14.1.17

ΠΑΣΟΚ: Οι «αυτοδημιούργητοι» εναντίον των «κληρονόμων» και οι τρείς ανθοδέσμες…



«Τα λουλούδια στην κυρία από μένα».  Οι  ανθοδέσμες που έφτασαν στη   Χαρ. Τρικούπη είχαν δυο  διαφορετικούς αποστολείς. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν κάθε  λόγο να  είναι ευτυχείς με τα δώρα που τους έκανε  πρωτοχρονιάτικα –έστω με το παλιό ημερολόγιο – η Φώφη Γεννηματά, ανακοινώνοντας τον συνεταιρισμό της με τον Γ. Παπανδρέου  που θα απολήξει  στο αδιανόητο για την ιστορική διαδρομή της δημοκρατικής παράταξης: την απόσυρση του ΠΑΣΟΚ  υπέρ της  λεγόμενης… «Δημοκρατικής Συμπαράταξης».




Δηλαδή για κάτι  που δεν υπάρχει  ως πολιτικός φορέας – είναι μια τυπική διευθέτηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στη Βουλή-  και εν όψει της υποτιθέμενης μέλλουσας δημιουργίας του  είναι αγνώστου περιεχομένου, ιδεολογίας, πολιτικής, στελέχωσης και …ηγεσίας!



Καταλύεται το ΠΑΣΟΚ για ένα .. σκορποχώρι – με τη συμμετοχή  ενός αποσυνάγωγου –  για το ΠΑΣΟΚ- πρώην προέδρου του ,  που αποδοκιμάσθηκε ήδη στην  κάλπη , όταν δοκίμασε τον μικρομεγαλισμό του με δικό του διασπαστικό <κόμμα>.   Από μόνη της  η  εικόνα της συναλλαγής που αποπνέουν  αυτά είναι αποκρουστική. Αλλά βολεύουν τους αντιπάλους του ΠΑΣΟΚ.
-Ο Κυριάκος  πρέπει να εξέλαβε ως μάνα εξ ουρανού ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ -το οποίο  θέλει να αφαιμάξει  για  να επεκταθεί στο χώρο του- του βάζει  απέναντι τον πιο εύκολο στόχο: έναν αποτυχημένο  πρώην Πρωθυπουργό  αποδιοπομπαίο και  φορτωμένο  με  ποικίλες ευθύνες. Το  παλιό παιχνίδι Παπανδρέου –Μητσοτάκηδες θα παιχτεί αυτή τη φορά ευνοϊκά για τους δεύτερους. Ποιός θα το πίστευε.
-Ο Τσίπρας  μάλλον τρίβει τα χέρια του   καθώς   όσοι από τους ψηφοφόρους του εξέταζαν το ενδεχόμενο  να  επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ  θα μείνουν στις γραμμές του  ΣΥΡΙΖΑ ,αφού δεν θα υπάρχει πλέον ΠΑΣΟΚ, αλλά  στη  θέση του ένα σχήμα με πρώτο τραπέζι πίστα   εκείνον εξ αιτίας του οποίου  έφυγαν.  
Αν  δεν υπάρχει το ΠΑΣΟΚ ποιος έχει λόγο να ψηφίσει  μια πολιτικό με τα πολιτικά χαρακτηριστικά της Φώφης και έναν   πρώην Πρωθυπουργό με το πολιτικό μητρώο του Παπανδρέου;
Ένας  οπαδός της δημοκρατικής παράταξης  που δεν  θέλει τον Μητσοτάκη επειδή είναι γόνος, γιατί να θέλει  δυο  πρόσωπα που διαχειρίζονται  κληροδοτήματα   και μεταχειρίζονται το ιστορικό Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου σαν να είναι  τσιφλίκι τους; 

Η σημερινή εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ γιατί να  τους ακολουθήσει όταν  η πρόθεσή τους είναι να  το διαλύσουν,  αποποιούμενοι εκτός από την ιδεολογία , τα σύμβολα, το όνομα , τελικά  και  την ιστορία του;
 Ποιος  από τους – ανθεκτικούς, έως ηρωικούς – ψηφοφόρους του Κινήματος  θα ακολουθήσει κάποιον που διέσπασε το κόμμα που  τον έκανε Πρωθυπουργό; Η  κάποια την οποία εξέλεξε για να ανασυντάξει το ΠΑΣΟΚ και αυτή  μηχανεύεται  στο παρασκήνιο την εξαφάνισή του από τον χάρτη-  ευτυχής γιατί συγκεκριμένος επιχειρηματίας <την έχει σαν παιδί του>;
Ποιος  πολίτης θα τους αναγνωρίσει ότι διαθέτουν τα  προσωπικά χαρακτηριστικά να τεθούν υπεράνω του ΠΑΣΟΚ;  Με τίνος εξουσιοδότηση  θανατώνουν το Κίνημα που συσπείρωσε εκατομμύρια πολιτες , άλλαξε την χώρα  και εξέπεσε  αποκλειστικά  εξ αιτίας των χειρισμών του ενός εκ των δυο σημερινών εταίρων που το εξέτρεψε από τις ράγες του , εκλαμβάνοντάς του ως ιδιόκτητο παιχνίδι;
Η πραξικοπηματική διάλυση του ΠΑΣΟΚ
Η συμπεριφορά της Γεννηματά είναι ανεξήγητη και για την ίδια.  Αυτό σημειώνουν  ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τη στήριξαν και τώρα την βλέπουν να αυτονομείται   και να μεθοδεύει τη διάλυση του κόμματος υπέρ του οποίου υπάρχει. Δηλαδή να οργανώνει πίσω από την πλάτη τους πραξικόπημα.
Ταυτιζόμενη με τον Παπανδρέου καταστρέφει ολοσχερώς τη βεβαιότητα  που είχε να μπει στην επόμενη Βουλή ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,  ενισχυμένη και από τη συνεργασία  με τον αξιόμαχο πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον οποίο τώρα προφανώς θα παραμερίσουν.
Ο Θεοχαρόπουλος  δεν έχει μεγάλες δυνάμεις,   αλλά προσωποποιούσε την ανανέωση,  τη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά και την στροφή στην αναζήτηση προσώπων με νέο υφος και ήθος δημόσιας παρουσίας, αλλά και με πολιτική συνέπεια, οπως έδειξε η αξιοπρεπης στάση του στην υπόθεση της  απλης αναλογικής. Αντι να προχωρήσει σ αυτή την κατεύθυνση η Φώφη,   κατέφυγε στο μαγειρείο της  οπισθοδρόμησης προς τον τελειωμένο νεοπαπανδρεισμό,  με τους σκελετούς που σέρνει μαζί του.
Η κυρία δεν υιοθέτει μόνο τον πολιτικό και κομματικό  βίο και την πολιτεία του  προκατόχου της στην ηγεσία – τα οποία ως τώρα αποτασσόταν-αλλά και τις αμαρτίες του, όπως πχ την οικονομική  κακοδιαχείριση που άφησε πίσω του.  Το στυλ  < εμείς τα στείλαμε στη Δικαιοσύνη > δεν βολεύει πλέον. Ακόμη και αν έχουν στο μυαλό τους να ξεφύγουν από τις τράπεζες , λάθος   τρόπο διάλεξαν. Απλώς τώρα είναι υπόλογοι και οι δυο.



Η τοξικότητα του   Παπανδρέου άρχισε ήδη εκδηλώνεται  με όσα διακινεί  η  μικρή σέχτα που ονομάζει <Κίνημα>  και σύντομα θα αρχίσουν όργανα . Ο ίδιος,   την επομένη της συμφωνίας, δήλωσε ότι … διατηρείται η  αυτονομία του <κόμματός> του.  Κοροϊδεύει. Ποια αυτονομία; ; Με τα ίδια ψηφοδέλτια  δεν θα κατέβουν στις εκλογές; Με τις ψήφους τον οπαδών του ΠΑΣΟΚ δεν θα επιδιώξει να μπει στη Βουλή;
Εκεί θα κλάψουν μανούλες καθώς η Φώφη στην  ουσία πούλησε  κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπέρ των νεοπαπανδρεικών που θα διεκδικήσουν έδρες σε βάρος τους.
Με άνεση πάντως ο πρώην  Πρωθυπουργός  ήδη   άρχισε να περνάει,  δολίως, τη θηλιά  στου λαιμό της Φώφης.  Ακόμη και κλάκα ετοιμάσθηκε για την  … υποδοχή του στη σύναξη του Σαββάτου.  Παλιά μας τέχνη κόσκινο. Υπερασπιζόμενος  – από την επομένη του συνεταιρισμού  κιόλας-το  … έργο του και το < λεφτά υπάρχουν>, κατ ανάγκην  συμπαρασύρει και τη Γεννηματά στην ίδια γραμμή. Καλά ξεμπερδέματα.
 Η τρίτη ανθοδέσμη
Ακριβώς γι αυτό το λόγο έπρεπε να υπάρχει στη Χαρ. Τρικούπη μια  ακόμη ανθοδέσμη: από την Άννα  Διαμαντοπούλου και τον Γιάννη Ραγκούση. Διαλύοντας το ΠΑΣΟΚ , η Φώφη με τον ΓΑΠ , αποενοχοποιούν τη δική τους άποψη ότι  <έκλεισε τον κύκλο του και πρέπει να διαλυθεί  και να μπει κάτι άλλο στη θέση του>. Σύμφωνα με πολλούς κάνουν  λάθος . Αλλά όταν  θα το  έχει διαλύσει  η νυν με τον πρώην πρόεδρο του ,  ποιος θα καταλογίσει το λάθος σ αυτούς;   Αντίθετα θα τους δικαιώσουν.
Με άλλα λόγια ο  <συνεταιρισμός των γόνων> τους έλυσε τα χέρια.  Αν  η πρωτοβουλία τους <να ενώσουν το χώρο>   έπασχε  γιατί οδηγούσε στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, τώρα μπήκε στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ και είναι ελεύθεροι να προχωρήσουν.
Αφού δεν είναι εφικτή η συνένωση- δεδομένου οτι οι  ίδιοι που ειχαν την πρωτοβουλια των κινήσεων θα ηταν αδιανόητο να ενταχθούν στο <συνεταιρισμό των  γόνων> – μπορούν να οργανώσουν  αναμέτρηση όχι με το ΠΑΣΟΚ πλέον – κάτι που θα τους εξέθετε γιατί του οφείλουν την πολιτική παρουσία τους – αλλά με δυο πρόσωπα που υπάρχουν στην πολιτική  με τα οικογενειακά διαβατήρια . Δηλαδή από θέση ισχύος. Το επιχείρημα σε βάρος τους < γιατί δεν πάτε όλοι  με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ;> χάνεται , αφού δεν θα υπάρχει ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε σημαία
Έτσι εφόσον διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ  αυτό που θα μπει στη θέση του   δεν θα είναι  ένα σχήμα, αλλά  δύο – ίσως και τρία αν προχωρήσει και ο Βαγγ. Βενιζέλος στη συγκρότηση κόμματος- όπως νομιμοποιείται πλέον.Από τη μια θα υπάρχουν οι  κληρονόμοι  και  από την άλλη  αυτοδημιούργητα πολιτικά στελέχη..
Ως πολιτικοί η Άννα και ο Ραγκούσης δεν έχουν τα βάρη του  Παπανδρέου και της Γεννηματά. Ότι   καταλογίζεται στον καθένα είναι διαφορετικής τάξης – αφορά  πολιτική κριτική για τη διαδρομή τους. Οι  ίδιοι δεν είναι δημιουργήματα των οικογενειών τους. Δεν έχουν <ιδρύματα> στο όνομα των προγόνων τους, ούτε υπάρχουν με <δανεικά> πολιτικά ονόματα στο δημόσιο βίο.  Το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτουν τους ανήκει. 

Πέρα από τις πολιτικές  επικρίσεις που δέχονται , ειδικά η Διαμαντοπούλου – και το ΑΠ δεν της χαρίσθηκε –   είναι φανερό ότι έχουν ορατές διαφορές ουσίας από τους  δυο γόνους στο επίπεδο των ικανοτήτων.
Τα στοιχεία της πολιτικής ανωτερότητας και της προσωπικής συγκρότησης είναι με το μέρος των δυο πρώην υπουργών.  Πχ κανείς δεν μπορεί να συγκρίνει την ευρωπαϊκή παρουσία της Άννας  Διαμαντοπούλου με την  ανούσια –τυποις-παρουσία της Φώφης  στις συνεδριάσεις των Ευρωσοσιαλιστών στις οποίες πλέον κυριαρχεί ο… Τσίπρας.    Ο Παπανδρέου δεν φτάνει ούτε στο μικρό δακτυλάκι  τον Ραγκούση ως  διαχειριστής  δημοσίων  και κομματικών υποθέσεων.
Ο  πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιπλέον έχει καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση για την,  αδιευκρίνιστη πάντα ,  επιμονή του  να νταραβερίζεται  σε ανύποπτο χρόνο με τον  γνωστό  πλέον θαμώνα  ροζ ξενοδοχείων  Στρος Καν ως επικεφαλής του ΔΝΤ. Χωρίς  απόφαση κανενός κομματικού και κυβερνητικού οργάνου. Όπως και για την  επιλογή να οδηγήσει τη χώρα άκριτα σε διεθνή  οικονομικό έλεγχο,  χωρις να έχει λαϊκή εντολή και εξουσιοδότηση από κανέναν. Η Φώφη απλώς  δεν έχει καταγράφει,  αφού από τους ρόλους της υφυπουργού και της αναπληρώτριας, που έπαιρνε κατ απονομην ως τώρα ,δεν  παρουσίασε ποτέ κάτι.
Απέναντι τους θα βρουν δυο πρόσωπα που υπήρξαν αναμφίβολα επιτυχημένοι υπουργοί και  εμφανώς εξελιχτήκαν από τότε που μπήκαν στη πολιτική.   Έχουν τα μειονεκτήματα τους, αλλά στην  αξιολόγηση οι -αντίπαλοι τους πλέον-ΓΑΠ-Φώφη υστερούν. Αν τους βγάλει κάνεις το κέλυφος των κληρονόμων τι μένει;
Είναι προφανές λοιπόν ότι  αν  ολοκληρωθεί η σχεδιαζόμενη εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ ,  η αμοιβαδοποίηση του χώρου θα διαμορφώσει δυο συγκρουόμενες τάσεις. Με τον άξονα Ραγκούση – Διαμαντοπούλου να έχουν  περισσότερες πιθανότητες  από τον <συνεταιρισμό των γόνων>, να συγκινήσουν  – όχι μόνο την παραδοσιακή κομματική βάση  αλλά και νέες δυνάμεις. Εφόσον δεν θα υπάρχει  ΠΑΣΟΚ  το παιχνιδι  κυριαρχίας στο  χώρο θα παιχτει εξ αρχής και με  με όρους που θα ευννούν όσους έχουν περισσότερα προσόντα- εφοσον βέβαια δεν αυτοακυρωθουν με ανταγωνισμους μεταξύ τους.
Το δικό τους προφίλ πάντως  έχει ποιοτικότερα χαρακτηριστικά από την βαλκάνια  εικόνα της Γεννηματά και από την αλαλούμ   διεθνή κινητικότητα του Παπανδρέου- που σταδιακά ξεμένει από καύσιμα. Άλλωστε οι κληρονόμοι φροντίζουν  ήδη να τους διευκολύνουν  , συγκεντρώνοντας ότι πιο καθυστερημένο  βρίσκεται στα ντουλάπια του παλαιού ΠΑΣΟΚ.  Αν ο Ραγκούσης και η Διαμαντόπουλου φερθούν έξυπνα  θα βρουν καθαρό το τραπέζι- από σκελετούς τουλάχιστον.

Γ. Λακόπουλος

ΥΓ. Εκ παραλλήλου είναι  προφανές ότι  ένα συγκεκριμένο σύστημα εκτός πολιτικής- που προσπάθησε ως τώρα ανεπιτυχώς να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ  για να βάλει στη θέση του το Ποτάμι – μετά την αποτυχία του Σταύρου Θεοδωράκη  προσπαθεί να διαλύσει το Ποτάμι και να βάλει στη θέση του  τη Φώφη . Για  να διαλύσει  αυτή το ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία πλέον με τον Γ. Παπανδρέου  που  το προσπάθησε ήδη διασπώντας το.  Της έστειλαν έναν βουλευτή, ετοιμάζουν άλλους δύο. Μπερεκέτια.

1 σχόλιο:

  1. Εύστοχο άρθρο.

    Αν ο Βενιζέλος είναι έξυπνος θα στηρίξει Άννα-Ραγκούση-Φλωρίδη χωρίς να θέλει αρχηγίες. Θα περάσουν έτσι το 3%. Αν πάει μόνος του, δεν θα περάσει κανένας το 3%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή