΑΣΕΠ! Σε περίοδο κρίσης, αιματηρών περικοπών και δυσβάστακτων φόρων.
Το προσωπικό του δημοσίου αγγίζει ξανά τις 700 χιλιάδες!
* Δεύτερον, επί Σαμαρά (και προηγουμένως, επί κυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά με την αποφασιστική στήριξη του Σαμαρά τότε, με κόστος μάλιστα) μειώθηκε το χρέος συνολικά κατά 120 δισεκατομμύρια (PSI τον Απρίλιο του 2012 και επαναγορά χρέους κάτω του άρτιου το Δεκέμβριο του 2012).
Για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μειώθηκε! Και μάλιστα τόσο πολύ, μέσα σε ένα χρόνο μόνο. Κι αυτή η μείωση, κατά το 66% του ΑΕΠ τότε, ήταν μόνο ονομαστική!
Σε όρους «παρούσης αξίας» η μείωση ξεπερνά τα 180 εκατομμύρια, δηλαδή το 100% του ΑΕΠ).
* Τρίτον, επί Σαμαρά για πρώτη φορά σε ολόκληρη τη μεταπολιτευτική περίοδο (και πιο πίσω ακόμα) μειώθηκαν οι τόκοι που πληρώνει η Ελλάδα για το χρέος της. Και μειώθηκαν δραστικά! Από 16,5 δισεκατομμύρια το 2011 σε 6 δισεκατομμύρια και κάτι το 2013! Τέτοια μείωση τόκων είναι μοναδική και στα παγκόσμια χρονικά. Αν η Ελλάδα άντεξε δημοσιονομική μέχρι σήμερα, το οφείλει ουσιαστικά σε αυτή τη μείωση της ετήσιας δαπάνης για τόκους! 

(Για να είμαστε δίκαιοι, στα δύο τελευταία σημαντική ήταν και η συμβολή του Βαγγέλη Βενιζέλου. Αλλά αν δεν στήριζε ο Σαμαράς την κυβέρνηση Παπαδήμου, της οποίας υπουργός οικονομικών ήταν ο Βενιζέλος, κι αν δεν διαπραγματευόταν ταυτόχρονα ο ίδιος ο Σαμαράς με την Τρόϊκα τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο Μνημόνιο, τίποτε από αυτά δεν θα είχε γίνει…)
* Τέταρτον, επί Σαμαρά έγιναν, για πρώτη φορά τόσες αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα! Για πρώτη φορά… ever!
Πήρε τότε απευθείας στο Δημόσιο 3,6 δισεκατομμύρια (ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, υπόλοιπο ΟΤΕ, ακίνητα του δημοσίου κλπ.) και υπογράφηκαν συμβάσεις παραχώρησης (για «Ελληνικό», μαρίνες, αεροδρόμια κλπ.) με τις οποίες θα έμπαιναν στα ταμεία του Δημοσίου αργότερα άλλα 2,6 δισεκατομμύρια απευθείας.
Συν άλλα τόσα περίπου, από επενδύσεις που θα γίνονταν εκ μέρους των εταιριών που έπαιρναν τις συμβάσεις παραχώρησης.
Κι είχε ανοίξει ο δρόμος για αποκρατικοποιήσεις συνολικής αξίας άλλων 9 δισεκατομμυρίων τουλάχιστον (λιμάνια, παράκτια ζώνη, εκμετάλλευση αυτοκινητοδρόμων κλπ.) ως το 2018.
(Σε αυτά δεν υπολογίζονται τα 7 δισεκατομμύρια που επένδυσαν ιδιώτες του εξωτερικού στις ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο του 2014).
Μόνο οι καθαρές εισροές που ολοκληρώθηκαν από αποκρατικοποιήσεις στα δυόμιση χρόνια του Σαμαρά ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια! Αυτό δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στην Ελλάδα! Και το σύνολο του ποσού αυτού πήγε για ελάφρυνση χρέους…
Κι ο Τσίπρας; Όσα δεν είχαν ήδη ολοκληρωθεί όταν ανέλαβε, άλλα τα ματαίωσε, άλλα τα «πάγωσε», άλλα αναγκάστηκε να τα προχωρήσει, αλλά στη συνέχεια τα «φρενάρει» (π.χ. «Ελληνικό» και περιφερειακά αεροδρόμια)
* Πέμπτον, επί Σαμαρά έγινε η μεγαλύτερη «δημοσιονομική προσαρμογή» (μείωση ελλείμματος) που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ διεθνώς! Και μάλιστα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες νομισματικής ένωσης (δηλαδή χωρίς δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος).
Από 9,5% που έτρεχε το έλλειμμα όταν αναλάμβανε ο Σαμαράς τον Ιούνιο του 2012, στο 2,6% που το παρέδωσε το Δεκέμβριο του 2014.
Τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και πουθενά.
Και μάλιστα στο ίδιο διάστημα, αντί να επιδεινωθεί η ύφεση, η οικονομία βγήκε στην Ανάκαμψη! Αυτό κι αν είναι «απίστευτο»…
* Έκτον, ο Σαμαράς για πρώτη φορά διατύπωσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα μείωσαν δαπανών ύψους 19 δισεκατομμυρίων!
Το έκανε το Μάιο του 2011 ως αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε (Ζάππειο-2). Η Τρόικα το αποδέχθηκε, έπεισε την κυβέρνηση του ΓΑΠ να το υιοθετήσει κι έτσι ψηφίστηκε το πρώτο «Μεσοπρόθεσμο».
Ήταν τέτοιο το σοκ αυτής της πρωτοβουλίας Σαμαρά τότε (να προτείνει τόσο ολοκληρωμένο πρόγραμμα περικοπών και το ψηφίσει στη Βουλή, ενώ επέμενε για τις υπόλοιπες αλλαγές που έπρεπε να γίνουν στο Μνημόνιο), ώστε ο ΓΑΠ έσπευσε τότε να… παραιτηθεί τηληφωνικά στο Σαμαρά!)
Τότε στην πραγματικότητα άρχισε το πιο σημαντικό και πιο δύσκολο κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα…
* Έβδομον, ο Σαμαράς είναι ο μόνος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που ψήφισε ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό (δηλαδή μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα). Το Νοέμβριο του 2014, λίγο πριν φύγει από την εξουσία.
Μετά ήλθε ο Τσίπρας και τα ανέτρεψε όλα...
Αλλά η Τρόικα, με τα πολύ αυστηρά κριτήριά της, αποδέχθηκε στην ουσία τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό του Σαμαρά, ζητώντας του μόνο να πάρει πρόσθετα μέτρα 1,5 δισεκατομμυρίου! Που μετά το email Χαρδούβελη περιορίστηκε σε 600 εκατομμύρια ή 0,33% του ΑΕΠ!
Τόσο ήταν η «απόκλιση» της Τρόϊκας από τον ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό Σαμαρά. Και με προσδοκία ανάπτυξης τότε 2,9% για το 2015 και 3,9% για το 2016.
Μετά ήλθαν ο Τσίπρας-Βαρουφάκης κι έγιναν όλα μαντάρα...
* Όγδοον, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης (το 2009) επί Σαμαρά μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (δηλαδή τα «φέσια») του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα:
Από 9,1 δισεκατομμύρια που τα βρήκε σε 3,1 δισεκατομμύρια όταν έφυγε!
Κι αυτό έδωσε μεγάλη ανάσα ρευστότητας τότε στην δοκιμαζόμενη οικονομία, που κατάφερε να βγει από την ύφεση το 2014, ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε το δεύτερο Μνημόνιο…
Ο Τσίπρας με το που ήλθε, αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα ξανά!
* Ένατο, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες – και μάλιστα σε φάση δημοσιονομικής κρίσης και μείωσης ελλειμμάτων – επί Σαμαρά άρχισαν να μειώνονται οι φόροι:
·       Μειώθηκε δύο φορές ο φόρος ακινήτων (κατά 15% σε όλους από το ΕΤΗΔΕ στο ΕΕΤΑ κι ύστερα πάλι κατά 13% μεσοσταθμικά από το ΕΕΤΑ στον ΕΝΦΙΑ),
·       μειώθηκε αρκετά ο φόρος ενοικίων,
·       μειώθηκε ο ΦΠΑ στην Εστίαση, (αφορά 200 χιλιάδες επιχειρήσεις και περί το 1 εκατομμύριο απασχολούμενους),
·       μειώθηκε κατά 30% η «Εισφορά Αλληλεγγύης»,
·       μειώθηκε κατά 30% ο φόρος Πετρελαίου,
·       μειώθηκαν δύο φορές οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων!
Και προγραμματίζονταν για το άμεσο μέλλον από το Σαμαρά, περαιτέρω μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, στο φόρο επί των κερδών (σταδιακά από το 26% στο 15%) και στον υπόλοιπο ΦΠΑ (σταδιακά από το 26% στο 15% μεσοσταθμικά).
Για πρώτη φορά έγινε τέτοια μείωση φόρων στην Ελλάδα!
Για πρώτη φορά διεθνώς, έγινε τέτοια μείωση φόρων σε χώρα που κάνει δημοσιονομική προσαρμογή (μειώνει τα ελλείμματα)!
Και το σπουδαιότερο: χωρίς να δημιουργηθούν νέα ελλείμματα!
Ο Σαμαράς υπήρξε,ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός που διακήρυξε τη συνολική μείωση των φόρων (όλων των φόρων), ο μόνος που ξεκίνησε να το κάνει πράξη, και μάλιστα σε συνθήκες «προσαρμογής»κι ο μόνος που κατάφερε να μειώσει δραστικά τα ελλείμματα και να ξαναβάλει τη χώρα σε ανάπτυξη.Στα δύο τελευταία πρέπει να είναι και ο μόνος διεθνώς…


Επί ΣΥΡΙΖΑ τι να λέμε τώρα; Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…
* Δέκατον, για πρώτη φορά επί Σαμαρά, δημιουργήθηκαν βάσεις δεδομένων για το «ηλεκτρονικό κράτος».
--Για παράδειγμα, καταγράφηκε ηλεκτρονικά ολόκληρη η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα: ποιος έχει, τι έχει, που το έχει, και τι το κάνει.
Και μάλιστα με τρόπο αδιαμφισβήτητο.
Και έτσι τελείωσαν (εξαλείφθηκαν κατά 90%!) εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις «καταπατήσεων» από ιδιώτες σε ιδιώτες, από ιδιώτες στο κράτος κι από το κράτος σε ιδιώτες.
Και δημιουργήθηκε η βάση για το Κτηματολόγιο, που αποτελεί «άπιαστο όνειρο» για την Ελλάδα εδώ και 150 χρόνια! Τώρα μπορεί να γίνει άμεσα (μέσα σε δύο χρόνια το πολύ). Η βάση αυτή δημιουργήθηκε επί Σαμαρά!
--Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε και η βάση για το έλεγχο του ασφαλιστικού συστήματος (εισπράξεων, πληρωμών και καταγραφή του εργασιακού βίου και του ασφαλιστικού προφίλ κάθε πολίτη).
Έτσι εντοπίστηκαν πάνω από 40 χιλιάδες περιπτώσεις συντάξεων-μαϊμού και επιδομάτων-μαϊμού (π.χ. «τυφλότητας» σε… ταξιτζήδες!) Κι άρχισε να καταβάλλεται το 80% της σύνταξης από το πρώτο δίμηνο της συνταξιοδότησης, με συνολική εκκαθάριση εντός του έτους (αντί να παίρνει δύο και τρία χρόνια και κάμποσα …«γρηγορόσημα»).
Για πρώτη φορά καταργήθηκε και η «ανανέωση» βιβλιαρίων υγείας στα μεγάλα ταμεία με προοπτική να καταργηθεί πλήρως σε όλα τα ταμεία.
--Για πρώτη φορά επίσης, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν ή να διορθώνουν τη φορολογική του δήλωση ηλεκτρονικά, από το σπίτι τους! Χωρίς να έρχονται σε επαφή (ή άλλη… «συνάφεια») με τον έφορο!
Όλες αυτές οι τεράστιες καινοτομίες στήθηκαν και ξεκίνησαν – αν και δεν πρόλαβαν κάποιες να ολοκληρωθούν - στα δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης Σαμαρά.
Ο Τσίπρας άλλες σιωπηλώς τις ανέτρεψε (όπως την κατάργηση «ανανέωσης» των βιβλιαρίων υγείας), άλλα τις κράτησε και κάποιες προσπαθεί να τις οικειοποιηθεί…
* Ενδέκατον, για πρώτη φορά καταργήθηκε το λεγόμενο «Πανεπιστημιακό Άσυλο»! Αυτό, βέβαια, συνέβη τους τελευταίους μήνες διακυβέρνησης από το ΓΑΠ, αλλά με ασφυκτική πίεση και αποφασιστική στήριξη τότε από το Σαμαρά (νόμος Διαμαντοπούλου, Σεπτέμβριος 2011). Και στη συνέχεια εφαρμόστηκε επί Σαμαρά! Με «εκκαθάριση» πολλών κατειλημμένων κτιρίων εντός κι εκτός «ασύλου» (όπως η «βίλα Αμαλία» στην Αθήνα) από κουκουλοφόρους που τα είχαν μετατρέψει σε «στρατηγεία» της εγκληματικής δράσης τους. 



Τώρα, επί Τσίπρα, έχουν «ανακαταληφθεί» τα ΑΕΙ από τους κουκουλοφόρους!
--Για πρώτη φορά επίσης, επί Σαμαρά καθάρισε το κέντρο της Αθήνας από λαθρομετανάστες (το είχε αναγνωρίσει τότε μέχρι και ο Δήμαρχος Καμίνης),
για πρώτη φορά από το 2000 επί Σαμαρά έκλεισαν τα σύνορα και ελέγχθηκαν οι ροές των λαθρομεταναστών,
για πρώτη φορά επί Σαμαρά υιοθετήθηκε η πολιτική της «αποτροπής» (εγκλεισμός τους στην Αμυγδαλέζα, μαζικοί επαναπατρισμοί, push back από το Λιμενικό στα νησιά).
Κι έτσι για πρώτη φορά επί Σαμαρά μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των λαθρομεταναστών από το 1 εκατομμύριο 130 χιλιάδες σε 860 χιλιάδες περίπου!
Το τι έγινε μετά επί Τσίπρα το ξέρετε, τι να λέμε τώρα; Η Ελλάδα μετατράπηκε σε ένα απέραντο hot spot!
* Δωδέκατον, για πρώτη φορά, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, Ελληνική κυβέρνηση ασχολήθηκε σοβαρά με τους ενεργειακούς πόρους της χώρας:
--Για πρώτη φορά σταμάτησε την εκχώρηση «οικοπέδων» (πιθανών κοιτασμάτων) από την Τουρκία στην ΑΟΖ του Καστελόριζου, τον Σεπτέμβριο του 2012! Δεν το ξέρουν πολλοί, αλλά έγινε κι αυτό…
--Για πρώτη φορά από το 1972, δόθηκαν από Ελληνική κυβέρνηση συμβόλαια σε ξένες εταιρίες για έρευνα, αλλά και για εξόρυξη υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) στο ελληνικό έδαφος (δυτική Ελλάδα) και σε ελληνικά ύδατα (Ιόνιο και Πατραϊκός). (Όταν ήλθε ο Τσίπρας οι συμφωνίες που είχαν ήδη ξεκινήσει «πάγωσαν», κι όλες οι εταιρίες που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον… έφυγαν τρέχοντας)!
--Για πρώτη φορά επί Σαμαρά ενισχύθηκαν πολύ οι θέσεις της Ελλάδας διεθνώς για την ΑΟΖ, με την επίσημη συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, να διαπραγματευθούν μεταξύ τους το διαμοιρασμό της ΑΟΖ. Αποκλείοντας έτσι την Τουρκία και τις διεκδικήσεις της!
Αυτό δημιουργεί πολύ «βαρύ» προηγούμενο για την οριοθέτηση του πιο σημαντικού κομματιού της ελληνικής ΑΟΖ, που αποτελεί μόνιμο στόχο της Τουρκίας, οι «αιτιάσεις» της οποίας ουσιαστικά από-νομιμοποιούνται από «τρίτο κράτος» (την Αίγυπτο).
Κι αυτή η εξέλιξη έγινε επί Σαμαρά (τον Νοέμβριο του 2014), ως συνέπεια της πολιτικής του διορατικότητας, να εκμεταλλευτεί υπέρ των ελληνικών θέσεων, την πρόσφατη αντιπαλότητα Αιγύπτου-Τουρκίας.
Αυτές είναι δώδεκα «πρωτιές» που μπόρεσα, έτσι πρόχειρα να συλλέξω.
Όλα έγιναν επί Σαμαρά ή και λίγο πριν. Όλα φέρουν το «αποτύπωμά» του Σαμαρά και στην ψήφιση και στην εφαρμογή τους. Όλα έγιναν εξ αιτίας της πολιτικής που έγκαιρα διέβλεψε, διακήρυξε και συστηματικά εφάρμοσε. Κι όλα θεωρούνταν… «αδιανόητα» στην Ελλάδα, μέχρι και λίγα χρόνια πριν. Μην τα αποσιωπάτε και μη τα υπονομεύετε. Μην παίζετε το παιγνίδι του Τσίπρα… Υπερασπιστείτε τα! Και χτίστε πάνω τους.
Για να δικαιωθεί η παράταξη και να σηκωθεί η χώρα στα πόδια της.

Θανάσης Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου